Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Η Ελλάδα απειλεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ

tags :
Bloomberg: Η Ελλάδα απειλεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ
Αντιμέτωπο με τρεις κινδύνους το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ
Τρεις ξεκάθαρους κινδύνους για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εντοπίζει το Bloomberg.
Ο πρώτος κίνδυνος έγκειται στο ότι ενδεχομένως δεν υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα κρατικά ομόλογα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 1,1 τρισ. ευρώ, κίνδυνος ο οποίος έχει συζητηθεί ευρέως.
Ο δεύτερος είναι απρόβλεπτος και αφορά το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον του ευρώ.
Ο τρίτος αποτελεί πραγματική έκπληξη, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg και αφορά το ενδεχόμενο να ανακάμψει σημαντικά η οικονομία της ευρωζώνης, καθιστώντας περιττό το πρόγραμμα της ΕΚΤ.
Όσον αφορά την Ελλάδα, το Bloomberg σχολιάζει ότι το ελληνικό ζήτημα εξακολουθεί να προκαλεί νευρικότητα στους επενδυτές σχετικά με το μέλλον του ευρώ.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ελλάδα ενδεχομένως να χρειαστεί τρίτο πακέτο διάσωσης, δεδομένου ότι είναι απίθανο να βγει στις αγορές το 2015.
Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι δεν σχεδιάζει νέα διάσωση, ωστόσο ισορροπεί επικίνδυνα ανάμεσα στην τήρηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων και την ικανοποίηση των απαιτήσεων των δανειστών της.
Σύμφωνα με έρευνα της Sentix, η πιθανότητα διάσπασης της ευρωζώνης έχει αυξηθεί στο 38%, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2013, όταν η Κύπρος κινδύνεψε χρεοκοπία.

Embedded image permalink

Εάν υπάρξει αποχώρηση χώρας από το ευρώ, κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα υπάρξει μετάδοση και στις άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Κύπρος και Πορτογαλία θα είναι οι επόμενες χώρες προς αποχώρηση, με την Ιταλία και την Ισπανία να ακολουθούν.
Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως θα εξακολουθήσει η ΕΚΤ να αγοράζει ομόλογα από μια χώρα της οποίας το μέλλον στο ευρώ τίθεται υπό αμφισβήτηση.
Σε μια τέτοια περίπτωση δεν αποκλείεται η Bundesbank να απαιτήσει διακοπή του προγράμματος, εάν τεθεί υπό αμφισβήτηση το μέλλον του ευρώ, σχολιάζει το Bloomberg View.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης