Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα οδηγηθεί σε πιστωτικό γεγονός – Ένα κατατοπιστικότατο διάγραμμα

tags :
UBS: Τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα οδηγηθεί σε πιστωτικό γεγονός – Ένα κατατοπιστικότατο διάγραμμα
Η Ελλάδα δεν θα θεωρηθεί άμεσα χρεοκοπημένη, αλλά οι θεσμοί (ΕΚΤ, EFSF ) της ζώνης του ευρώ, θα θέσουν σε εφαρμογή τα δικά τους σχέδια
Τις συνέπειες μιας στάσης πληρωμών απέναντι στους πέντε φορείς των υποχρεώσεων της από την Ελλάδα σκιαγραφεί σε ένα κατατοπιστικό διάγραμμα η UBS, στο οποίο φαίνεται ότι η πιο επικίνδυνη "στάση πληρωμών" είναι προς τα ομόλογα που ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα, τα δάνεια από το ΔΝΤ και τους μισθούς και τις συντάξεις.
Σύμφωνα με τη UBS, η Ελλάδα δεν θα θεωρηθεί άμεσα χρεοκοπημένη, αλλά οι θεσμοί (ΕΚΤ, EFSF ) της ζώνης του ευρώ, θα θέσουν σε εφαρμογή τα δικά τους σχέδια για την αντιμετώπιση μιας χρεοκοπίας χώρας- μέλους εντός του ευρώ.
Λοιπόν, στην πρώτη περίπτωση, εάν η Ελλάδα δεν πληρώσει κάποιο ομόλογο ή έντοκο γραμμάτιο, θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός και τα CDS θα ενεργοποιηθούν.

Το χρονοδιάγραμμα των υποχρεώσεων της Ελλάδας



Embedded image permalink


Επίσης, θα έχουμε σημαντικές εκροές καταθέσεων, εξέλιξη που θα οδηγήσει στην επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων με την ΕΚΤ να περιορίζει τη χρήση του ELA και την ξαφνική έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ.
Στη δεύτερη περίπτωση, εάν η Ελλάδα δεν έχει χρήματα να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, τότε θα κάνει χρήση της επιλογής των IOUs, ενώ θα επιβληθούν και κεφαλαιακοί έλεγχοι, οι οποίοι θα προκαλέσουν τις συνέπειες της πρώτης περίπτωσης.
Εάν τώρα, η Ελλάδα δεν καταφέρει να πληρώσει κάποια δόση προς το ΔΝΤ, δεν αναμένεται να υπάρξει ενεργοποίηση των CDS, ενώ το Ταμείο θα απέχει από κάθε συμμετοχή του στο πρόγραμμα της Ελλάδος, εωσότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση.
Αβέβαιο παραμένει το τι θα συμβεί με τα ομόλογα που κατέχει ο EFSF.
Εάν υπάρξει εκροή καταθέσεων, τότε θα έχουμε τις επιπτώσεις της πρώτης περίπτωσης.
Αναφορικά με τις τελευταίες δύο περιπτώσεις που παρουσιάζει η UBS, δηλαδή να μην πληρωθούν τα δάνεια προς το EFSF και τα διμερή, οι επιπτώσεις θα είναι περιορισμένες.
Αναλυτικά ο πίνακας:





Embedded image permalink

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης