Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist: Τι ζητά ο Cameron από την Ευρώπη - Το όραμά του για τη «μεταρρυθμισμένη ΕΕ»

Economist: Τι ζητά ο Cameron από την Ευρώπη - Το όραμά του για τη «μεταρρυθμισμένη ΕΕ»
Ποιες αλλαγές αναμένεται να ζητήσει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση προτού προβεί σε δημοψήφισμα
Αυτή την εβδομάδα ο πρόσφατα νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Βρετανίας David Cameron αναμένεται να εισάγει ένα νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τη παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με νέο δημοσίευμα του Economist, το πλάνο είναι το δημοψήφισμα να διενεργηθεί πριν το τέλος του 2017, αν και μερικοί λένε ότι ίσως γίνει στο τέλος του 2016.
Προτού όμως διεξαχθεί το δημοψήφισμα, ο Cameron επιθυμεί κάποιες αλλαγές στους όρους συμμετοχής της Βρετανίας ώστε να μπορεί να παρουσιάσει στους ψηφοφόρους του μια επιλογή παραμονής σε αυτό που αποκαλεί «μεταρρυθμισμένη ΕΕ». Αλλά ακριβώς τι αλλαγές θέλει ο κ. Cameron;
Μέχρι τώρα ο κ. Cameron υπήρξε ασαφής αλλά αναμένεται να δώσει περισσότερες πληροφορίες στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα τέλη Ιουνίου.
Έτσι, παρατηρεί ο Economist, αυτοί που ψάχνουν τώρα την απάντηση διαβάζουν παλιότερα κείμενα στα οποία ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε θέσει κάποια αιτήματα, όπως για παράδειγμα συνέντευξη στο Bloomberg στις 23 Ιανουαρίου του 2013 όπου για πρώτη φορά υποσχέθηκε τη διενέργεια δημοψηφίσματος, ακολούθως ένα άρθρο στην εφημερίδα Sunday Telegraph και αργότερα μια ομιλία για τη μετανάστευση.
Απ’ αυτές τις πηγές, προσθέτει το δημοσίευμα, οι αναλυτές κάνουν λόγο για έξι βασικές απαιτήσεις.
Η πρώτη είναι ένας περιορισμός για τέσσερα χρόνια των προνομίων, συμπεριλαμβανομένων των παροχών εργασίας που διεκδικούν οι μετανάστες από την υπόλοιπη Ευρώπη, ώστε να σταματήσει ο «τουρισμός παροχών».
Δεύτερη είναι η μείωση της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ακόμη ο επαναπατρισμός κάποιων ρυθμιστικών εξουσιών από τις Βρυξέλλες.
Η τρίτη είναι μια μεγάλη προσπάθεια για την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς σε τομείς όπως οι υπηρεσίες, ψηφιακή τεχνολογία και οι και αγορές ενέργειας.
Η τέταρτη είναι ένας μηχανισμός για τη διασφάλιση των συμφερόντων χωρών εκτός της Ευρωζώνης από τους κινδύνους που θα προκαλούσε σε βάρος τους μια ολοκληρωμένη Ευρωζώνη.
Πέμπτη είναι μια βρετανική εξαίρεση από τη δεσμευτική συνθήκη για μια «όλο και πιο στενή ένωση» και έκτη είναι ο μεγαλύτερος ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων στην ακύρωση προτεινόμενων νόμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτή η λίστα απαιτήσεων οδηγεί σε τρία ερωτήματα, σύμφωνα με τον Economist.
Μπορεί η Βρετανία να πετύχει ομόφωνη συμφωνία των άλλων κυβερνήσεων;
Κάποια απ’ αυτές τις αλλαγές απαιτεί τροποποίηση της Συνθήκης που είναι δύσκολη για άλλες χώρες;
Και, θα πείσει τους Βρετανούς ψηφοφόρους να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης