Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

WSJ: Πέντε ερωτήματα για QE, Ελλάδα και οικονομία που θα κληθεί να απαντήσει αύριο ο Draghi (ΕΚΤ)

tags :
WSJ: Πέντε ερωτήματα για QE, Ελλάδα και οικονομία που θα κληθεί να απαντήσει αύριο ο Draghi (ΕΚΤ)
Οι επενδυτές περιμένουν τις λειτουργικές λεπτομέρειες του προγράμματος αγοράς ομολόγων
Τα πέντε βασικά σημεία που θα πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές στην συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στοιχειοθετεί ο Brian Blackstone στη Wall Street Journal, αναφορικά με το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων που ανακοίνωσε στις 22 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο ο Mario Draghi ξεκίνησε το 2015 με ένα κτύπημα (bang), αποκαλύπτοντας ένα πρόγραμμα που φτάνει το 1 δισ. ευρώ, το οποίο θα περιλαμβάνει αγορές ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων και κρατικών ομολόγων.
Η δεύτερη πράξη δεν θα είναι τόσο δραματική, ενώ δεν αναμένονται νέα μέτρα τόνωσης της οικονομίας.
Αλλά η δεύτερη συνεδρίαση της ΕΚΤ το 2015 θα είναι σημαντική καθώς οι επενδυτές περιμένουν τις λειτουργικές λεπτομέρειες του προγράμματος αγοράς ομολόγων, που είναι γνωστή ως ποσοτική χαλάρωση.
Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει επίσης τις νέες οικονομικές προβλέψεις, δίνοντας μια γεύση για το πώς βλέπει την πορεία της οικονομίας για τα επόμενα τρία χρόνια.
Παράλληλα, ο Draghi είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει πολλές ερωτήσεις σχετικά με την Ελλάδα.
Ποια όμως είναι τα πέντε πράγματα που πρέπει να προσέξει κανείς την Πέμπτη;
Σύμφωνα με τον Brian Blackstone:

1) Πότε θα ξεκινήσει το QE;

Όταν η ΕΚΤ ανακοίνωσε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον Ιανουάριο, είπε μόνο ότι οι αγορές θα ξεκινήσουν το Μάρτιο, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.
Αυτό σαφώς δεν σημαίνει ότι ξεκινά στις αρχές του μήνα.
Το βασικό ερώτημα είναι κατά πόσον η ΕΚΤ θα αρχίσει να αγοράζει ομόλογα μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, ή περιμένει μέχρι τα μέσα ή το τέλος του μήνα.
Όσο περισσότερο περιμένουμε, τόσο περισσότερο οι επενδυτές μπορούν να αμφιβάλουν για τη δέσμευση της ΕΚΤ να δει το πρόγραμμα να ολοκληρώνεται.

2) Ποια θα είναι τα σημάδια ευελιξίας

Η ΕΚΤ έχει δώσει τις γενικές κατευθύνσεις του προγράμματος: μηνιαίες αγορές ύψους 60 δισ. ευρώ δημόσιου και ιδιωτικού χρέους τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016.
Οι επενδυτές θα εξετάσουν τις παρατηρήσεις του Draghi για οποιαδήποτε σημάδια της ευελιξίας για την επίτευξη του στόχου αυτού ή στην παροχή των περιθωρίων στις εθνικές κεντρικές τράπεζες για το ποια περιουσιακά στοιχεία θα αγοράζουν.

3) Τι είναι αυτό που θα καθορίσει την επιτυχία

Η ΕΚΤ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι αγορές ομολόγων θα συνεχιστούν "μέχρι να υπάρξει μια διαρκής προσαρμογή στην πορεία του πληθωρισμού, που είναι συνεπής με τον στόχο του κάτω, αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.
Οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν πτώση 0,3% στην Ευρωζώνη σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα, καταγράφοντας την τρίτη συνεχόμενη αρνητική ανάγνωση.
Οι αναλυτές θα ψάξουν για τυχόν ενδείξεις από τον Draghi για το τι σημαίνει «παρατεταμένη προσαρμογή».

4) Ποιές θα είναι οι προοπτικές της οικονομίας σύμφωνα με την ΕΚΤ

Οι νέες οικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ θα έρθουν σε μια εποχή που η ροή των δεδομένων υπήρξε πολύ θετική, ιδιαίτερα στη Γερμανία.
Οι επικαιροποιημένες εκτιμήσεις θα προσφέρουν μια εικόνα του κατά πόσο η ΕΚΤ σκέφτεται ότι η πτώση των τιμών του πετρελαίου θα βοηθήσει την οικονομία.

5) Ποια θα είναι τα μηνύματα για την Ελλάδα;

Η ανακούφιση που υπήρξε από την παράταση τεσσάρων μηνών στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδα ήταν βραχύβια εν μέσω επίμονων αμφιβολιών σχετικά με τα οικονομικά της χώρας.
Τον περασμένο μήνα η ΕΚΤ ανέστειλε την επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων που οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ως εγγύηση για τα δάνεια της ΕΚΤ, αναγκάζοντας τις τράπεζες να βασιστούν στην πιο δαπανηρή πίστωση της ελληνικής κεντρικής τράπεζας.
Ο Draghi κατά πάσα πιθανότητα θα πιεστεί για το πότε η ΕΚΤ θα μπορούσε να επαναφέρει την επιλεξιμότητα αυτή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης