Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Reuters: Δεν θα υπάρξει ούτε Grexit ούτε Grexident - Η Ελλάδα θα εκδώσει δικό της νόμισμα παράλληλα με το ευρώ

Reuters: Δεν θα υπάρξει ούτε Grexit ούτε Grexident - Η Ελλάδα θα εκδώσει δικό της νόμισμα παράλληλα με το ευρώ
Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να εκδώσει ένα νέο νόμισμα που θα συνυπάρχει με το ευρώ
Απίθανο είναι το ενδεχόμενο η Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη και να εγκαταλείψει το ευρώ, είτε συνειδητά είτε κατά λάθος σύμφωνα με άρθρο του Reuters.
Ωστόσο σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters είναι πιθανό η ελληνική κυβέρνηση να αναγκαστεί να εισάγει έναν εναλλακτικό τρόπο πληρωμής, σε συνδυασμό με το ευρώ, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία σύντομα.
Οι ίδιοι τονίζουν ότι η Ελλάδα θα ξεμείνει από ρευστό μέχρι τις 20 Απριλίου, σημειώνοντας πως στην περίπτωση ου η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ευρώ για να πληρώσει τους μισθούς και συντάξεις, θα μπορούσε να ξεκινήσει την έκδοση IOUs – δηλαδή ένα έγγραφο που θα διασφαλίζει ότι ο κάτοχός του θα λάβει ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό στο μέλλον.
«Τότε αυτά τα IOUs θα αρχίσουν να συναλλάσσονται στη δευτερογενή αγορά με μεγάλη έκπτωση έναντι του ευρώ, και θα μετατραπούν σε ''νόμισμα'', συνυπάρχοντας με το ευρώ» αναφέρει χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Ωστόσο επισημαίνεται ότι τα IOUs δεν θα γίνονταν ευρέως αποδεκτά, όπως σε καταστήματα, αλλά θα χρησιμοποιούνταν για την αποπληρωμή λογαριασμών προς το κράτος, αρχικά τουλάχιστον.
Παράλληλα, τονίζεται ότι εάν η κυβέρνηση ξεμείνει από χρήματα θα αναγκαστεί να επιβάλλει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων για να αποτρέψει τη μαζική φυγή καταθέσεων, όπως έγινε στην Κύπρο.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση θα συγκεντρώσει τα ευρώ που χρειάζεται για να καλύψει την αποπληρωμή του χρέους και να αποφύγει τη χρεοκοπία, από τα φορολογικά έσοδα.
Βέβαια κάτι τέτοιο θα είναι προσωρινό για να κρατηθεί η κυβέρνηση, ελπίζοντας ότι θα διαπραγματευτεί μια συμφωνία με τους δανειστές που θα ξεκλειδώσει περισσότερα ευρώ.
Μάλιστα σημειώνεται ότι Έλληνες αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, απέρριψαν το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ με δική της απόφαση και δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος, ούτε η πολιτική βούληση μεταξύ των άλλων 18 χωρών της Ευρωζώνης να «κλωτσήσουν» της Ελλάδα έξω από την ένωση.
«Δεν υπάρχει τρόπος να αναγκάσεις μια χώρα να φύγει από το ευρώ ή από την Ε.Ε. και η Ελλάδα δεν έχει καμία πρόθεση να το κάνει από μόνη της» τόνισε ένας δεύτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
Ορισμένοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει ένα κίνητρο για να επιστρέψει στη δραχμή, διότι τότε θα μπορούσε απότομα να υποτιμήσει το νέο νόμισμά της για να κάνει τις εξαγωγές πιο ανταγωνιστικές και να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες.
Όμως τότε το τεράστιο δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα ήταν αδύνατο να αποπληρωθεί, οδηγώντας την χώρα σε χρεοκοπία.
«Εάν θέλουν να χρεοκοπήσουν είναι καλύτερα να το κάνουν μέσα στην Ευρωζώνη παρά έξω από αυτήν» σημειώνει ένας τρίτος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης