Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Με επιστροφή στην ύφεση ή ακόμη και με στάση πληρωμών απειλείται η Ελλάδα

tags :
Bloomberg: Με επιστροφή στην ύφεση ή ακόμη και με στάση πληρωμών απειλείται η Ελλάδα
Σε αδιέξοδο η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με το Bloomberg

Με επιστροφή στην ύφεση ή ακόμη και με στάση πληρωμών απειλείται η Ελλάδα, καθώς οι διαπραγματεύσεις για την εκταμίευση της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ εισέρχονται στο έβδομο μήνα, τονίζει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.
H Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει ή να επαναχρηματοδοτήσει περίπου 6,5 δισ. ευρώ σε τόκους και ομόλογα σε ορίζοντα τριών εβδομάδων.
Επιπλέον, ο προϋπολογισμός προβλέπει ταμειακό έλλειμμα 2,1 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.
Το έλλειμμα στα φορολογικά έσοδα έχει ανοίξει «τρύπα» 217 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, με αποτέλεσμα τον εκτροχιασμό των δημοσιονομικών στόχων.
Έχοντας χάσει την πρόσβαση στις αγορές, η μόνη σωτηρία για την Ελλάδα είναι η τετράμηνη παράταση του προγράμματος διάσωσης από την ευρωζώνη, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Η αποτυχία διασφάλισης μιας συμφωνίας με τους δανειστές σχετικά με την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 7,2 δις. ευρώ, έχει προκαλέσει «ασφυξία» ρευστότητας, εγείροντας αμφιβολίες για τη φερεγγυότητα της χώρας, καθώς και για τη διατηρισιμότητα της οικονομικής ανάκαμψης.
«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση αυτή η διαμάχη να μην επηρεάσει την οικονομία.
Οι επενδύσεις βρίσκονται αναμονή του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων», δηλώνει στο Bloomberg, o βουλευτής του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης.
Αξιωματούχοι της ευρωζώνης, δηλώνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμα αποθεματικά της για να καλύψει τις υποχρεώσεις του Μαρτίου.
Το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε στο δ΄τρίμηνο του 2014, μετά από 9 μήνες ανάπτυξης, ενώ συρρίκνωση κατέγραψε και η μεταποιητική δραστηριότητα συνέχισε να συρρικνώνεται στους δύο πρώτους μήνες του 2015.
Την ίδια ώρα οι καταθέτες απέσυραν 20 δις. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες, σημειώνει το Bloomberg.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης