Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Alpha Bank: Koρυφαίας σημασίας στις ελληνικές προτάσεις η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

tags :
Alpha Bank: Koρυφαίας σημασίας στις ελληνικές προτάσεις η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
Η πιο ουσιαστική παρέμβαση θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της φορολογικής συνειδήσεως
Κορυφαίας σημασίας στο σχεδιαζόμενο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα αναμένεται να είναι η προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, σύμφωνα με την Alpha Bank, η οποία συστήνει ότι η πιο ουσιαστική παρέμβαση θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της φορολογικής συνειδήσεως.
Σύμφωνα με την εβδομαδιαία ανάλυση της Alpha Bank, διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο πρώτο δίμηνο του 2015 συνδυάζεται με μετριασμό της εντάσεως της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Το πρωτογενές πλεόνασμα (€1,24 δισ.) είναι μικρότερο σε σχέση με εκείνο που επετεύχθη το αντίστοιχο διάστημα του 2014 (€2,1 δισ.) και του στόχου για εφέτος (€1,4 δισ.).
Η υστέρηση προήλθε από την πλευρά των εσόδων.
Το Υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε αυτήν την εβδομάδα πιο αναλυτικά στοιχεία.
Συγκεκριμένα, οι κύριες κατηγορίες των άμεσων φόρων εμφανίζουν υστέρηση έναντι του τεθέντος στόχου του διμήνου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2015.
Ωστόσο, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, παρατηρείται αύξηση των εσόδων του φόρου εισοδήματος, η οποία προέρχεται κυρίως από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (αύξηση κατά 11%).
Επιπλέον, αξιοσημείωτη είναι η αύξηση των εσόδων από το φόρο στην περιουσία κατά 23,6%, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος πέρυσι, ενώ σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί υπολείπεται ποσό ύψους μόλις €78 εκατ.
Συνεχίζεται, ωστόσο, η μεγάλη πτώση της εισπράξεως άμεσων φόρων παρελθόντων οικονομικών ετών (ΠΟΕ) κατά 41,8% σε ετήσια βάση το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2015, έναντι επίσης μεγάλης πτώσης κατά 19% που σημειώθηκε το αντίστοιχο δίμηνο 2014.
Όσον αφορά στους έμμεσους φόρους, τα έσοδα αυτής της κατηγορίας διαμορφώνονται στα €3,78 δισ. το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2015, και υστερούν έναντι του στόχου κατά €329 εκατ. ενώ εμφανίζονται μειωμένα κατά 4,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Ειδικότερα, στις επιμέρους κατηγορίες των έμμεσων φόρων σημειώνεται η πτώση των εσόδων από τον ΦΠΑ κατά 6,2% σε ετήσια βάση το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2015, και κατά €253 εκατ. έναντι του στόχου που είχε τεθεί για το διάστημα αυτό.
Συγκεκριμένα, η υστέρηση έναντι του στόχου οφείλεται κυρίως στην μεγάλη υστέρηση στην κατηγορία ΦΠΑ επί των λοιπών προϊόντων (εκτός καυσίμων και καπνού) κατά €220 εκατ.
Σχετικά με το φόρο στην κατανάλωση, σημειώθηκε ελαφρά υποχώρηση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι και μικρή υστέρηση σε σχέση με το στόχο.

Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής

Κορυφαίας σημασίας στο σχεδιαζόμενο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα αναμένεται να είναι η προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
Ο εμπλουτισμός της βάσης δεδομένων για την περιουσιακή κατάσταση των φυσικών προσώπων και κυρίως η αναβάθμιση του φοροελεγκτικού μηχανισμού αναμένεται να είναι βασικές προτεραιότητες.
Η πιο ουσιαστική παρέμβαση θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της φορολογικής συνειδήσεως.
Ιδιαίτερα, όσον αφορά στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, είναι καθοριστικής σημασίας η διασφάλιση μιας ισχυρής διασύνδεσης μεταξύ της πραγματικής φοροδοτικής ικανότητας και της τελικής επιβαρύνσεως του φορολογούμενου.
Τέλος, η ποιότητα των παρεχόμενων δημοσίων υπηρεσιών και αγαθών οφείλουν να διαμορφώνονται σε ένα επίπεδο που να «δικαιολογεί» το φορολογικό βάρος.
Κατά συνέπεια, η αναβάθμιση της κρατικής μηχανής, η απλούστευση των διαδικασιών και η καταπολέμηση της διαφθοράς συνιστούν βασικά συστατικά μιας αποτελεσματικής παρέμβασης στο πεδίο της ενίσχυσης της φορολογικής συνειδήσεως.
H αύξηση των φορολογικών εσόδων, σημειώνει η Alpha Bank, είναι συνάρτηση του ύψους της οικονομικής δραστηριότητας.
Η εμπέδωση ενός σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος και η οριστική απομάκρυνση της αβεβαιότητας αποτελεί τη μόνη ασφαλιστική δικλείδα ότι ο όγκος των κερδών, των εισοδημάτων και των συναλλαγών θα ανέλθει σε τέτοιο βαθμό που θα ενισχύσει ουσιαστικά τα φορολογικά έσοδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης