Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΟΠΑΠ: Η μετοχή που αξίζει να επενδύσει κανείς - Μεγάλες προοπτικές, παρά το country risk

ΟΠΑΠ: Η μετοχή που αξίζει να επενδύσει κανείς - Μεγάλες προοπτικές, παρά το country risk
Για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, 2015, ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε αύξηση κερδών 18%, αλλά και άνοδο 16% των εσόδων, ξεπερνώντας κατά πολύ τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών
"Αναζητάτε μια μετοχή που ενέχει ρίσκο, αλλά που ο καθένας αξίζει να επενδύσει σε αυτήν; Σταματήστε να ψάχνετε! Η μετοχή αυτή υπάρχει και δεν είναι άλλη από τον ΟΠΑΠ!", επισημαίνει σε νέο, εκτενές δημοσίευμά του το Μarketwatch.
Σε ειδικό αφιέρωμά του στον ΟΠΑΠ, το πρακτορείο κάνει λόγο για μια μετοχή με ισχυρά θεμελιώδη, τεράστια περιθώρια ανόδου και μεγάλες προοπτικές σε ό,τι αφορά τη μερισματική πολιτική.
Για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, 2015, ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε αύξηση κερδών 18%, αλλά και άνοδο 16% των εσόδων, ξεπερνώντας κατά πολύ τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών.
Τα εν λόγω αποτελέσματα δεν είναι καθόλου άσχημα, αν αναλογιστεί κανείς ο ΟΠΑΠ δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, μια χώρα που βιώνει μια μεγάλη οικονομική, αλλά και πολιτική κρίση.
Ο ΟΠΑΠ δίνει μάχη για να ξεπεράσει την αβεβαιότητα που πλήττει την ελληνική οικονομία, μέσω της λειτουργίας νέων παιγνίων, καθώς και μέσω των συντονισμένων προσπαθειών για περιορισμό του κόστους.
Ωστόσο η μετοχή του ΟΠΑΠ δέχθηκε μεγάλες πιέσεις - όπως και το σύνολο των ελληνικών μετοχών - στη σκιά της όξυνσης της ελληνικής κρίσης.
Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να ξεμείνει από ρευστότητα τις επόμενες εβδομάδες, εκτός εάν κατορθώσει να καταλήξει - την ύστατη στιγμή - σε συμφωνία με τους δανειστές της.
Υπό το πρίσμα αυτό, μεγάλες πιέσεις δέχονται και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, υπό το βάρος των φόβων για πιθανή χρεοκοπία ή ακόμη και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Όλα τα ανωτέρω εξηγούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη μεγάλη πτώση που έχουν καταγράψει οι ελληνικές μετοχές.
Να σημειωθεί εδώ πως από τα τέλη του 2007 μέχρι και σήμερα, το ελληνικό χρηματιστήριο μετρά απώλειες 85%.
Από το 2014 μέχρι και σήμερα, το ΧΑ έχει υποχωρήσει 30%.
Όπως επισημαίνει, στη συνέχεια, το Marketwatch, μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η πιο προφανής επενδυτική επιλογή από την Ελλάδα για τους ξένους επενδυτές είναι ο ΟΠΑΠ.
Κατά την τελευταία 10ετία, ο ΟΠΑΠ ανακοινώνει ταμειακές ροές περί τα 569 εκατ. δολάρια σε ετήσια βάση.
Δεδομένης της δεινής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα, είναι λογικό οι περισσότεροι να σκέφτονται πως δεν πρέπει να επενδύουν σε ελληνικές μετοχές.
Υπάρχει όμως λόγος για επενδύσεις σε ελληνικές μετοχές, ο οποίος δεν είναι άλλος από την προσδοκία πως - αργά ή γρήγορα - η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει.
Εάν η οικονομία ανακάμψει, ο ΟΠΑΠ θα κινηθεί ανοδικά, δεδομένου του ισχυρού ισολογισμού του, που χαρακτηρίζεται από μετριοπαθή επίπεδα χρέους και ικανοποιητικά επίπεδα ρευστότητας.
Καμία επίχειρηση στην Ελλάδα δεν είναι απαλλαγμένη από κινδύνους και μπορεί όλα να πάνε στραβά...
Μπορεί όμως όλα να κινηθούν κατ' ευχήν...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης