Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Franklin Templeton: Η Ελλάδα δεν αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την Ευρωζώνη

Franklin Templeton: Η Ελλάδα δεν αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την Ευρωζώνη
Διαχειρίσιμα τόσο η ελληνική χρεοκοπία, όσο και το Grexit
Την εκτίμηση πως η Ελλάδα δεν συνιστά συστημικό κίνδυνο για την Ευρωζώνη εκφράζει ο Michael Hasenstab, αντιπρόεδρος της Franklin Templeton.
Ειδικότερα, ο αναλυτής της Franklin Templeton επισημαίνει πως για την Ελλάδα υπάρχουν τρία σενάρια
- Η χρεοκοπία
- Η έξοδος από την Ευρωζώνη
- Η μόνιμη χρηματοδότηση των Γερμανών
Δεδομένου, εξηγεί ο Michael Hasenstab, πως οι Γερμανοί έχουν ήδη παράσχει οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα και ο αντίκτυπος ενός τέτοιου ενδεχομένου έχει αναλυθεί, καθίσταται αναγκαία η εξέταση των δύο έτερων σεναρίων.
Δηλώνοντας άγνοια για το τι ακριβώς θα συμβεί, ο αναλυτής της Franklin Templeton επισημαίνει πως είτε σε περίπτωση χρεοκοπίας είτε εξόδου από το ευρώ, η Ευρωζώνη είναι αρκετά εύρωστη και ισχυρή, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες και των δύο σεναρίων.
«Σε περίπτωση χρεοκοπίας, η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος είναι αρκετά ισχυρή» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως η ελληνική χρεοκοπία δεν συνιστά συστημικό κίνδυνο.
Σε περίπτωση ελληνικής εξόδου, ο αναλυτής παραδέχεται πως θα υπάρξει ένα περιορισμένο sell off στα ευρωπαϊκά assets, αλλά και πάλι, επαναλαμβάνει, το Grexit δεν αποτελεί τον ίδιο συστημικό κίνδυνο που αποτελούσε δύο ή τρία ή τέσσερα χρόνια νωρίτερα.
Αναφορικά με την Ευρωζώνη, ο Michael Hasenstab χαιρετίζει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το οποίο έχει οδηγήσει στην τάχιστη υποτίμηση του ευρώ.
«Αυτό συμβάλλει στην αύξηση των ευρωπαϊκών εξαγωγών, οι οποίες με τη σειρά τους θα συνεισφέρουν στην ενίσχυση των επενδύσεων και της ανάπτυξης» υπερθεματίζει χαρακτηριστικά.
Πάντως, ο αντιπρόεδρος της Franklin Templeton προειδοποιεί πως τα μέτρα της ΕΚΤ δεν πρόκειται να επιλύσουν όλα τα προβλήματα της Ευρωζώνης.
«Οι μεταρρυθμίσεις εξακολουθούν να αποτελούν ζητούμενο για την Γαλλία και την Ιταλία, ενώ η δημοσιονομική και πολιτική ενοποίηση ακόμη δεν έχουν συντελεστεί» καταλήγει χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης