Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Βόμβα από τη Moody's - Τα χαμηλά επιτόκια στα γερμανικά και ολλανδικά ομόλογα απειλούν ασφαλιστικές και Ταμεία

Βόμβα από τη Moody's - Τα χαμηλά επιτόκια στα γερμανικά και ολλανδικά ομόλογα απειλούν ασφαλιστικές και Ταμεία
Οι αποδόσεις των επενδύσεων των ασφαλιστικών και των Ταμείων θα δεχτούν ένα ισχυρό πλήγμα τα επόμενα χρόνια
Την ώρα που στην Ευρωζώνη επικρατεί ευφορία για τις χαμηλές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, ο οίκος αξιολόγησης Moody's κρούει των κώδωνα του κινδύνου για τον ασφαλιστικό κλάδο, τοποθετώντας μάλιστα τη Γερμανία και την Ολλανδία στις χώρες υψηλού ρίσκου. 
Σύμφωνα με τη Moody's οι φαινομενικά χαμηλές αποδόσεις θα βλάψουν τους ασφαλιστές σε όλο τον κόσμο, καθώς οι αποδόσεις των επενδύσεων τους θα δεχτούν ένα ισχυρό πλήγμα τα επόμενα χρόνια, ενώ θέτουν σε κίνδυνο τα κεφάλαια που προσφέρουν εγγυημένες αποδόσεις.
Οι αποδόσεις των ομολόγων συνέχισαν να υποχωρούν σε νέα χαμηλά ρεκόρ σε όλο τον κόσμο φέτος.
Ενώ αυτό είναι μια ευλογία για τους δανειολήπτες - αν μη τι άλλο τις υπερχρεωμένες χώρες και τις εταιρείες - είναι εξαιρετικά προβληματικό για τους μεγάλους επενδυτές, όπως συνταξιοδοτικά ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες, που χρειάζονται ένα ορισμένο επίπεδο απόδοσης ώστε να είναι συνεπείς στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους προς τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους, αναφέρει χαρακτηριστικά η Moody's.
Μάλιστα, αυτή η τάση είναι απίθανο να είναι ένα παροδική πρόκληση.
Όπως αναφέρει η Moody's περιμένουμε τα επιτόκια να παραμείνουν χαμηλά στις περισσότερες οικονομίες του κόσμου.
Κατά συνέπεια, οι αποδόσεις επενδύσεων των ασφαλιστικών θα συνεχίσουν να μειώνονται.
Για τις ασφαλιστικές ζωής που προσφέρουν συνήθως μια εγγυημένη τιμή στους ασφαλισμένους, αυτό αυξάνει τον κίνδυνο ότι, σε ορισμένες χώρες, οι αποδόσεις των επενδύσεων θα πέσουν κάτω από το εγγυημένο επιτόκιο, οδηγώντας σε απώλειες και μειώνοντας το κεφάλαιο.
Σε πολλές χώρες, οι επιπτώσεις των χαμηλών επιτοκίων δεν είναι ακόμη πλήρως ορατά στους λογαριασμούς των ασφαλιστών, αλλά οι απώλειες θα πρέπει να εμφανίζονται σταδιακά.
Μάλιστα η Moody's εξέτασε ποιες αγορές βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.
Όπως παρουσιάζεται στο διάγραμμα που ακολουθεί, οι ασφαλιστικές είναι πλέον εκτεθειμένες σε Νορβηγία, Ταϊβάν, Γερμανία και Ολλανδία.




Embedded image permalink

Αυτή η ομάδα «υψηλού κινδύνου» ακολουθείται από την Ιαπωνία, την Ελβετία, τη Σουηδία και τη Νότια Κορέα στην απλά "υψηλού κινδύνου" ομάδα.
Από την αντίθετη πλευρά, κάπως υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων στις αγορές όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και το Μεξικό, σημαίνει ότι οι ασφαλιστές ζωής αντιμετωπίζουν "πολύ χαμηλό κίνδυνο" κερδών και κεφαλαίου, αναφέρει η Moody's.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης