Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

WSJ: Θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα; «Ναι» απαντούν Deutsche Bank, BofA και Unicredit

WSJ: Θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα; «Ναι» απαντούν Deutsche Bank, BofA και Unicredit
Oι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας ανέρχονται στο 60% εκτιμά η Deutsche Bank
Θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα;
Η απάντηση είναι… ΝΑΙ επισημαίνουν τρεις διεθνείς επενδυτικοί οίκοι - Deutsche Bank, Bank of America Merrill Lynch και Unicredit.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, αν και ο χρόνος για την Ελλάδα εξαντλείται με γοργούς ρυθμούς, οι πιθανότητες παραμένουν υπέρ της επίτευξης συμφωνίας.
Παρά το ηχηρό καμπανάκι της ΕΚΤ, η Deutsche Bank επισημαίνει πως οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας ανέρχονται στο 60%.
«Ένα τέτοιο σενάριο θα αποτρέψει τα capital controls και την κορύφωση της κρίσης» εκτιμά η γερμανική τράπεζα.
Ομοίως, η Bank of America Merrill Lynch επισημαίνει πως «παρά τον υψηλό κίνδυνο για την Ελλάδα και τα σφιχτά χρονικά περιθώρια, στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία».
Η Unicredit δεν εκφράζει με την ίδια ευκρίνεια την αισιοδοξία της ωστόσο, καθιστά σαφές πως όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις, η ΕΚΤ δεν πρόκειται να τραβήξει τη χώρα από την πρίζα της χρηματοδότησης.
Όπως επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα, η Ελλάδα εντός του Ιουνίου καλείται να καταβάλλει τμηματικά 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, αρχής γενομένης με τα 306 εκ. ευρώ στις 5 Ιουνίου.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως η πλήρης αποπληρωμή των δόσεων είναι ανέφικτη, δίχως την εξωτερική βοήθεια.
«Εν ολίγοις, προκειμένου να πληρωθεί το ΔΝΤ, η Ελλάδα πρέπει να λάβει τα εναπομείναντα χρήματα του προγράμματος βοήθειας» εξηγεί η Wall Street Journal.
Όμως, για να υπάρξει εκταμίευση των 7,2 δισ. ευρώ, πρέπει να προηγηθεί η επίτευξη συμφωνίας σε μία σειρά ζητημάτων, τα οποία αποτελούν κόκκινο «πανί» για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με την Deutsche Bank, οι κύριες διαφωνίες εστιάζουν στα εξής:
- Στόχος Εσόδων: Η Κομισιόν προβλέπει πτώση των εσόδων κατά 1,8 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση, αντιτείνει, πως η πτώση θα διαμορφωθεί στα 500 εκ. ευρώ.
- Συνταξιοδοτικό: Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί την αναστολή της ρήτρας μηδενικούς ελλείμματος, ο οποία οδηγεί σε αυτόματες μειώσεις συντάξεων.
Οι δανειστές επιζητούν να διασφαλίσουν πως το ασφαλιστικό σύστημα θα παραμείνει βιώσιμο.
- Αγορά εργασίας: Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την επανα-εισαγωγή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Το ΔΝΤ αντίθετα, εξαίρει την αναγκαιότητα περαιτέρω φιλελευθεροποίησης της αγοράς εργασίας.
«Ακόμη και εάν επιτευχθεί συμφωνία, ο κίνδυνος για την Ελλάδα παραμένει, καθώς η ψήφιση των νέων μέτρων από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αβέβαιη» υπερθεματίζει η Wall Street Journal.
Ανεξαρτήτου του τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες, καταλήγει το δημοσίευμα, η Ελλάδα δεν πρόκειται να εξασφαλίσει μία μακροπρόθεσμη συμφωνία.
«Ας αναμένουμε περισσότερες διαπραγματεύσεις» σημειώνει χαρακτηριστικά η Wall Street Journal.

(πρώτη ενημέρωση 29 Μαΐου 2015, 00:13)

Γεράσιμος Χιόνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης