Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

World Economic Forum: Η Ευρώπη οφείλει να διασώσει την Ελλάδα - Καταστροφικό το Grexit

World Economic Forum: Η Ευρώπη οφείλει να διασώσει την Ελλάδα - Καταστροφικό το Grexit
«Το θεμελιώδες πρόβλημα της Ελλάδας είναι η απροθυμία της κοινωνίας να εκσυγχρονιστεί»
Τους λόγους για τους οποίους η Ευρώπη οφείλει και πρέπει να διασώσει την Ελλάδα παραθέτει ο επικεφαλής του World Economic Forum, Anders Borg.
Ειδικότερα, με εκτενές άρθρο, ο επιφανής οικονομολόγος επισημαίνει πως οι ρίζες των ελληνικών προβλημάτων είναι βαθιές και εντοπίζονται στις όψεις της ελληνικής κοινωνίας.
Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά, όταν η Ελλάδα υιοθέτησε το ευρώ σημειώθηκε ένα τεράστιο κύμα πληθωρισμού στις τιμές των ακινήτων, το οποίο επέφερε με τη σειρά του την υπερχρέωση των νοικοκυριών και την επέκταση του κατασκευαστικού τομέα σε μη βιώσιμα επίπεδα.
«Πριν την κατάρρευση της Lehman Brothers, η ελληνική οικονομία αναπτυσσόταν κατά +4,3%. Όμως, αυτοί οι ρυθμοί εδράστηκαν σε μη βιώσιμες φούσκες και υψηλά ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών» υπογραμμίζει ο επικεφαλής του World Economic Forum.
Επικουρικά μ’ αυτά τα προβλήματα, καλλιεργήθηκε η κουλτούρα της φοροδιαφυγής και της απάτης, τα οποία διογκώθηκαν εξαιτίας των αδυναμιών του κρατικού μηχανισμού.
«Το θεμελιώδες πρόβλημα της Ελλάδας είναι η απροθυμία της κοινωνίας να εκσυγχρονιστεί» υπερθεματίζει ο Anders Borg.
Παρ’ όλα τα μειονεκτήματα της ελληνικής περίπτωσης, ο επικεφαλής του World Economic Forum εκτιμά πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης, καθώς η Ευρώπη ωφελείται από τη διάσωση της χώρας.
- Το Grexit θα έχει τεράστιες επιπτώσεις σε οικονομικό επίπεδο, καθώς στην Ελλάδα θα επιβληθούν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, ενώ η νέα δραχμή θα υποτιμηθεί έως και 40%.
Τα οφέλη της υποτίμησης, συνεχίζει, θα είναι περιορισμένα και μικρής κλίμακας.
- Υπάρχει ο κίνδυνος μετατροπής της οικονομικής κρίσης σε πολιτική.
Άλλωστε, τα οικονομικά προβλήματα της χώρας εδράζονται και στη δυσλειτουργία του πολιτικού συστήματος.
- Η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει τη διατήρηση των γεωπολιτικών συσχετισμών, καθώς οι εντάσεις σε Ουκρανία και Βαλκάνια έχουν αποκλιμακωθεί.
Μία αποσταθεροποίηση της Ελλάδα θα προκαλέσει κύμα αστάθειας σε όλη την Ευρώπη
- Οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα ενδέχεται να μην συντελεστούν ποτέ, σε περίπτωση που η χώρα περιέλθει σε κατάσταση χάους.
Καταλήγοντας, ο Anders Borg καταθέτει την εξής άποψη: Η Ελλάδα δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να διασωθεί από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους.
Αλλά, οι ευρωπαϊκές αξίες επιτάσσουν τον αδιαίρετο χαρακτήρα της Ευρώπης.
Και μία Ευρώπη είναι πιο ευρωπαϊκή με μία σταθερή δημοκρατία στην Ελλάδα!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης