Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Willem Buiter Citigroup: Μέτρια η παγκόσμια ανάπτυξη το 2015 - Θα κινηθεί στο 2,9% από 3%

Willem Buiter Citigroup: Μέτρια η παγκόσμια ανάπτυξη το 2015 - Θα κινηθεί στο 2,9% από 3%
H αμερικανική αγορά ομολόγων είναι πιο ισορροπημένη σε σχέση με άλλες εξαιτίας της ισχυρής ονομαστικής αξίας του δολαρίου 
Σε μέτρια επίπεδα αναμένεται να κυμανθεί η παγκόσμια ανάπτυξη για το 2015 σύμφωνα με τον οικονομολόγο και επικεφαλής της Citigroup Willem Buiter ο οποίος βλέπει οτι το ποσοστό δεν θα πιάσει τον αρχικό στόχο του 3% και θα υποχωρήσει οριακά στο 2,9%.
Όπως σημείωσε ο Buiter σε συνάντηση στο Λονδίνο με επενδυτές, οι μακροπρόθεσμοι «νομισματικοί πόλεμοι» θα συμβάλουν στην αύξηση της ζήτησης:
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι αποπληθωριστικές πιέσεις δεν πρόκειται να εξαφανιστούν.
Όλες οι μεταβολές των συναλλαγματικών ισοτιμιών που γίνονται, είναι για να απελευθερωθεί η αντιπληθωριστική πίεση από τις χώρες των οποίων το νόμισμα υποτιμάται προς εκείνες που υπερτιμάται.
Όπως υπογραμμίζει ο οικονομολόγος της Citigroup «αν κοιτάξετε τον παγκόσμιο πληθωρισμό που κυμαίνεται περίπου στο 2%, υπάρχει ένας κόσμος που συλλογικά προσπαθεί ενάντια στις 24 Κεντρικές Τράπεζες να αποσυνδεθεί από το δολάριο για να είναι πιο ανταγωνιστικός, όμως οι προσπάθειες αυτές δεν φαίνεται να είναι αρκετά ισχυρές για να αλλάξει η παγκόσμια αντιπληθωριστική πολιτική.
Έτσι, είμαστε σε έναν κόσμο που θα μπορούσε να λειτουργήσει με επιπλέον ώθηση της ζήτησης.
Κάτι τέτοιο πάντως είναι απίθανο να προέρθει από τις ΗΠΑ και αρκετά περιορισμένο από την Ευρωζώνη καθώς τα 1,11 τρις ευρώ είναι αρκετά για να ισορροπήσει ο ισολογισμός παρά την συρρίκνωση που έχει υποστεί.
Ο Buiter υποστηρίζει ακόμη πως η αμερικανική αγορά ομολόγων είναι πιο ισορροπημένη σε σχέση με άλλες εξαιτίας της ισχυρής ονομαστικής αξίας του δολαρίου ενώ το ευρώ είναι στη «μονάδα εντατικής θεραπείας» ακόμα, το γιεν έχει πολύ μικρή ονομαστική αξία ενώ κανείς δεν ξέρει για την στερλίνα.
Τα καλά νέα πάντως, παρά την οικονομική κατάσταση, είναι ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να παρουσιάζουν ανάπτυξη σε επίπεδο λιανικών πωλήσεων.
Και ο οικονομολόγος της Citigroup καταλήγει ότι σήμερα, το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι η συνεχής απουσία σε κεφαλαιουχικές δαπάνες γεγονός που οδηγεί την FED την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, τουλάχιστον μέχρι το Δεκέμβριο - ειδικά αν αποδειχθεί ότι η ανάπτυξη που έχουμε δει θα είναι χαμηλότερη από τις φορολογικές περικοπές και την πτώση των τιμών του πετρελαίου που είχε χρηματοδοτηθεί κυρίως από τους εξαγωγείς πετρελαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης