Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El Erian (Allianz): Αντιμέτωπη με τρεις δύσκολες επιλογές για την Ελλάδα η ΕΚΤ

tags :
El Erian (Allianz): Αντιμέτωπη με τρεις δύσκολες επιλογές για την Ελλάδα η ΕΚΤ
Κρίσιμες οι αποφάσεις της ΕΚΤ για το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ σύμφωνα με τον El Erian
Αντιμέτωπη με τρεις δύσκολες επιλογές που αφορούν την Ελλάδα βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπως αναφέρει σε άρθρο του στο Bloomberg View, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Pimco, Mohamed El Erian.
Μετά την – χωρίς αποτέλεσμα – συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή για την Ελλάδα, η προσοχή στρέφεται στις τεχνικές συζητήσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, σημειώνει ο El Erian, εκφράζοντας την προσδοκία του να είναι εποικοδομητικές.
Ωστόσο οι πιο καθοριστικές συζητήσεις θα λάβουν χώρα στους κόλπους της ΕΚΤ η οποία θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει να παρέχει έκτακτη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες και σε ποιο βαθμό.
Στην εβδομαδιαία συνεδρίασή της στις 29 Απριλίου, η ΕΚΤ θα βρεθεί υπό πίεση προκειμένου να διατηρήσει την Ελλάδα στο σύστημα υποστήριξης ζωής.
Αλλά εάν δεν έχει σημειωθεί πρόοδος αλλού, αυτό το ισχυρό θεσμικό όργανο κινδυνεύει να συνταχθεί με άλλους παράγοντες στο ελληνικό δράμα, που μετατρέπονται χωρίς να έχουν πρόθεση, από το να είναι ένα μεγάλο μέρος της λύσης, να είναι ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος, επί του παρόντος αλλά και μελλοντικά, αναφέρει ο El Erian.
Η όποια απόφαση της ΕΚΤ θα περιλαμβάνει κάποια παραλλαγή τριών βασικών εναλλακτικών επιλογών.
Η πρώτη επιλογή προβλέπει ότι η ΕΚΤ μέσω του ELA θα συνεχίσει να επεκτείνει την κατ’εξαίρεση χρηματοδότηση στην Ελλάδα, με το πρόσχημα ότι βοηθάει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα ρευστότητας αντί να αναγνωρίσει την πραγματική κατάσταση της χώρας, τις βαθιές οικονομικές ελλείψεις της χώρας.
Σε αυτή την περίπτωση, η ΕΚΤ θα αυξήσει την έκθεση της σε ένα πρόβλημα που μέχρι στιγμής έχει μικρές πιθανότητες να επιλυθεί.
Η δεύτερη εναλλακτική προβλέπει να «τραβήξει» την πρίζα» από την Ελλάδα, περιορίζοντας κάθε περαιτέρω χρηματοδότηση, επισημαίνοντας δικαίως ότι η παροχή ρευστότητας θα συνεχιζόταν να αποδεικνύεται αναποτελεσματική, εάν δεν συνοδεύεται από μέτρα.
Μια τέτοια απόφαση της ΕΚΤ θα οδηγούσε την ελληνική κυβέρνηση στην επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, στην αθέτηση πληρωμών και στην υιοθέτηση αυστηρών μέτρων, προκειμένου να αποκτήσει τον έλεγχο των αδρανών ταμειακών διαθεσίμων της χώρας.
Τα παραπάνω θα οδηγούσαν σε αύξηση του κινδύνου εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Η τρίτη εναλλακτική περιλαμβάνει η ΕΚΤ να τραβήξει την πρίζα στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου Β’ για την Ελλάδα.
Ωστόσο η άρνηση της ΕΚΤ να παρατείνει την στήριξη ρευστότητας, θα ήταν μέρος μιας προσπάθειας για μια ελεγχόμενη στροφή για την Ελλάδα και την ευρωζώνη.
Η ΕΚΤ θα επιδίωκε να περιορίσει το ρίσκο από την ελληνική μετάδοση σε άλλες οικονομίες όπως η Κύπρος, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, ενώ στο μεταξύ θα προχωρούσαν οι ενέργειες κάποιου είδους ενδιάμεσης ευρωπαϊκής διευθέτησης για την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης