Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Reuters: Η Ελλάδα χρωστά 1,1 δισ. ευρώ στις φαρμακευτικές εταιρείες - Στάση πληρωμών από τα τέλη του 2014

tags :
Reuters: Η Ελλάδα χρωστά 1,1 δισ. ευρώ στις φαρμακευτικές εταιρείες - Στάση πληρωμών από τα τέλη του 2014
Ευρώπη και φαρμακευτικές εξετάζουν τις πιθανές επιλογές σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας ή Grexit
Στάση πληρωμών από το Δεκέμβριο του 2014 έχει κηρύξει το ελληνικό δημόσιο προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, με τα σωρευτικά χρέη να ανέρχονται στα 1,1 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, ο απλήρωτος λογαριασμός του δημοσίου προς τις φαρμακευτικές εταιρείες ανέρχεται στο ποσό των 1,1 δισ. ευρώ!
Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Εταιρειών και Ενώσεων, Richard Bergstrom, το ελληνικό δημόσιο έχει σταματήσει να πληρώνει τις φαρμακευτικές εταιρείες από τον Δεκέμβριο του 2014, με τις συνολικές οφειλές να υπερβαίνουν τα 1,1 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, τονίζει πως οι φαρμακευτικές εταιρείες καλούνται να αντιμετωπίσουν το ηθικό δίλημμα της διακοπής παροχής φαρμάκων προς το ελληνικό δημόσιο.
Σύμφωνα με το Reuters, Ευρώπη και φαρμακευτικές εξετάζουν τις πιθανές επιλογές σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας ή Grexit.
«Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τις Βρυξέλλες» διατείνει ο Richard Bergstrom.
Πάντως, υπενθυμίζει το Reuters, το 2002, όταν κήρυξε χρεοκοπία η Αργεντινή, ορισμένες εταιρείες συμφώνησαν να συνεχίσουν την παροχή φαρμάκων στη λατινοαμερικανική χώρα, δίχως την υποχρέωση αποπληρωμής τους.
Όμως, η κατάσταση στην Ευρώπη είναι πιο περίπλοκη, λόγω των ευρωπαϊκών κανονισμών.
Αξίζει να σημειωθεί πως την περίοδο 2010 – 2012, το δημόσιο αποπλήρωσε τα χρέη του μέσω της παροχής ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, τα οποία αργότερα αναδιαρθρώθηκαν ή «κουρεύτηκαν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης