Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Εuroxx: Aπό το 2016 η ανάκαμψη της πιστωτικής επέκτασης στην Ελλάδα - Βαρίδι τα ΝPLs

Εuroxx: Aπό το 2016 η ανάκαμψη της πιστωτικής επέκτασης στην Ελλάδα - Βαρίδι τα ΝPLs
Η ανάκαμψη της πιστωτικής επέκτασης θα πρέπει να αναμένεται από το 2016, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποκατασταθεί η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα
Mηδενική, ίσως ακόμη και αρνητική, πιστωτική επέκταση προβλέπει για το 2015 η Euroxx, σε μια ακόμη έκθεσή της, υπό τον τίτλο "Greek Credit Contraction at 2.5% y-o-y in February '15", παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις που αφορούν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή, η πιστωτική επέκταση θα είναι αρνητική - και στην καλύτερη περίπτωση μηδενική - για το τρέχον έτος.
Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στη συντηρούμενη πολιτική αβεβαιότητα που κυριαρχεί στην Ελλάδα, καθώς και στις ολοένα και αυξανόμενες πιέσεις σε επίπεδο ρευστότητας.
Η ανάκαμψη της πιστωτικής επέκτασης θα πρέπει να αναμένεται από το 2016, όχι νωρίτερα, εκτιμά η Euroxx, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποκατασταθεί η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα.
Αρνητικούς καταλύτες για την πορεία της πιστωτικής επέκτασης αποτελούν τα δυσθεώρητα υψηλά επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), καθώς και η αδύναμη ζήτηση.
Σαφή προϋπόθεση για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των καταθετών στις ελληνικές τράπεζες αποτελεί η διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα, ανέφερε χθες, σε έτερη έκθεσή της, η Euroxx.
Όπως διαμηνύει η χρηματιστηριακή, η εμπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα αποκατασταθεί εάν διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα.
Ήδη η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της, οπου επαναβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια της μίνι Συνόδου Κορυφής της 19ης Μαρτίου, με στόχο την οριστικοποίηση της λίστας των μεταρρυθμίσεων, είναι ικανή να περιορίσει τις ανησυχίες για πιθανή επιβολή περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες.
Τις ανησυχίες περί ενδεχομένου επιβολής capital controls στις ελληνικές τράπεζες πυροδότησε εκ νέου ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem όταν - στις 17 Μαρτίου - άφησε να εννοηθεί πως προκειμένου να αποφευχθεί η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ ίσως να ήταν πιθανή η επιβολή περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης