Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Berenberg: Το φαινόμενο «Tsipras Recession» καταστρέφει την Ελλάδα - Τα λάθη κοστίζουν…

Berenberg: Το φαινόμενο «Tsipras Recession» καταστρέφει την Ελλάδα - Τα λάθη κοστίζουν…
«Το γεγονός πως η λαϊκιστική αριστερή κυβέρνηση της Αθήνας έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στους διεθνείς πιστωτές συνιστά ένα από τα μικρότερα προβλήματα της Ελλάδας»
Στη δυσμενή κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, εστιάζει η Berenberg Βank, κάνοντας λόγο για…. Tsipras recession (ύφεση του Τσίπρα).
Ειδικότερα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της δανέζικης τράπεζας, Holger Schmieding χαρακτηρίζει τις τελευταίες απογοητευτικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας ως «Tsipras Recession», βάλλοντας εναντίον των επιλογών της νέας ελληνικής κυβέρνησης.
Με σημείωμά του προς τους επενδυτές, ο αναλυτής επισημαίνει με νόημα πως «τα λίγα πολιτικά λάθη κοστίζουν περισσότερα από την εξάλειψη της διεθνούς εμπιστοσύνης».
«Το γεγονός πως η λαϊκιστική αριστερή κυβέρνηση της Αθήνας έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στους διεθνείς πιστωτές συνιστά ένα από τα μικρότερα προβλήματα της Ελλάδας» εξηγεί εν συνεχεία.
Το χειρότερο όλων, συμπληρώνει ο Holger Schmieding, είναι επιδείνωση του κλίματος στο εσωτερικό της χώρας.
Όπως υπερθεματίζει η Berenberg Bank, οι εκροές κεφαλαίων από τις τράπεζες ανέρχονται στα 55 δισ. ευρώ, κατά το διάστημα Δεκεμβρίου – Μαρτίου.
Πρόκειται για ποσό, ίσο με το 30% του συνολικού ετήσιου ΑΕΠ!
«Η διαρκής διαρροή κεφαλαίων έχει εν μέρει παραλύσει το τραπεζικό σύστημα, εξαναγκάζοντας την ΕΚΤ να παρέχει μία σταθερή γραμμή ζωής προς τις ελληνικές τράπεζες» καταλήγει ο Holger Schmieding.
Ως επιτομή των ισχυρισμών του Δανού αναλυτή, σημειώνεται πως το α’ 3μηνο του 2015 καταγράφηκε ύφεση -0,2% έναντι του δ’ 3μηνου του 2014.
Την ίδιες ανησυχίες συμμερίζεται και η Citigroup, η οποία εκτιμά πως η ελληνική οικονομία συνολικά για το 2015 θα καταγράψει ύφεση της τάξης του -0,2%.
Όπως επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα, το υφεσιακό καθεστώς θα διατηρηθεί για ορισμένο χρονικό διάστημα ακόμη, καθώς η έλλειψη συγκεκριμένης συμφωνίας μεταξύ της Αθήνας και των θεσμών εκτοξεύει στα ύψη την αβεβαιότητα.
Η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει το υφιστάμενο, δεύτερο, πρόγραμμα για να τερματιστεί η αβεβαιότητα.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Citigroup, Eλλάδα και δανειστές θα καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά πως ένα νέο, τρίτο πακέτο διάσωσης είναι μονόδρομος για την Ελλάδα, ενώ προειδοποιεί πως το τρίτο δάνειο - και οι όροι που θα το συνοδεύουν - θα πρέπει να συμφωνηθούν εντός του καλοκαιριού.
Σε ό,τι αφορά τα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, η Citigroup προβλέπει διατήρηση του αποπληθωρισμού το 2015 (-1,5%), καθώς και σταδιακή - αλλά αργή - αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας.
Ειδικότερα, για την ανεργία η Citigroup προβλέπει διαμόρφωσή της:
- στα επίπεδα του 25,7% το 2015
- στα επίπεδα του 24,9% το 2016
Για το ελληνικό χρέος, η αμερικανική τράπεζα προβλέπει διαμόρφωσή του:
- στα επίπεδα του 185,8% του ΑΕΠ το 2015
- στα επίπεδα του 187,1% του ΑΕΠ το 2016

(Πρώτη ενημέρωση 25 Μαΐου 2015, 00:40)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης