Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Royal Bank of Scotland: Δεν θα υπάρξει Grexit αλλά… Melodrachma - Ο ρόλος των glad bonds

Royal Bank of Scotland: Δεν θα υπάρξει Grexit αλλά… Melodrachma - Ο ρόλος των glad bonds
Η Ελλάδα έχει ανάγκη από αναδιάρθρωση χρέους. Ο ρόλος των GLAD bonds
Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της θα συνεχιστούν, αλλά ακόμη και μετά την συμφωνία ενός τελικού σχεδίου που θα απελευθερώσει τη δόση και τα εξασφαλίσει ένα τρίτο πακέτο στήριξης, το ελληνικό χρέος θα παραμείνει βιώσιμο.
Αυτό αναφέρει η Royal Bank of Scotland, στην τελευταία 59σέλιδη ανάλυσή της, με τίτλο "The Revolver" (το περίστροφο), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι μια σωστή αναδιάρθρωση που θα εξισορροπεί τα συμφέροντα των πιστωτών με ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας έχει νόημα και θα βοηθήσει να κρατηθεί η Ελλάδα το ευρώ.

Η Royal Bank of Scotland πιστεύει ότι θα υπάρξει συμφωνία

Η έλλειψη μετρητών στην Ελλάδα γίνεται όλο και περισσότερο οξεία.
Αρκετοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου και του υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Βούτση και του κυβερνητικού εκπρόσωπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη, έχουν δηλώσει ότι η Ελλάδα δεν θα κάνει την πληρωμή προς το ΔΝΤ τον Ιούνιο, εκτός αν υπάρξει εκταμίευση της δόσης από το πρόγραμμα διάσωσης.
Η ελληνική κυβέρνηση είναι αισιόδοξη ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του Μαΐου.
Στο μεταξύ οι πιστωτές θα δεχθούν σημαντικά χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού, ενώ σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει δημοσιονομική προσαρμογή ύψους 5 δισ. ευρώ την περίοδο 2015-16.
Επίσης, πρέπει να προχωρήσει με τις ιδιωτικοποιήσεις, να ρυθμίσει τους συντελεστές ΦΠΑ, να πατάξει τη φοροδιαφυγή και να ρυθμίσει το καθεστώς αφερεγγυότητας.
Την ίδια ώρα, το ελληνικό κοινό όλο και περισσότερο προτιμά να υπάρξει συμβιβασμό.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα υποστηρίζει τη διατήρηση της χώρας στο ευρώ και θα προτιμούσε περισσότερο να υπάρξει αποδοχή για μια συμφωνία.
Ο στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού παραμένει η επίτευξη μιας συμφωνίας, διαφορετικά θα διακινδυνεύσει τεράστιες εγχώριες πολιτικές συνέπειες.

Σύμφωνα με την Royal Bank of Scotland μια χαμένη πληρωμή προς το ΔΝΤ και η επιβολή ελέγχων κεφαλαίων είναι δυνατή, αλλά το Grexit είναι απίθανο.





Embedded image permalink

Λόγω έλλειψης μετρητών - που φαίνεται από την πληρωμή του ΔΝΤ με τα χρήματα από το
λογαριασμό έκτακτης ανάγκης - δεν μπορεί να αποκλειστεί μια χαμένη πληρωμή τον Ιούνιο.
Στην περίπτωση αυτή, θα ήταν πιθανό η χώρα να εισέλθει σε μια περίοδο χάριτος δύο μηνών, ενώ έλεγχοι κεφαλαίων θα μπορούσαν να εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ώστε να σταματήσουν οι εκροές καταθέσεων.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει αυτόματα έξοδο από το ευρώ - που θα απαιτούσε μια ενεργή πολιτική απόφαση.
Η Royal Bank of Scotland συνεχίζει ως εκ τούτου να θεωρεί χαμηλή την πιθανότητα για Grexit, αν και η αστάθεια και οι πιθανότητες μιας χαμένης πληρωμής θα μπορούσε να αυξηθεί, καθώς οι συνομιλίες συνεχίζονται.
Το χρέος της Ελλάδας παραμένει μη βιώσιμο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Η Ελλάδα θα πρέπει να τρέξει ένα άνευ προηγουμένου μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα και να έχει ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ για μία δεκαετία, προκειμένου να μειωθεί το χρέος, από το 175% στο πιο φυσιολογικό επίπεδο της τάξης του 120%.
Αυτό φαίνεται ανέφικτο, δεδομένου ότι οι πιστωτές θα μπορούσαν να δεχθούν ένα χαμηλότερο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος.
Όπως έχει αναφερθεί στο παρελθόν, ακόμη και μια μέτρια απόκλιση από τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, ή μια άλλη ύφεση, θα καταστρέψει την τροχιά και θα επαναφέρει το χρέος στα σημερινά επίπεδα.



Embedded image permalink

Ομόλογα συνδεδεμένα με την ανάπτυξη (GLAD bonds) θα μπορούσε να είναι η μακροπρόθεσμη λύση

Τα ομόλογα που θα είναι συνδεδεμένα με την ανάπτυξη (GLAD bonds) θα μπορούσε να είναι μια λύση, καθώς μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες ενός σπιράλ λιτότητας.
Επίσης, η Royal Bank of Scotland εκτιμά ότι μια αναδιάρθρωση του χρέους με τα εν λόγω ομόλογα θα πρέπει να συμβεί σε αντάλλαγμα για τις μεταρρυθμίσεις, τη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής και ενδεχομένως την πληρωμή των επίσημων πιστωτών με ομόλογα, με σκοπό την ευθυγράμμιση των κινήτρων.
Η περίπτωση της Ελλάδας δείχνει ότι υπάρχει ανάγκη για ένα οικονομικό σύστημα που να επιτρέπει την αναδιάρθρωση του χρέους, επιτρέποντας έτσι ένα πιο γρήγορο «reset» για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που επιβαρύνονται με υπερβολικό χρέος.
Η Ένωση Χρηματαγορών μπορεί να είναι σε θέση να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης