Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Στον παλμό των dealing rooms: Η ζώνη των 765 - 800 μονάδων θα κρίνει την αντιστροφή τάσης στο βραχυπρόθεσμο momentum

Στον παλμό των dealing rooms: Η ζώνη των 765 - 800 μονάδων θα κρίνει την αντιστροφή τάσης στο βραχυπρόθεσμο momentum
Η διάσπαση της προαναφερθείσας ζώνης αντιστρέφει μετά απο καιρό τη βραχυπρόθεσμη τάση σε ανοδική
Εβδομάδα υψηλών συγκινήσεων και μεταβλητότητας η προηγούμενη, με θετικό κλείσιμο αυτή τη φορά για το ΓΔ (+5,35%) στις 761,56 μονάδες.
Αναλυτικά, η πτωτική διάσπαση των 720 μον. την Τρίτη 21/4 οδήγησε γρήγορα  σε νέο χαμηλό έτους (691,43 μον.) το ΓΔ ακριβώς όπως είχε τονιστεί στο προηγούμενο σχόλιο.
Από εκεί άρχισε η ανοδική αντίδραση η οποία επιταχύνθηκε μόλις διασπάστηκε η ζώνη των 737 μονάδων.
Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν η προσέγγιση της σημαντικότατης  περιοχής 765 – 800 μονάδων η οποία θα κρίνει περεταίρω ανοδική επιτάχυνση και ενεργοποίηση αγοραστικού σήματος στη βραχυπρόθεσμη τάση.
Σημειώνουμε ότι με τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις ακυρώθηκε μόλις το 23,6% του πτωτικού κύματος από τις 945,81 μον. (25/2/15) στις 691,43 μον. (22/4/15).
Συνεπώς,  συνέχεια της ανόδου θα είναι πιο απαιτητική, με σταθερή παρουσία αγοραστών και συναλλακτική δραστηριότητα άνω των 100 εκατ. ημερησίως.
Παρόλα αυτά, κίνηση της αγοράς προς το άνω επίπεδο της περιοχής που προαναφέρθηκε θεωρείται πιθανή καθώς εκεί ο ΓΔ θα έρθει αντιμέτωπος με ισχυρή ζώνη αντίστασης.
Σε επίπεδο τραπεζικού δείκτη πραγματοποιήθηκε ισχυρό ράλι ανακούφισης αφού τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας (+23,74%) με κλείσιμο στις 563,52 μον.  υπερκάλυψαν τις απώλειες της εβδομάδας 13/4 έως 17/4 (-19,81%).
Η ζώνη 600 – 650 μονάδες κρίνεται πολύ σημαντική για τη βραχυπρόθεσμη – μεσοπρόθεσμη πορεία του ΔΤΡ.
Ουσιαστικό αποτέλεσμα από το Eurogroup της Παρασκευής στη Ρίγα δεν υπήρξε, με την οριστική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις να φαίνεται πως θα επιτευχθεί στο επόμενο Eurogroup της 11ης Μαΐου.
Παρά την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης για την πορεία των διαπραγματεύσεων, εντονότατη κριτική δέχτηκε ο ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκης από τους ομολόγους του για την τακτική που ακολουθείται αλλά και για το “χάσιμο” του πολύτιμου εναπομείναντα χρόνου.
Μία ενδιάμεση συμφωνία φαίνεται πως αποζητά η ελληνική πλευρά, θέλοντας να δώσει λύση στο χρηματοδοτικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται το τελευταίο χρονικό διάστημα με την έγκριση των μεταρρυθμίσεων να θεωρείται απαραίτητη για την εκταμίευση μέρους της δόσης των 7,2 δις βάση των δηλώσεων των δανειστών.
Μικρή αποκλιμάκωση παρουσίασαν τα ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, μετά από την καταγραφή νέων υψηλών στις αρχές αυτής (13,671%). Η απόδοση κατήλθε έως και το 12,161% συμβαδίζοντας με την ανοδική αντίδραση της αγοράς από τα χαμηλά 31 μηνών (691,43 μονάδες) ακολουθούμενη από τη συνάντηση Μέρκελ – Τσίπρα προεξοφλώντας τα απορρέοντα θετικά μηνύματα. Θετική εξέλιξη είχαμε και στις τράπεζες, με τη φημολογία περί κουρέματος των collaterals των τραπεζών που δέχεται η ΕΚΤ για την παροχή έκτακτης ρευστότητας (ELA) να καταρρίπτεται προς το παρόν μέσω της αύξησης αυτής κατά 1,5 δις φτάνοντας τελικά στα 75,5 δις.
Με το χρόνο να περνάει οι πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση γίνονται εντονότερες και οι σκέψεις για ένα εναλλακτικό σενάριο πληθαίνουν, με τελευταία αναφορά αυτή του W. Schaeuble για την ύπαρξη ενός Plan B που θα αφορά πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Σε αντίστοιχη πρόσφατη έκθεσή της η FED θεωρεί αυξημένο τον κίνδυνο ενός Grexit και ορίζει την πιο σημαντική ημερομηνία αυτή της 11ης Μαΐου, μόλις μία μέρα πριν την πολυσυζητημένη πληρωμή της δόσης των 750 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ.
Βασικό σενάριο βέβαια δεν είναι η ενδεχόμενη έξοδος από την ευρωζώνη αλλά η επίτευξη συμφωνίας με αμοιβαία οφέλη και για τις δύο πλευρές.

Τμήμα ανάλυσης Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης