Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: To Grexit δεν είναι βασικό σενάριο - Εντυπωσιακή αναβάθμιση κατά 3 βαθμίδες σε ΒΒ- στο Country Ceiling της Κύπρου

Fitch: To Grexit δεν είναι βασικό σενάριο - Εντυπωσιακή αναβάθμιση κατά 3 βαθμίδες σε ΒΒ- στο Country Ceiling της Κύπρου
Η Fitch επιβεβαίωσε την αξιολόγηση Β- για την Κύπρο με θετικό outlook
Αμετάβλητη στο Β- ανακοίνωσε πως διατηρεί τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch. Θετικό το outlook.
Ειδικότερα, η Fitch:
- επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση Β- για την Κύπρο
- αναβάθμισε σε ΒΒ-, από Β προηγουμένως το Country Ceiling
- επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση Β
Όπως αναφέρει στη σχετική έκθεσή της η Fitch, το ύψος του δημοσίου χρέους της Κύπρου, στα επίπεδα του 107,1% του ΑΕΠ το 2014, γεννά ανησυχίες, αφού μειώνει την ικανότητα της χώρας - σε δημοσιονομικό επίπεδο - να αντιμετωπίσει τυχόν εσωτερικά ή εξωτερικά οικονομικά σοκ.
Ωστόσο, οι πρόσφατες θετικές επιδόσεις της Κύπρου, στο δημοσιονομικό πεδίο, έχουν βελτιώσει σημαντικά τη δυναμική και την εικόνα του κυπριακού χρέους.
Το κυπριακό χρέος εκτιμάται πως θα κορυφωθεί κοντά στα επίπεδα του 110% του ΑΕΠ τη διετία 2015 - 2016, για να μειωθεί κοντά στα επίπεδα του 90,7% του ΑΕΠ μέχρι το 2022.
Ο οίκος προβλέπει πως τα 10 δισ. ευρώ του πακέτου διάσωσης από το ΔΝΤ και την ΕΕ δεν θα χρησιμοποιηθούν, αφού οι ισχυρές επιδόσεις του κυπριακού προϋπολογισμού καταδεικνύουν πως τα κεφαλαιακά μαξιλάρια (buffers) της χώρας ανέρχονται κοντά στα 3 δισ. ευρώ, ήτοι στο 17% του κυπριακού ΑΕΠ.
Οι ισχυρές επιδόσεις, σε ό,τι αφορά την εκτέλεση του κυπριακού προϋπολογισμού αποδίδονται αφενός στην αύξηση των φορολογικών εσόδων και στις περιορισμένες δαπάνες σχεδόν σε όλους τους τομείς.
Η σωστή εκτέλεση του κυπριακού προϋπολογισμού θα διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα τα δημοσιονομικά ελλείμματα της χώρας.
Η Fitch προβλέπει πως το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κύπρου δεν θα ξεπεράσει το 0,8% κατά την περίοδο 2015 - 2018.
Όμως, παρά τις θετικές επιδόσεις, οι κίνδυνοι στην εφαρμογή του προγράμματος παραμένουν αυξημένοι.
Η κυπριακή κυβέρνηση δεν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, γεγονός που αυξάνει τα εμπόδια κατά τις διαδικασίες ψήφισης σημαντικών - για το πρόγραμμα - αποφάσεων.
Μάλιστα, ο οίκος προειδοποιεί πως είναι ορατός ο κίνδυνος η Κύπρος να μην εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, εξέλιξη η οποία θα προκαλέσει πρόσθετες καθυστερήσεις στη διαδικασία αναθεώρησης του κυπριακού προγράμματος.
Σε άλλο σημείο της έκθεσής της η Fitch προειδοποιεί για τις προκλήσεις που ελλοχεύουν για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, οι οποίες κατά κύριο λόγο απορρέουν από την αδύναμη ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού τους.
Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) των κυπριακών τραπεζών εκτοξεύθηκε στο 50% επί του συνόλου των δανείων στα τέλη του 2014.
Η απόφαση του οίκου να αναβαθμίσει κατά τρεις ολόκληρες βαθμίδες, σε BB-, είναι αποτέλεσμα της απόσυρσης του συνόλου των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί στην κίνηση κεφαλαίων των κυπριακών τραπεζών (capital controls).
H απόσυρση των capital controls από τις κυπριακές τράπεζες δεν προκάλεσε καμία αστάθεια, ενώ για τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2015 οι καταθέσεις κινήθηκαν σταθεροποιητικά.

Ο κίνδυνος Grexit και ο αντίκτυπος στην κυπριακή οικονομία

Καθώς η Κύπρος ακολουθεί πρόγραμμα προσαρμογής, θεωρείται μια από τις πιο ευάλωτες απέναντι στο ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ.
Ωστόσο οι απευθείας δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών έχουν μειωθεί και δεν είναι πια μεγάλοι.
Το βασικό σενάριο προβλέπει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, επισημαίνει η Fitch, ωστόσο προειδοποιεί πως αυξάνεται ο κίνδυνος Grexit.
Εάν η Ελλάδα αποχωρούσε από το ευρώ, το σοκ για την Ευρωζώνη θα ήταν σημαντικό, ωστόσο δεν θα πυροδοτούσε μια νέα συστημική κρίση, όπως εκείνη του 2012, ή μια έξοδο κι άλλης χώρας από την Ευρωζώνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης