Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Γιατί η πραγματική προθεσμία για την Ελλάδα είναι στις 20 Ιουλίου;

Bloomberg: Γιατί η πραγματική προθεσμία για την Ελλάδα είναι στις 20 Ιουλίου;
Πιθανή παραμένει η επίτευξη συμφωνίας πριν από την καθοριστική ημερομηνία
Η Ελλάδα έχει, πιθανώς, προθεσμία έως τα τέλη του Ιουλίου για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές της, επισημαίνει ο αναλυτής του πρακτορείου Bloomberg, David Powell.
Ειδικότερα, επισημαίνει ότι μια ενδεχόμενη αργοπορία στην αποπληρωμή των δόσεων στο ΔΝΤ δεν θα οδηγήσει την ΕΚΤ να «κλείσει την στρόφιγγα της ρευστότητας» για τις ελληνικές τράπεζες.
Αντιθέτως, μια χρεοκοπία της χώρας, ειδικότερα μια αδυναμία της χώρας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της όταν στις 20 Ιουλίου κληθεί να καταβάλει δόση ύψους 3,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ, θα αναγκάσει την κεντρική τράπεζα να επέμβει.
Οι ελληνικές τράπεζες, τονίζει το δημοσίευμα, στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην στήριξη του μηχανισμού ELA, της ΕΚΤ, ο οποίος, ωστόσο, προϋποθέτει ότι ένα σύστημα πρέπει να είναι φερέγγυο για να τον χρησιμοποιήσει.
Σε περίπτωση πιστωτικού γεγονότος, λοιπόν, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο είναι εκτεθειμένο στο ελληνικό χρέος, θα χαρακτηριζόταν άμεσα αφερέγγυο, κάτι που δεν θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να βοηθήσει στο πρόβλημα ρευστότητας που θα παρουσιαζόταν.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει πρόβλημα να εκδίδει έντοκα γραμμάτια έως τις 20 Ιουλίου, με μια μικρή επιφύλαξη για τις 12 Μαΐου, όταν θα πρέπει να αποπληρώσει δόση 774 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ.
Μια καθυστέρηση στην εν λόγω αποπληρωμή θα κρινόταν από την ΕΚΤ ως πρόβλημα ρευστότητας και όχι ως χρεοκοπία, υποστηρίζει ο συντάκτης, ενώ και το ΔΝΤ δεν θα χρειαζόταν να βγάλει επίσημη ανακοίνωση τουλάχιστον για τους πρώτους τρεις μήνες, βάσει του κανονισμού, αλλά αντίθετα θα μπορούσε να δώσει θετική αξιολόγηση για την Ελλάδα.
Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την εκταμίευση κονδυλίων, ικανών να καλύψουν την καθυστερούμενη δόση, ενώ στη συνέχεια και άλλα κονδύλια για την αποπληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ.
Η θετική αξιολόγηση προϋποθέτει την επίτευξη συμφωνίας για την ελληνική οικονομία και τη δέσμευση της κυβέρνησης της χώρας για μια λίστα μεταρρυθμίσεων, επισημαίνει το δημοσίευμα.
Σε αντίθετη περίπτωση, στις 20 Ιουλίου η χώρα θα χρεοκοπήσει και επίσημα, προειδοποιεί ο συντάκτης, ο οποίος ωστόσο, εκτιμά ότι το πιθανότερο είναι η συμφωνία να επιτευχθεί πριν την κρίσιμη αυτή ημερομηνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης