Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Περιορισμό του ELA για τις ελληνικές τράπεζες εξετάζει η ΕΚΤ - Κρίσιμο το Eurogroup

tags :
Bloomberg: Περιορισμό του ELA για τις ελληνικές τράπεζες εξετάζει η ΕΚΤ - Κρίσιμο το Eurogroup
Αιτία αποτελεί η αυξανόμενη μειοψηφία εντός της ΕΚΤ η οποία τάσσεται κατά της επέκτασης της βοήθειας προς την Ελλάδα
Μέτρα περιορισμού του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες εξετάζει η ΕΚΤ σύμφωνα με δημοσίευση του Bloomberg.
Αιτία αποτελεί η αυξανόμενη μειοψηφία εντός της ΕΚΤ η οποία τάσσεται κατά της επέκτασης της βοήθειας προς την Ελλάδα, αναφέρουν οι πηγές του πρακτορείου.
Η ΕΚΤ έχει ετοιμάσει πρόταση η οποία προβλέπει την αύξηση του haircut στα εχέγγυα που χρησιμοποιούν οι τράπεζες όταν δανείζονται από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).
Αν και το μέτρο δεν έχει συζητηθεί επισήμως στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ, μπορεί να εξεταστεί στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση αποτύχει να πείσει τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι είναι σε θέση να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και να εξασφαλίσει τα κεφάλαια διάσωσης, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αντιμετωπίζουν την επικείμενη  συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας στις 24 Απριλίου, ως ένα μεγάλο τεστ για την προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις σαν αντάλλαγμα στην οικονομική βοήθεια που έλαβε στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης του 2012.
Καθώς οι Έλληνες καταθέτες αποσύρουν τα χρήματά τους από τους τραπεζικούς λογαριασμούς, λόγω της αβεβαιότητας για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, η ΕΚΤ έχει καλύψει το κενό στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA, σημειώνει το Bloomberg.
H Τράπεζα της Ελλάδος διαθέτει ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας ύψους 3 δις. ευρώ, προκειμένου να αντιδράσει σε περίπτωση μαζικής φυγής καταθέσεων (bank run), σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται το Bloomberg.
H EKT  έχει επιμείνει στον αυστηρό έλεγχο των δραστηριοτήτων του ELA, καθώς ανησυχεί ότι οι τράπεζες θα κάνουν χρήση των κεφαλαίων, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν άμεσα την ελληνική κυβέρνηση, κατά παράβαση της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πάντως το Bloomberg σημειώνει ότι ο διοικητής της ΕΚΤ Mario Draghi – όπως έχει δηλώσει – δεν έχει πειστεί ότι πρέπει να πιέσει και άλλο τις ελληνικές τράπεζες.
Επίσης, όπως αποκάλυψε, στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ της ΕΚΤ έγινε αναφορά στο ζήτημα, χωρίς ωστόσο να συζητηθεί εκτενώς.
Για να μπλοκαριστεί η χρηματοδότηση του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ.
Μια αυξανόμενη μειοψηφία τάσσεται κατά της συνέχισης παροχής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg.
Το Bloomberg αναφέρεται και στη χθεσινή απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να βάλει χέρι στα διαθέσιμα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Πρόκειται για 2 δισ. ευρώ τα οποία εφόσον κριθούν επαρκή, θα καλύψουν μισθούς και την αποπληρωμής της δόσης προς το ΔΝΤ στις 12 Μαΐου.
Ωστόσο αυτή η κίνηση θα αυξήσει τις ανάγκες των ελληνικών τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης