Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Ήρθε η ώρα να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ - Το πάρτι τελείωσε

tags :
Bloomberg: Ήρθε η ώρα να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ - Το πάρτι τελείωσε
Κανένα από τα πιθανά σενάρια δεν είναι ικανό να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ όπως γράφει στο Bloomberg o Mark Gilbert
Το πάρτι του ευρώ τελείωσε για την Ελλάδα υποστηρίζει σε άρθρο του στο Bloomberg o αρθρογράφος Mark Gilbert και προκρίνει ως λύση την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.
Αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης να δεσμεύσει τα χρήματα των δήμων και των περιφερειών, επικαλούμενη «τις εξαιρετικά έκτακτες και απρόβλεπτες ανάγκες», τονίζει ότι αυτή η κίνηση καταδεικνύει το γεγονός ότι η χώρα ξεμένει όντως από ρευστότητα.
Και κανένα από τα πιθανά σενάρια για το τι πρόκειται να ακολουθήσει στη συνέχεια δεν δείχνει να είναι συμβατό με την παραμονή της χώρας στο ευρώ, σημειώνει ο Gilbert.
Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα φαίνεται απρόθυμη, αλλά και ανίκανη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή στο ευρώ, κάτι που δύσκολα γίνεται απόδεκτό.
Έχοντας παραχωρήσει τον έλεγχο του νομίσματός της, η χώρα έχει αποκλείσει την υποτίμηση ως επιλογή για να βγάλει τη οικονομία της από τη δίνη.
Ορισμένοι έξυπνοι άνθρωποι έχουν αρχίσει ήδη να λένε πως ίσως η χώρα τα καταφέρει καλύτερα μόνη της, σημειώνει ο αρθρογράφος του Bloomberg.
O Gilbert κάνει μια αναδρομή στον τρόπο με τον οποίο εισήλθε η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, όταν είπε ψέματα για το έλλειμμα, προσλαμβάνοντας την Goldman Sachs και στη συνέχεια, το 2004, αποκάλυψε τελικά την αλήθεια, όταν αναθεώρησε τα στοιχεία για τα ελλείμματα των προηγούμενων ετών.
« Υπάρχει λοιπόν ένα ισχυρό επιχείρημα πως η είσοδος της Ελλάδας στο ευρώ δεν έπρεπε να έχει επιτραπεί εξαρχής και πώς έπρεπε να έχει «αποβληθεί» όταν αποκαλύφθηκε η κακοδιαχείριση», σημειώνει το άρθρο.

Σύμφωνα με τον David Powell του Bloomberg Intelligence, η Ελλάδα μπορεί οριακά να γλιτώσει χωρίς να πληρώσει την οφειλή των 774 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 12 Μαΐου.
Ωστόσο, στις 20 Ιουλίου καλείται να καταβάλει 3,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ, η γενναιοδωρία της οποίας μέσω του ELA είναι αυτή τη στιγμή το μοναδικό πράγμα που στέκεται ανάμεσα στις ελληνικές τράπεζες και τη χρεοκοπία.
Εάν ωστόσο η Ελλάδα χρεοκοπήσει, οι τράπεζες θα βουτήξουν μαζί της αφού η αξία του κρατικού χρέους που διακρατούν θα καταρρεύσει, ενώ οι κανόνες που εμποδίζουν την ΕΚΤ να στηρίζει αφερέγγυα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα ανακόψει τη ροή κεφαλαίων προς το χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Τα πιθανά σενάρια
Τα πιθανά σενάρια για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας προβλέπουν κεφαλαιακούς ελέγχους που θα σταματήσουν τις εκροές που έχουν συρρικνώσει τις καταθέσεις έως και κατά 15% φέτος, καθυστέρηση πληρωμών προς το ΔΝΤ, πληρωμή δημοσίων υπαλλήλων με IOUs και γενική στάση πληρωμών αφού δεν θα υπάρχουν καθόλου χρήματα.
Ο Richard Woolnough, διαχειριστής ομολόγων που επιβλέπει το ύψους 24,5 δισ. βρετανικών λιρών M&G Optimal Income fund της Prudential έγραψε πως η επιστροφή στη δραχμή μπορεί να είναι η λύση για τα οικονομικά δεινά της Ελλάδας:
Ο Roger Bootle, ο διευθύνων σύμβουλος της Capital Economics, αναφέρει στην εφημερίδα Telegraph ότι η μόνη διέξοδος από μια «παρατεταμένη επιθανάτια εμπειρία» είναι να έχει η Ελλάδα το δικό της φθηνότερο νόμισμα:
Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει παραμονή στο ευρώ, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο τι θα ψήφιζαν σε δημοψήφισμα ή σε πρόωρες εκλογές που θα τους καλούσαν να αποδεχτούν όλα αυτά τα οικονομικά μέτρα που απαιτούνται για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.
«Ο έξυπνος γλεντζές ξέρει πότε είναι η ώρα να φύγει από το πάρτι.
Ο έξυπνος μπάρμαν ξέρει πότε είναι η ώρα να σταματήσει να σερβίρει το μεθυσμένο στη γωνία και να φωνάξει τον πορτιέρη.
Για την Ελλάδα, το πάρτι του ευρώ μπορεί να τελείωσε, είτε φύγει από μόνη της σκοντάφτοντας, είτε πεταχτεί έξω για κακή συμπεριφορά», καταλήγει το άρθρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης