Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: Τι συμφέρει περισσότερο η αγορά ενός σπιτιού ή η ενοικιάση του; - Θα σκάσει η φούσκα των ακινήτων;

CNBC: Τι συμφέρει περισσότερο η αγορά ενός σπιτιού ή η ενοικιάση του; - Θα σκάσει η φούσκα των ακινήτων;
O μέσος όρος του επιτοκίου στα στεγαστικά δάνεια είναι σήμερα στα 3,75% από 3,86% που ήταν πριν από μια εβδομάδα 
«Να αγοράσεις ή να ενοικιάσεις ένα σπίτι;
Πριν απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση αναρωτήσου εάν πραγματικά γνωρίζεις που θα είσαι σε 28 μήνες» υποστηρίζει ο οικονομολόγος της κτηματομεσιτικής Zillow, Stan Humphries μιλώντας στο CNBC.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η απόκτηση ακινήτου έχει μετατραπεί πλέον σε ένα καλό στοίχημα καθώς είναι πιο περιπετειώδης από το να νοικιάσεις ένα ακίνητο.
Ο Humphries αποκαλεί πάντως τη λεπτή γραμμή ανάμεσα στην αγορά και την ενοικίαση ενός ακίνητου «νεκρό ορίζοντα» καθώς είναι το σημείο που οι καταναλωτές πρέπει να πάρουν την τελική απόφαση να αγοράσουν ή όχι.
Με τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων σε πολύ χαμηλά επίπεδα η απόφαση είναι ποιο εύκολη.
Όμως το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο οι τιμές των ακινήτων μειώνονται ή αυξάνονται θεαματικά διαφέρει από Πολιτεία σε Πολιτείας στις ΗΠΑ.
Για παράδειγμα, στο Manhattan της Νέας Υόρκης το διάστημα αυτό μπορεί να είναι και 7 χρόνια. Στο Μαϊάμι όμως και το Ντιτρόιτ έχει διαπιστωθεί ότι οι τιμές των ακινήτων μπορούν να μεταβληθούν σε μόλις ένα χρόνο.
Όπως υπογραμμίζει ο Stan Humphries στο βιβλίο του με θέμα «οι νέοι κανόνες στην κτηματιστική αγορά», πριν «σκάσει» η φούσκα των ακινήτων οι καταναλωτές βρίσκονταν σε υστερία και αγνοούσαν την πιθανότητα αυτό το πράγμα να σκάσει στα χέρια τους.
Παρότι οι αξίες των ακινήτων αυξάνονταν συνεχώς οι καταναλωτές έδειχναν να αγνοούν ότι ήταν πιο σοφό να νοικιάσεις παρά να αγοράσεις σε αυτά τα επίπεδα.
Όπως πάντως αναφέρει, έχει παρατηρηθεί ότι κάθε τέσσερα με πέντε χρόνια οι τιμές των ακινήτων μεταβάλλονται σημαντικά κυρίως εάν διανύουμε την περίοδο που οι καταναλωτές βρίσκονται σε αγοραστική μανία.
Συνήθως στα στεγαστικά δάνεια που επιλέγονται κυριαρχούν εκείνα με αποπληρωμή στα 30 χρόνια ενώ ο μέσος όρος του επιτοκίου είναι σήμερα στα 3,75% από 3,86% που ήταν πριν από μια εβδομάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης