Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Αναβάθμισε σε θετικό το outlook της Κύπρου - Αμετάβλητη διατήρησε την αξιολόγηση «Β+»

S&P: Αναβάθμισε σε θετικό το outlook της Κύπρου - Αμετάβλητη διατήρησε την αξιολόγηση «Β+»
Η απόφαση για αναβάθμιση του outlook αντανακλά την πεποίθηση της S&P πως η Kύπρος θα κατορθώσει ταχύτερα του αναμενομένου να επιτύχει τη μείωση του χρέους της
Στην αναβάθμιση του outlook της Κύπρου, σε θετικό από σταθερό προηγουμένως, προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's, διατηρώντας ταυτόχρονα αμετάβλητη την αξιολόγηση Β+. 
Ειδικότερα, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης προχώρησε στην αναβάθμιση του outlook της Κύπρου, σε θετικό από σταθερό προηγουμένως.
Ταυτόχρονα επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση Β+ της Κύπρου, αλλά και τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση Β.
Όπως εξηγεί η S&P, η απόφασή της να αναβαθμίσει το outlook της κυπριακής οικονομίας αντανακλά την πεποίθησή της πως η κυπριακή κυβέρνηση θα κατορθώσει ταχύτερα του αναμενομένου να επιτύχει τη μείωση του δημοσίου χρέους της, λόγω της επιβράδυνσης της ύφεσης της κυπριακής οικονομίας.
Όπως προβλέπει ο οίκος, η ύφεση της κυπριακής οικονομίας αναμένεται να λάβει τέλος εντός του τρέχοντος έτους, 2015.
Σταδιακά, στη συνέχεια, η κυπριακή οικονομία θα αρχίσει να ισχυροποιείται, λαμβάνοντας ώθηση από τους εξής νευραλγικούς κλάδους:
- τον κλάδο των υπηρεσιών
- τον κλάδο του τουρισμού
- τη σταδιακή ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης
Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των επενδύσεων, αυτή θα καταγράψει αρνητικό πρόσημο, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες για απομόχλευση των κυπριακών τραπεζών.
Η S&P προβλέπει πως το κυπριακό χρέος θα κινηθεί, κατά μέσο όρο, στα επίπεδα του 91,8% του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2015-2017, έναντι πρότερης εκτίμησης του οίκου για χρέος της τάξης του 103,4% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, ο οίκος σπεύδει να προειδοποιήσει πως οι προβλέψεις του είναι έκθετες απέναντι σε αυξημένη αβεβαιότητα, καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να συμβεί κάποιο σοκ, το οποίο θα πλήξει τη μικρή οικονομία της Κύπρου.
Η διαρκής διολίσθηση του ρωσικού νομίσματος, η ύφεση της ρωσικής οικονομίας, σε συνδυασμό με την επιβολή κυρώσεων - από πλευράς ΕΕ - σε αρκετές ρωσικές τράπεζες και εταιρείες, μπορούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην πορεία της κυπριακής οικονομίας.
Ειδικότερα, η S&P προβλέπει πως το κυπριακό έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 1,3% του ΑΕΠ για το τρέχον έτος, 2015.
Η σταθερότητα του κυπριακού τραπεζικού συστήματος συνεχίζει να αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη Λευκωσία.
Παρά το γεγονός πως τον Μάιο του 2014 έπαυσε η επιβολή περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων στις κυπριακές τράπεζες, η αβεβαιότητα για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα παραμένει.
Η επιδείνωση της ποιότητας στα στοιχεία ενεργητικού των κυπριακών τραπεζών παραμένει, με τα επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) να φτάνουν στο 55% επί του συνόλου των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών (στοιχεία Νοεμβρίου 2014).
Όπως διαμηνύει τέλος η S&P, η απόφασή της να αναβαθμίσει σε θετικό το outlook για την Κύπρο αντανακλά την πιθανότητα αναβάθμισης και της αξιολόγησης της χώρας, σε ορίζοντα 12 μηνών, εάν:
- συνεχιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή.
- αρχίσει η μείωση του χρέους.
- θωρακιστεί η σταθερότητα του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης