Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Commerzbank: Δεν είναι σίγουρο ότι τα ταμεία της Ελλάδας είναι άδεια - Να σπάσουν σε good και bad bank οι τράπεζες

tags :
Commerzbank: Δεν είναι σίγουρο ότι τα ταμεία της Ελλάδας είναι άδεια - Να σπάσουν σε good και bad bank οι τράπεζες
Διάσπαση σε good και bad bank προτείνει για τις ελληνικές τράπεζες
Δεν είναι σίγουρο ότι τα ταμεία της ελληνικής κυβέρνησης είναι τόσο άδεια όσο πιστεύεται, εκτιμά η Commerzbank στη σημερινή της ανάλυση, στην οποία εκτιμά ότι μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και πιστωτών είναι αδύνατο να έλθει πριν τον Ιούνιο.
Στην 45σέλιδη ανάλυσή της με τίτλο "How much Greece is in spreads?" (πόσο είναι η Ελλάδα στα spreads), που παρουσίασε  το www.bankingnews.gr στις 24 Απριλίου, η Commerzbank επιβεβαιώνει ότι μείωση των spreads των ελληνικών ομολόγων είναι απίθανο να έλθει πριν οριστικοποιηθεί η συμφωνία.
Η γερμανική τράπεζα, ωστόσο, εκτός του ότι θεωρεί ότι το ελληνικό ζήτημα θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των αγορών τις επόμενες εβδομάδες, προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τις εξελίξεις, πίσω από ένα θολό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για τη χώρα.
Σύμφωνα με την ίδια, τα ταμεία της ελληνικής κυβέρνησης, πιθανότατα, να μην είναι τόσο άδεια όσο έχει αφεθεί να εννοείται.
Εδώ και εβδομάδες έχουμε ακούσει από τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών να λέει ότι τα ταμεία της κυβέρνησης είναι άδεια.
Αλλά μέχρι τώρα η ελληνική κυβέρνηση έχει τιμήσει όλες τις υποχρεώσεις πληρωμής της.
Η χώρα έχει ακόμη αποπληρώσει τη δόση των 448 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στις 9 Απριλίου.
Στην πραγματικότητα, η κατάσταση του προϋπολογισμού βελτιώθηκε σημαντικά το Μάρτιο.
Ενώ τα έσοδα του Ιανουαρίου ήταν σχεδόν 1 δισ. ευρώ χαμηλότερα από το προβλεπόμενο στον προϋπολογισμό, τα έσοδα του Μαρτίου ήταν κατά 1 δισ. ευρώ υψηλότερα από ό, τι του στόχου.
Αυτή η εξέλιξη των φορολογικών εσόδων οφείλεται εν μέρει στα κίνητρα που έδωσε η κυβέρνηση στους φορολογούμενους που είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές, τα οποία πιθανόν να συνεχίζουν να επιδρούν θετικά τους επόμενους μήνες.
Εκτός της ανόδους των φορολογικών εσόδων, η κεντρική κυβέρνηση ξόδεψε λιγότερα ό, τι προβλεπόταν το Μάρτιο.
Συνολικά, το πρωτογενές ισοζύγιο, έδειξε πλεόνασμα 1,7 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του έτους.
Μπορούμε τώρα να υποθέσουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις της μέχρι τον Ιούνιο.
Ενώ τα φορολογικά έσοδα αναμένεται να υποχωρούν το Μάιο, εξαιτίας εποχιακών παραγόντων, η κυβέρνηση μπορεί ταυτόχρονα να περιορίσει τις δαπάνες της στα απολύτως απαραίτητα και να μην πληρώσει μερικούς λογαριασμούς.
Επίσης, αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση ζήτησε από τους δημόσιους φορείς να μεταφέρουν τα ρευστά διαθέσιμά τους σε λογαριασμό στην κεντρική τράπεζα, ώστε να τεθούν στη διάθεση του Υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα εμ τις εκτιμήσεις, αυτό θα ενισχύσει τη ρευστότητα της κεντρικής κυβέρνησης περίπου κατά 1,2-2 δισ. ευρώ, εξασφαλίζοντας τις πληρωμές των δανείων προς το ΔΝΤ, ύψους 747 εκατ. ευρώ στις 12 Μαΐου.
Σημειώνεται εδώ ότι μετά κανένα δάνειο δεν λήγει πριν από τον Ιούνιο.
Με αυτόν τον τρόπο, η Ελλάδα και το Eurogroup έχουν περιθώρια μέχρι τον Ιούνιο να συμφωνήσουν σε ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης.
Μια λύση δύσκολα μπορεί να αναμένεται πριν από τότε, καθώς η λίστα μεταρρυθμίσεων που πρέπει να παρουσιάσει η Ελλάδα ακόμα δεν έχει λάβει την έγκριση της νομισματικής ένωσης.
Έτσι, η απόφαση για εκταμίευση της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ θα μπορούσε πιθανότατα να γίνει μόνο τον Ιούνιο, όταν το  τρέχον πρόγραμμα λήγει.

Είναι απίθανο οι εταίροι να αποφασίσουν ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Η Commerzbank αναφέρεται και στην προσπάθεια των τραπεζών να τα καταφέρουν σε ένα περιβάλλον απουσίας της ρευστότητας, με μόνο την ΕΚΤ να μπορεί να συνεχίσει να παρέχει τη στήριξη της μέσω του μηχανισμού ELA.
Αλλά αν η Ελλάδα δεν δεχτεί να δεσμευτεί στους όρους για τη χορήγηση των δανείων στήριξης, δεν θα παρασχεθούν περισσότερα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Μπορεί μια bad bank να είναι λύση;

Μια πιο εκτεταμένη λύση θα ήταν ο διαχωρισμός των ελληνικών τραπεζών σε καλές τράπεζες, οι οποίες θα εξακολουθούν να λαμβάνουν στήριξη μέσω ELA, και σε κακές τράπεζες, οι οποίες θα τεθούν υπό εκκαθάριση.
Για να πετύχει ο διαχωρισμός θα πρέπει τα περισσότερα στοιχεία του παθητικού να μετατοπιστούν προς τις κακές τράπεζες.
Πιθανόν να μην υπάρχει κανένας τρόπος να αποφευχθεί η κατανομή των υποχρεώσεων του ELA στις κακές τράπεζες, εξέλιξη μπορεί να προκαλέσει μεγάλες απώλειες στην ελληνική κεντρική τράπεζα.
Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ πιθανόν δύσκολα θα συμφωνήσουν σε μια τέτοια λύση, καταλήγει η Commerzbank.

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 11:14 24 Απριλίου 2015

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης