Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist: To στοίχημα του Τσίπρα - Θα αγνοήσει τους διαφωνούντες, όσο κάνει διαπραγμάτευση;

Economist: To στοίχημα του Τσίπρα - Θα αγνοήσει τους διαφωνούντες, όσο κάνει διαπραγμάτευση;
Εδώ και αρκετές εβδομάδες ο Αλ. Τσίπρας εμφανίζεται προκλητικά αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές
Στο μεγάλο στοίχημα του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, επικεντρώνεται ο Economist, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών έχουν εισέλθει στην τελική ευθεία, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.
Ποιο είναι το μεγάλο στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα;
Σύμφωνα με το περιοδικό, ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να αγνοήσει τις πιο ακραίες φωνές στο εσωτερικό του κόμματός του, του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που διαπραγματεύεται με τους δανειστές της Ελλάδας.
"Τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν τόσο μεγάλη καταστροφή;", ήταν ένα από τα ερωτήματα που έθεσε το σαββατοκύριακο ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Π. Λαφαζάνης, επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ, ήτοι της πιο ριζοσπαστικής συνιστώσας ενός ήδη ριζοσπαστικού κόμματος.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, η Αριστερή Πλατφόρμα του Π. Λαφαζάνη παρουσίασε την εναλλακτική πρόταση για την Ελλάδα, την ώρα που η χώρα διαπραγματεύεται με τους πιστωτές.
Η εναλλακτική πρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας είναι πάνω κάτω σε όλους γνωστή: Η Ελλάδα να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, να κηρύξει στάση πληρωμών απέναντι στις δόσεις προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να προετοιμαστεί για την έξοδό της από το ευρώ.
Η πρόταση αυτή δεν έγινε τελικώς αποδεκτή από τον Αλέξη Τσίπρα.
"Εδώ και αρκετές εβδομάδες ο Αλ. Τσίπρας εμφανίζεται προκλητικά αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις προχωρούν με αργούς ρυθμούς κι ενώ η Ελλάδα κινδυνεύει με πιστωτική ασφυξία", αναφέρει μεταξύ άλλων ο Economist.
Όπως προσθέτει στη συνέχεια, την ώρα που η κατάσταση της Ελλάδας γίνεται ολοένα και περισσότερο απελπιστική, ο Αλ. Τσίπρας συνεχίζει να δηλώνει πως είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές μέχρι τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας, προσδοκώντας σε εκταμίευση της εκκρεμούσας δόσης των 7,2 δισ. ευρώ από το υφιστάμενο ελληνικό πρόγραμμα.
Εάν η Ελλάδα λάβει μέρος της εκκρεμούσας δόσης, τότε θα κατορθώσει να αποφύγει τον κίνδυνο στάσης πληρωμών απέναντι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εντός του μηνός Ιουνίου.
Μέχρι στιγμής, όλοι οι ισχυρισμοί του Αλέξη Τσίπρα πως Ελλάδα και δανειστές βρίσκονται μια ανάσα πριν τη χρεοκοπία έχουν διαψευστεί.
Οι πιο ακραίοι αριστεροί αντιπροσωπεύουν περίπου το 35% του συνόλου του ΣΥΡΙΖΑ.
Εάν οι διαφωνούντες στις επιλογές του Αλ. Τσίπρα αυξηθούν, τότε υπάρχει κίνδυνος η χώρα να μην κατορθώσει να καλύψει τις υποχρεώσεις της...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης