Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Business Insider: Το «άσχημο σενάριο» που είναι προ των πυλών για την Ελλάδα, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία

Business Insider: Το «άσχημο σενάριο» που είναι προ των πυλών για την Ελλάδα, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία
Τι θα συμβεί αν η Ελλάδα ξεμείνει από χρήματα
Οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους της δεν βαίνουν καλώς, επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Business Insider, στο οποίο επισημαίνεται ότι και από τη χθεσινή ομιλία του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Βουλή, δεν διαφάνηκε κάποια ένδειξη σχετικά με μια συμφωνία.
Όπως επισημαίνεται, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί κάποια συμφωνία και η Ελλάδα ξεμείνει από ρευστό, τότε η χώρα απειλείται με ένα «κακό σενάριο».
Σύμφωνα με τους αναλυτές της BofA Merrill Lynch, το «κακό σενάριο» περιλαμβάνει αποτυχία της Ελλάδας να παρουσιάσει μια αξιόπιστη δέσμευση για μεταρρυθμίσεις τις επόμενες λίγες εβδομάδες.
Σε αυτή την περίπτωση, οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ θα αναβάλλουν το τρέχον πρόγραμμα, η ΕΚΤ θα αρνηθεί να αυξήσει τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA), η απώλεια των τραπεζικών καταθέσεων θα επιταχυνθεί, με μαζική φυγή κεφαλαίων και η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει.
Εκτός κι αν κάποια από αυτά τα σοκ αναγκάσουν την ελληνική κυβέρνηση να υπαναχωρήσει και να αναζητήσει μια συμφωνία με την υπόλοιπη Ευρώπη, ένα Grexit μέσα στο 2015 φαίνεται αναπόφευκτο, επισημαίνει η BofA Merrill Lynch.
Βάσει αυτής της υπόθεσης εργασίας, είτε η Ευρώπη θα προτείνει το Grexit ως μια εναλλακτική, επιτρέποντας στην Ελλάδα να παραμείνει στην Ε.Ε., είτε θα αποτελέσει μόνη επιλογή για την Ελλάδα προκειμένου να αποφύγει μια ολοκληρωτική κατάρρευση της οικονομίας.
Στις 9 Απριλίου η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει στο ΔΝΤ μια ακόμη δόση και τότε, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι, η χώρα θα ξεμείνει από ρευστό.
Ακόμη, όμως, κι αν η Ελλάδα αντέξει για μερικές ακόμη μια – δυο εβδομάδες, οι αποπληρωμές που ακολουθούν μέσα στο έτος μοιάζουν ανυπέρβλητες.
Όπως σημειώνεται, δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να μπορέσει να αποπληρώσει όλες αυτές τις απαιτήσεις χωρίς να λάβει κάποια βοήθεια, όμως και τα χρήματα του προγράμματος θα κρατήσουν για μερικούς μήνες μόνο.
Έτσι, όλα τα ενδεχόμενα για το τι θα κάνει τότε η Ελλάδα είναι ανοικτά.
Σε περίπτωση που υπάρξει χρεοκοπία, ή η Ελλάδα κλίνει προς αυτή την κατεύθυνση, θα είναι στα μισά του δρόμου προς ένα Grexit, ενώ η κυβέρνηση θα έπρεπε να επιβάλει ελέγχους κεφαλαίου.
Το Πάσχα των Ορθοδόξων ακολουθεί μία εβδομάδα μετά αυτό των Καθολικών, κάτι που συνεπάγεται τετραήμερη αργία για τις τράπεζες αμέσως μετά την αποπληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ, οπότε αυτό θα ήταν μια ευκαιρία, με τις τράπεζες κλειστές, να επιβληθούν έλεγχοι κεφαλαίου.
Με αυτό τον τρόπο θα σταματούσαν άμεσα οι εκροές καταθέσεων.
Σύμφωνα με τον Willem Buiter της Citi, η Ελλάδα θα έπρεπε να αναζητήσει μια εναλλακτική νομισματική συμφωνία με το ευρώ, αν μια χρεοκοπία ανάγκαζε την κυβέρνηση να υιοθετήσει τους ελέγχους κεφαλαίου.
Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι ακόμη και αν ευοδώσουν οι διαπραγματεύσεις, κάτι που προς το παρόν φαίνεται δύσκολο, θα βρεθούμε στο ίδιο σημείο σε λιγότερο από τέσσερις μήνες, με τη βοήθεια προς την Ελλάδα να κρατά μόνο μέχρι τον Ιούνιο, οπότε θα επανέλθουν τα ερωτήματα για το τι θα συμβεί με τις αποπληρωμές που θα ακολουθούν.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης