Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Daily Beast: Χαρακτηριστικά πολιτικής δίωξης στη δίκη της Χρυσής Αυγής - Πάντα υπήρχε εθνικισμός στην Ελλάδα

Daily Beast: Χαρακτηριστικά πολιτικής δίωξης στη δίκη της Χρυσής Αυγής - Πάντα υπήρχε εθνικισμός στην Ελλάδα
Εάν η κυβέρνηση αποτύχει, τότε η καταδίκη των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη αναταραχή
Άνοδο της Χρυσής Αυγής στην εξουσία, σε περίπτωση αποτυχίας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, διαπιστώνει, σε εκτενές της δημοσίευμα, η ιστοσελίδα Daily Beast, προσδίδοντας χαρακτηριστικά πολιτικής δίωξης στη δίκη της Χρυσής Αυγής, που διεκόπη για τις 7 Μαΐου.
Όπως τονίζει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα, η Χρυσή Αυγή είναι σήμερα η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα.
Εάν ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ αποτύχει, η Χρυσή Αυγή θα ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο.
Η δράση της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε, όπως ακριβώς ξεκινά κάθε πολιτικό κόμμα, ταπεινά.
Το 1980 ο Νίκος Μιχαλολιάκος εξέδωσε ένα δεξιόφρων περιοδικό, με το όνομα Χρυσή Αυγή, φίλα προσκείμενο στη δικτατορία της περιόδου 1967 - 1974.
Με αυτές τις καταβολές, η Χρυσή Αυγή σταδιακά μετεξελίχθηκε σε ένα λαϊκό κίνημα, με αρχικούς στόχους τις επιθέσεις σε μετανάστες και αριστερούς φοιτητές στην Αθήνα.
Όμως ο Νίκος Μιχαλολιάκος είχε μεγαλύτερα σχέδια.
Το 1993 η Χρυσή Αυγή έγινε πολιτικό κόμμα και ξεκίνησε να συμμετέχει στις εκλογικές αναμετρήσεις, με μικρή ωστόσο επιτυχία.
Το κόμμα παρέμεινε στο περιθώριο καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του '90, αλλά και κατά την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα.
Το 2008 ξέσπασε η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση.
Η Ελλάδα, που ζούσε για χρόνια πέρα από τις δυνατότητές της, δέσμια των πελατειακών σχέσεων και του φαινομένου της φοροδιαφυγής, υπέστη μεγάλο πλήγμα.
Τα επόμενα χρόνια και σε αντάλλαγμα δύο τεράστιων πακέτων διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ, η Ελλάδα εφάρμοσε μια σειρά από καταστροφικά μέτρα λιτότητας τα οποία προκάλεσαν μαζική δυσαρέσκεια και έκρηξη φαινομένων βίας.
Σταδιακά απ' άκρη σ' άκρη στην Ευρώπη - αλλά και στο σύνολο του Δυτικού Κόσμου - η εμπιστοσύνη στα παραδοσιακά κόμματα άρχισε να καταρρέει.
Ξαφνικά και μαζικά οι πολίτες άρχισαν να αναζητούν εναλλακτική σε εθνικιστικά κόμματα.
Η στροφή αυτή ωφέλησε τόσο τα αριστερά, όσο και τα δεξιά κόμματα.
Ωστόσο η Χρυσή Αυγή, με απόψεις αντι-μεταναστευτικές και εθνικιστικές, κέρδισε τη στήριξη ενός πολύ μεγάλου ποσοστού Ελλήνων πολιτών που αντιμετώπιζε τεράστιες οικονομικές δυσκολίες.
"Ο εθνικισμός στην Ελλάδα είναι ιστορικός", δηλώνει η Δάφνη Χαλικιοπούλου, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Reading στη Μεγάλη Βρετανία.
"Ο ελληνικός εθνικισμός βρίσκεται ενσωματωμένος σε κάθε θεσμό, καθώς και στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Ακόμη και τα παραδοσιακά κόμματα στην Ελλάδα είναι αρκετά εθνικιστικά", εξηγεί η ίδια.
Όπως τονίζεται στη συνέχεια του δημοσιεύματος της Daily Beast, η Ελλάδα ήταν μια κοινωνία που χαρακτηριζόταν από μεγάλη ομοιογένεια μέχρι να λάβει χώρα ένα τεράστιο μεταναστευτικό κύμα μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Το εθνικιστικό αίσθημα είναι ευρέως διαδεδομένο στην Ελλάδα, ακόμη και μεταξύ εκείνων που δεν υποστηρίζουν τη Χρυσή Αυγή.
"Οι πολίτες θα πουν πως δεν ψηφίζουν Χρυσή Αυγή γιατί δρα με βιαιότητα, ωστόσο οι μετανάστες είναι πρόβλημα.
Και το πρόβλημα είναι ότι τα παραδοσιακά κόμματα στρέφονται προς τα δεξιά, προσπαθώντας να κερδίσουν ψήφους", σχολιάζει η Δάφνη Χαλικιοπούλου.
Αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση στο περιοδικό Charlie Hebdo στη Γαλλία, ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε πως η τραγωδία αυτή συνέβη λόγω της όξυνσης του μεταναστευτικού προβλήματος.
Ταυτόχρονα, τότε, ο Αντώνης Σαμαράς επέρριψε μεγάλες ευθύνες στην Αριστερά για την ανοχή της απέναντι στο μεταναστευτικό ρεύμα.
Όλα αυτά οδήγησαν τη Χρυσή Αυγή να σημειώσει τεράστια επιτυχία κατά τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του καλοκαιριού του 2012.
Τότε η Χρυσή Αυγή εισήλθε στην ελληνική Βουλή με ποσοστό 6,92% και 18 έδρες.
Τότε ήταν που η Χρυσή Αυγή έκανε την εμφάνισή της ως πολιτική δύναμη.
Ωστόσο παρά τη σημαντική της εκλογική επιτυχία, η Χρυσή Αυγή δεν μπορούσε να αποτινάξει από πάνω της τις βίαιες συμπεριφορές.
Οι επιθέσεις - ακόμη και οι δολοφονίες - σε βάρος μεταναστών συνεχίστηκαν.
Αλλά κανείς δεν έμοιαζε να νοιάζεται ουσιαστικά, αφού τα θύματα ήταν όλοι μετανάστες.
Όλα όμως άλλαξαν όταν ο Γιώργος Ρουπακιάς, μέλος της Χρυσής Αυγής, δολοφόνησε τον αριστερό ακτιβιστή ράπερ Παύλο Φύσσα στις 17 Σεπτεμβρίου 2013.
Η δολοφονία καταδικάστηκε μαζικά από όλα τα ελληνικά κόμματα και η οργή ξεχείλισε.
Τότε ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, αλλά και περισσότερα από 70 στελέχη - μέλη του κόμματος διώχθηκαν ποινικά με κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.
Τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής προφυλακίστηκαν στα τέλη του 2013 και ως εκλεγμένα μέλη της ελληνικής βουλής, μεταφέρονταν από τη φυλακή στη βουλή κάθε φορά που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί μια σημαντική ψηφοφορία.
Παρά την προφυλάκιση της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής και την αδύναμία της να κάνει προεκλογική εκστρατεία, το κόμμα κατόρθωσε να συγκεντρώσει ποσοστό 6,3% στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και να αναδειχθεί τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα, καταλαμβάνοντας 17 έδρες στην ελληνική βουλή.
Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, εξηγεί η Δάφνη Χαλικιοπούλου.
Όπως επισημαίνει, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αποτύχει, η επόμενη αντι-συστημική εναλλακτική θα είναι η Χρυσή Αυγή.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Δάφνης Χαλικιοπούλου, η δίκη της Χρυσής Αυγής θα διαρκέσει πάρα πολύ καιρό και πολλά θα εξαρτηθούν από την αμεροληψία του ελληνικού συστήματος δικαιοσύνης.
Αλλά ο μεγαλύτερος καταλύτης θα είναι η πολιτική.
Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κατορθώσει να διασφαλίσει οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα, τότε οι ηγέτες της Χρυσής Αυγής θα καταδικαστούν χωρίς μεγάλη φασαρία.
Εάν όμως η κυβέρνηση αποτύχει, τότε η καταδίκη των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη αναταραχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης