Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Απαραίτητο το «ΝΑΙ» του ΔΝΤ στη νέα συμφωνία με την Ελλάδα - Οι όροι της Lagarde

FT: Απαραίτητο το «ΝΑΙ» του ΔΝΤ στη νέα συμφωνία με την Ελλάδα - Οι όροι της Lagarde
Στο μέτωπο του ΔΝΤ φαίνεται πως συντάσσεται και η Γερμανία
Την απαραίτητη συμμετοχή του «σκληρού» ΔΝΤ στη νέα συμφωνία για την Ελλάδα καθιστά αναγκαία η Ευρωζώνη, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Ειδικότερα, το βρετανικό δημοσίευμα επισημαίνει πως οι Ευρωπαίοι αποσαφήνισαν πως δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα, προτού το «σκληρό» ΔΝΤ δώσει το πράσινο «φως».
Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, το εν λόγω αυστηρό μήνυμα μεταφέρθηκε στον Αλέξη Τσίπρα από την Angela Merkel, στη Σύνοδο Κορυφής της Ρίγας.
Άλλωστε, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, το ΔΝΤ συνεισφέρει τα 3,6 δισ. από τα συνολικά 7,2 δισ. ευρώ τις εναπομείνασας δόσης.
Ωστόσο, η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποσπάσει εν λευκώ τη θετική έγκριση του ΔΝΤ, καθώς το Ταμείο εκτιμά πως η νέα κυβέρνηση έχει άρει αρκετές από τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών, γεγονός που θέτει εν αμφιβόλω την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Παράλληλα, οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ διαμηνύουν πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία εκταμίευση, προτού επιτευχθεί μία αναλυτική συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει και το ζήτημα του χρέους.
Το ΔΝΤ ζητά διαβεβαιώσεις από την Ελλάδα πως θα αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της τους επόμενους 12 μήνες.
Όπως υπερθεματίζουν οι Financial Times, η Ουάσιγκτον διαμηνύει ακόμη, πως τα εναπομείναντα αγκάθια με την Αθήνα εστιάζουν στο εργασιακό και το συνταξιοδοτικό σύστημα.
Το ΔΝΤ εκτιμά πως οι δαπάνες για τις συντάξεις έχουν αυξηθεί στο 10% του ΑΕΠ - ποσοστό μη βιώσιμο.
«Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει ακόμη για να υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα.
Η συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα δεν μπορεί να γίνει άρον άρον.
Η συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα δεν μπορεί να είναι μια... γρήγορη και βρώμικη δουλειά", τόνισε από τη Βραζιλία η σιδηρά κυρία του ΔΝΤ.
Στο μέτωπο του ΔΝΤ φαίνεται πως συντάσσεται και η Γερμανία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, η Merkel εκφράζει την ανησυχία της για τον αργό ρυθμό προόδου στις διαπραγματεύσεις.
Η σκληρή γραμμή της Καγκελαρίου πιθανώς πηγάζει, καταλήγει το δημοσίευμα, από τις αντιδράσεις των βουλευτών του CDY/CSU, οι οποίοι αντιτάσσονται στην περαιτέρω βοήθεια της Ελλάδας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης