Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: Ποιος φταίει για την κρίση στην Ελλάδα – Απίθανο ένα Grexit, αυξάνεται όμως ο κίνδυνος ενός Grexident

CNBC: Ποιος φταίει για την κρίση στην Ελλάδα – Απίθανο ένα Grexit, αυξάνεται όμως ο κίνδυνος ενός Grexident
O ρόλος της γερμανικής κυβέρνησης το 2010
Κανείς δεν μπορεί να ξέρει πόσο σημαντική είναι η Ελλάδα για την Ευρώπη, σημειώνει η αρθρογράφος του CNBC, Louisa Bojesen, η οποία σημειώνει ότι ο χρόνος για τη χώρα περνά και πλησιάζουν ορισμένες πολύ σημαντικές προθεσμίες αποπληρωμής χρέους.
Το πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Αθανάσιος Ορφανίδης, σε δηλώσεις του στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο σημειώνει ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση και σημειώνει ότι ενώ είναι δημοφιλές να ρίχνει κανείς το φταίξιμο στην ελληνική κυβέρνηση, κάτι εν μέρει δικαιολογημένα, ωστόσο ο κύριος λόγος της αποτυχίας του ελληνικού προγράμματος τα τελευταία πέντε χρόνια μπορεί να εντοπιστεί πίσω στον Μάιο του 2010.
Όπως σημειώνει, τότε η γερμανική κυβέρνηση ανάγκασε την Ελλάδα να προχωρήσει σε ένα «ανεφάρμοστο» πρόγραμμα προκειμένου να προστατέψει τις τράπεζες από τις ζημίες.
Πρόσθεσε δε, ότι η Ελλάδα από τότε έχει πιαστεί σε μια παγίδα χρέους και πλέον η κατάσταση είναι χειρότερη από άλλοτε.
Για παράδειγμα, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αυξάνονται (τα 10ετή διαπραγματεύονται περί το 13%), γεγονός που υποδηλώνει ότι οι επενδυτές εκτιμούν ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μιας ελληνικής στάσης πληρωμών.
Αντιθέτως, τα γερμανικά 10ετή ομόλογα διαπραγματεύονται με επιτόκιο 0,07%.
Από την άλλη πλευρά, ο Alberto Gallo, επικεφαλής του τμήματος European Macro Credit Research της Royal Bank of Scotland, σημειώνει ότι μια έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, το αποκαλούμενο Grexit, είναι απίθανο, με το 80% των Ελλήνων να επιθυμούν παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Προσθέτει, ωστόσο, ότι ο κίνδυνος ενός «Grexident» αυξάνει.
«Η Ελλάδα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έλλειψη ρευστότητας: είτε μπορεί να επιλέξει την αποπληρωμή του ΔΝΤ είτε θα επιλέξει την πληρωμή μισθών και συντάξεων, όμως δεν μπορεί να ανταποκριθεί και στις δύο υποχρεώσεις της», σημειώνει.
Μάλιστα, όπως αναφέρει, θα μπορούσε να υπάρξει σύντομα μια περίοδος όπου η Ελλάδα δεν θα έχει κηρύξει στάση πληρωμών, αλλά παράλληλα δεν θα είναι και φερέγγυα…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης