Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El-Erian: Τα 5 σφάλματα της ελληνικής κυβέρνησης που μπορεί να προκαλέσουν Grexit

El-Erian: Τα 5 σφάλματα της ελληνικής κυβέρνησης που μπορεί να προκαλέσουν Grexit
Eίναι ήδη αργά προκειμένου να εκμηδενιστεί ο κίνδυνος αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ
Για τα στραβοπατήματα και τους λάθος υπολογισμούς που μπορεί να κοστίσουν στην Ελλάδα την παραμονή της στο ευρώ, προειδοποιεί ο πρώην επικεφαλής της Pimco και νυν οικονομικός σύμβουλος της μητρικής της, της Allianz, Mohamed El-Erian.
Όπως επισημαίνει σε νέο του άρθρο στου Financial Times, η Ελλάδα μπορεί εύκολα να βρεθεί εκτός Ευρωζώνης, εάν η κυβέρνησή της συνεχίσει... τα στραβοπατήματα, τους λάθος υπολογισμούς και τους εσφαλμένους χειρισμούς.
Όπως υποστηρίζει ο Mohamed El-Erian, παρά το γεγονός πως έχει με το μέρος της μεγάλες αλήθειες της οικονομικής λογικής, η νέα ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει, μέρα με τη μέρα, να απομακρύνεται από τους στόχους της, οι οποίοι δεν είναι άλλοι από την ανάκτηση της δυναμικής της ελληνικής οικονομίας, την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ως αποτέλεσμα, Ελλάδα και εταίροι της φλερτάρουν ανοιχτά με τον κίνδυνο να χαθεί ο έλεγχος της κατάστασης, γεγονός που θα οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ.
Γιατί υπάρχει κίνδυνος να χαθεί ο έλεγχος της κατάστασης;
Ιδού:
Η νέα ελληνική κυβέρνηση εκλέχθηκε από τον ελληνικό λαό προκειμένου να δρομολογήσει τρεις καίριες αλλαγές σε ό,τι αφορά την άσκηση πολιτικής:
- τη μείωση της υπερβολικής λιτότητας
- τη δρομολόγηση σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων
- την ελάφρυνση μέρους του ελληνικού χρέους προκειμένου να σταματήσει η υπονόμευση της οικονομικής δραστηριότητας
Όμως, κατά την προσπάθεια μετουσίωσης των προθέσεων σε δράσεις, οι αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης - με ελάχιστη ή καθόλου εμπειρία διακυβέρνησης - θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την αξιοπιστία της.

Τα στραβοπατήματα της ελληνικής κυβέρνησης
1) Η κυβέρνηση επέλεξε να διαπραγματευθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της - και δη τη Γερμανία - με έναν τρόπο, αφενός δημόσιο και αφετέρου συγκρουσιακό.
2) Η κυβέρνηση αποφάσισε να πολιτικοποιήσει την εργασία που έπρεπε να προωθηθεί σε επίπεδο τεχνοκρατών, από εξειδικευμένους οικονομικούς εμπειρογνώμονες.
Κάθε απόπειρα για σύγκλιση και αναζήτηση κοινού εδάφους υπονομεύθηκε από πολιτικής φύσεως πρωτοβουλίες και ενοχλητικές εθνικιστικές κατηγορίες.
3) Η Ελλάδα, στην πραγματικότητα, έχει ελάχιστους συμμάχους εντός της Ευρωζώνης, αφού οι άλλες χώρες της περιφέρειας - Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία - φρόντισαν εγκαίρως να λάβουν σαφείς αποστάσεις από τις εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης.
4) Η Ελλάδα δεν έχει αξιόπιστο Plan B.
Η Ελλάδα δεν επιθυμεί την αποχώρησή της από το ευρώ, αλλά ταυτόχρονα είναι ανήμπορη να εξασφαλίσει πηγές χρηματοδότησης.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβιώσει για πολύ ακόμη χωρίς εξωτερική στήριξη.
5) Αντί να καταστήσουν πρωτεύοντα στόχο την προώθηση της διαπραγμάτευσης, με στόχο την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης, οι Έλληνες πολιτικοί εμμένουν να παρουσιάζουν αμφιλεγομένες προτάσεις οικονομικής πολιτικής.
Όσο αυτή η αβέβαιη κατάσταση συντηρείται, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ.
Πλέον έφτασε η ώρα η ελληνική κυβέρνηση να σκεφτεί περισσότερο τον τρόπο προόδου των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων, ρίχνοντας τους τόνους της πολιτικής της ρητορικής και υιοθετώντας μια πιο τεχνοκρατική - σε διαπραγματευτικούς όρους - στάση.
Εάν πράξει τα δέοντα, η ελληνική κυβέρνηση θα μειώσει τις πιθανότητες να οδηγήσει τη χώρα - με τρόπο ανεξέλεγκτο - εκτός ευρώ.
Αλλά είναι ήδη αργά προκειμένου να εκμηδενιστεί ο κίνδυνος αυτός.
Υπό το πρίσμα όλων των ανωτέρω, η Ελλάδα πρέπει άμεσα να καταρτίσει ένα αξιόπιστο Plan B για το μέλλον της εκτός της Ευρωζώνης.

(πρώτη ενημέρωση 26 Μαρτίου 2015, 07:36)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης