Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Welle: Επιμένουν τα σενάρια για τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, παρά τις διαψεύσεις

Deutsche Welle: Επιμένουν τα σενάρια για τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, παρά τις διαψεύσεις
Πηγές της ευρωζώνης εκτιμούν ότι ένα τρίτο πρόγραμμα μεσαίας ή μεγάλης διάρκειας με σημαντικό ποσό και όρους είναι αναπόφευκτο
Συνεχίζονται στις Βρυξέλλες οι συζητήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι στην Ελλάδα τόσο για την κάλυψη των άμεσων χρηματοδοτικών της αναγκών, όσο και τα σενάρια περί ενός τρίτου πακέτου στήριξης εντός του καλοκαιριού, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle.
Με στόχο την εκταμίευση εντός του Μαρτίου ενός μέρους της δόσης των 7,4 δισ. ευρώ, ώστε να εξυπηρετήσει δανειακές ανάγκες, η κυβέρνηση θα επιδιώξει την Δευτέρα στο Εurogroup να αποσπάσει τη συγκατάθεση των εταίρων για το πρώτο πακέτο έξι διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τονίζει το δημοσίευμα.
Τα τελευταία 24ωρα οι διαβουλεύσεις μέσω και τηλεδιασκέψεων μεταξύ των Βρυξελλών και της Αθήνας είναι συνεχείς και αποσκοπούν στην όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία του ελληνικού πακέτου.
Με βάση την απόφαση του Εurogroup, στις 20 Φεβρουαρίου, η εκταμίευση της δόσης συνδέεται με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος μέχρι το τέλος Ιουνίου. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Εurogroup Jeroen Dijsselbloem, διαπιστώνοντας προφανώς τις δυσκολίες της κυβέρνησης να εξασφαλίσει την απαραίτητη ρευστότητα, άνοιξε «παράθυρο» για την εκταμίευση μέρους της δόσης εντός του Μαρτίου, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει άμεσα την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες δεσμεύθηκε.
Στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, της προσεχούς Δευτέρας, θα γίνει συζήτηση τόσο για το πακέτο των μεταρρυθμίσεων όσο και για το δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας, δηλαδή το αν και πως θα γίνει η αποδέσμευση μέρους της δόσης το Μάρτιο.

Διαψεύσεις αλλά και εκτιμήσεις για ένα τρίτο πακέτο
Εντωμεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαψεύδει ότι έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις σε επίπεδο ευρωζώνης για την έγκριση ενός τρίτου «πακέτου» στήριξης της Ελλάδας, το οποίο θα ενεργοποιηθεί μετά τις 30 Ιουνίου που λήγει η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος.
Πάντως, πηγές της ευρωζώνης στη βελγική πρωτεύουσα εκτιμούν ότι ένα τρίτο πρόγραμμα μεσαίας ή μεγάλης διάρκειας με σημαντικό ποσό και όρους είναι αναπόφευκτο, προκειμένου να καθησυχάσουν οι αγορές και να υπάρξει ο χρόνος προετοιμασίας της κυβέρνησης για μια βιώσιμη έξοδο στις αγορές.
Μάλιστα υπενθυμίζουν την ανακοίνωση του Εurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, στην οποία οι εταίροι δηλώνουν ότι παραμένουν δεσμευμένοι στη χορήγηση επαρκούς στήριξης στην Ελλάδα, μέχρι να ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις, καταλήγει το δημοσίευμα στην ελληνική έκδοση της Deutsche Welle.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης