Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Wall Street Journal: Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα, η Ευρώπη εξετάζει «plan B»

Wall Street Journal: Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα, η Ευρώπη εξετάζει «plan B»
Ευρωπαίοι υπουργοί είναι απαισιόδοξοι ότι μπορεί να υπάρξει εγκαίρως μια συμφωνία
Η υπομονή της Ευρωζώνης με την Ελλάδα λιγοστεύει και ορισμένα ταμπού που υπήρχαν για αρκετό διάστημα, αρχίζουν πλέον να καταρρέουν, σημειώνεται σε δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal.
Όπως σημειώνεται, ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου ανέφεραν ότι στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τέθηκε στο τραπέζι η ιδέα ενός «plan B» για την Ελλάδα, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με τη χώρα δεν ευοδώσουν.
Η ιδέα αυτή των υπουργών της Σλοβενίας, Σλοβακίας και Λιθουανίας γρήγορα απορρίφθηκε από τον πρόεδρο του Eurogroup, Jeroen Dijsselbleoem, σύμφωνα με αξιωματούχους που ήταν παρόντες ή ενημερώθηκαν σχετικά.
Ωστόσο, οι πιέσεις αυτές ύστερα από πέντε χρόνια κρίσης χρέους καταδεικνύουν ότι πολλοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν πιστεύουν πλέον ότι μια συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την κυβέρνηση της Αθήνας μπορεί να επιτευχθεί πριν τη λήξη τον Ιούνιο του τρέχοντος προγράμματος.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβενίας, Dusan Mramor, «αυτό που εγώ έθεσαν είναι τι θα γίνει αν δεν επιτευχθεί εγκαίρως ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα προκειμένου να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί και να βελτιώσει τη ρευστότητά της».
Οι διαπραγματεύσεις για τη λίστα μεταρρυθμίσεων και περικοπής δαπανών στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η Αθήνα προκειμένου ως αντάλλαγμα να λάβει οικονομική βοήθεια, λίγο έχουν προχωρήσει από τον Φεβρουάριο.
Πλέον, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα κοιτάζει πλέον να επιτύχει μια συμφωνία μέχρι τα τέλη Απριλίου.
Με τον χρόνο να εκπνέει, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τη γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel και τον πρόεδρο του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, με τους οποίους συζήτησε την επίσπευση των διαπραγματεύσεων, όπως ανέφερε έλληνας αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι από σήμερα, Δευτέρα, θα συνεχίζονταν οι συνομιλίες μέσω τηλεδιάσκεψης μεταξύ των αντιπροσώπων της Ελλάδας και του Brussels Group.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης