Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BNP Paribas: Τα καλά νέα για την ευρωπαϊκή οικονομία θα μπορούσαν να είναι κακά νέα για το ευρώ

BNP Paribas: Τα καλά νέα για την ευρωπαϊκή οικονομία θα μπορούσαν να είναι κακά νέα για το ευρώ
Mια ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής ανάπτυξης δεν σημαίνει απαραίτητα και ενδυνάμωση της πορείας του ευρώ
«Τα οικονομικά στοιχεία από την Ευρωζώνη μας εκπλήσουν θετικά τους τελευταίους δύο μήνες» αναφέρει σε μελέτη του ο Vassili Serebriakov στρατηγικός αναλυτής της BNP Paribas.
Οπως εκτιμά, σε αυτό έχουν συμβάλει καθοριστικά η χαμηλή τιμή του πετρελαίου και μια ενδεδειγμένη διευκόλυνση της οικονομίας από το πρόγραμμα Ποσοτικής χαλάρωσης (QE) που εφαρμόζει η ΕΚΤ, πρωτίστως μέσω ενός αδύναμου νομίσματος.
«Κατά τη δική μας άποψη» υπογραμμίζει ο στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος της BNP Paribas «μια ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής ανάπτυξης δεν σημαίνει απαραίτητα και ενδυνάμωση της εικόνας και της πορείας του Ευρώ.
Αντιθέτως, οι μηχανισμοί της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ υποδεικνύουν ότι τα καλά νέα για την Ευρωπαϊκή οικονομία θα μπορούσαν να είναι τελικά κακά νέα για το Ευρώ».
Μέχρι στιγμής, το Ευρώ έχει επιδείξει χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά του δολαρίου κατά τη διάρκεια της αντίστοιχης διαδικασίας που ακολουθήθηκε και από την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα (FED).
Την αγορά, δηλαδή και σε εκείνη την περίπτωση, κρατικών ομολόγων από την FED.
Ο συσχετισμός ανάμεσα στις μετοχές και το Ευρώ/δολάριο μετατράπηκε από πολύ θετικός σε αρνητικό το 2014, με καθοριστικό στοιχείο την αλλαγή του νομίσματος χρηματοδότησης και τη μετάβαση από το δολάριο στο Ευρώ.
Από μια ευρεία αντίληψη του ρίσκου, λοπόν, αυτό υποδηλώνει ότι τα θετικά ευρωπαϊκά δεδομένα που προκαλούν έκπληξη θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τις ροές προς το ευρώ προσπερνώντας τα ρίσκα.

Embedded image permalink

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης