Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BNP Paribas: Στις 11/5 θα κριθεί το μέλλον της Ελλάδας – Εκλογές ή δημοψήφισμα εάν δεν υπάρξει συμφωνία

BNP Paribas: Στις 11/5 θα κριθεί το μέλλον της Ελλάδας – Εκλογές ή δημοψήφισμα εάν δεν υπάρξει συμφωνία
Η στάση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα θα κρίνει το αποτέλεσμα πιθανού δημοψηφίσματος
Το Eurogroup της 11ης Μαΐου θα είναι αυτό που θα δείξει το μέλλον της Ελλάδας, εκτιμά η BNP Paribas, θεωρώντας ότι εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία πιθανότατα η χώρα να οδηγηθεί στις κάλπες, είτε για γενικές εκλογές είτε για δημοψήφισμα.
Στην τελευταία 6σέλιδη ανάλυσή της με τον τίτλο "Greece: The funding saga and ELA access" (Ελλάδα: Το χρηματοδοτικό έπος και η πρόσβαση στον ELA), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η BNP Paribas επισημαίνει ότι οι βασικές ημερομηνίες του ελληνικού "έπους" αλλάζουν συνεχώς, καθώς οι προηγούμενες «αυστηρές προθεσμίες» έχουν αποδειχθεί να είναι πιο ευέλικτες από ό, τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα.
Σε αντίθεση με τις προσδοκίες, στις αρχές Απριλίου δεν υπήρξε πρόωρη αποδέσμευση κάποιας υπο-δόσης των 7,2 δις ευρώ του προγράμματος διάσωσης, λόγω της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τις πιστώτριες χώρες της.
Η μόνη σταθερή προθεσμία φαίνεται να είναι το τέλος του Ιουνίου για δύο λόγους:
- Αυτή είναι η ημερομηνία κατά την οποία λήγει το τρέχον πρόγραμμα.
Φαίνεται εξαιρετικά απίθανο ότι θα χορηγηθεί στην Ελλάδα μια τρίτη παράταση.
Χωρίς πρόγραμμα, η ΕΚΤ θα είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσει να αυξάνει, σε εβδομαδιαία βάση, το όριο χρήσης του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA).
- Η Ελλάδα δεν θα είναι σε οικονομική θέση να καλύψει τις υποχρεώσεις της προς την ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο
Το ενδιαφέρον της αγοράς έχει στραφεί στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Μαΐου.
Οι δύο κύριοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις διαπραγματεύσεις στις επόμενες εβδομάδες είναι η χρηματοδοτική θέση της Ελλάδας, δηλαδή την ικανότητά της να εξυπηρετήσει το χρέος της και να κάνει τις εγχώριες πληρωμές, καθώς και την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στον ELA της ΕΚΤ.

... Αλλά οι ανάγκες χρηματοδότησης ανεβαίνουν στα ύψη τον Ιούλιο και τον Αύγουστο

Είτε η Ελλάδα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις της τον Μάιο και τον Ιούνιο είτε όχι, είναι σαφές ότι δεν θα είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες της τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όταν λήγουν τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 7,5 δισ ευρώ.

Τι θα συμβεί στη συνέχεια...

Η BNP Paribas, εκτιμά ότι το αποτέλεσμα της επόμενης συνεδρίασης του Eurogroup στις 11 Μαΐου, μια ημέρα πριν από την αποπληρωμή των 75 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, θα θέσει τις βάσεις για το τι θα επακολουθήσει.
Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, και με βάση των πρωτοκλασσάτων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ένα δημοψήφισμα ή εκλογές θα μπορούσαν να είναι τα επόμενα βήματα.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, το είδος της ερώτησης (δημοψήφισμα), η στάση του πρωθυπουργού, η πιθανότητα επιβολής ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, καθώς και η στάση των ηγετών της ΕΕ και της ΕΚΤ θα είναι οι βασικές μεταβλητές για την κατάσταση που δημιουργηθεί στη χώρα.
Συνολικά, η στήριξη για τους χειρισμούς των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης μειώνεται, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αν και παραμένει σε σχετικά υψηλά επίπεδα.
Ο φόβος ενός «Grexit» έχει γίνει πιο εμφανής μεταξύ των Ελλήνων, από ότι στις αρχές Φεβρουαρίου.
Ως εκ τούτου, σε περίπτωση δημοψηφίσματος, η στάση του Έλληνα Πρωθυπουργού θα είναι ένας κρίσιμος παράγοντας, καθώς θα μετατοπίσει την πλειονότητα των ψηφοφόρων προς την πλευρά που υποστηρίζει.
Αν επιλέξει μια στάση υπέρ του ευρώ, η πιθανότητα μιας ψήφου υπέρ του ευρώ θα αυξηθεί σημαντικά, ενώ, αν κάνει το αντίθετο, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι αρνητικό για το μέλλον της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης