Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είναι πολιτική απόφαση - Όχι συνέπεια χρεοκοπίας

tags :
Moody's: Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είναι πολιτική απόφαση - Όχι συνέπεια χρεοκοπίας
Δεν είναι τα ομόλογα αλλά οι πολιτικοί εκείνοι που έχουν τη δύναμη να κρατήσουν την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ ή να την οδηγήσουν έξω απ’ αυτήν, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Moody's σε νέα του έκθεση
(upd) Δεν είναι τα ομόλογα αλλά οι πολιτικοί εκείνοι που έχουν τη δύναμη να κρατήσουν την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ ή να την οδηγήσουν έξω απ’ αυτήν, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Moody's σε νέα του έκθεση. Η απάντηση μπορεί να βρίσκεται στα IOUs, προσθέτει.
«Μια ελληνική έξοδος από το ευρώ δεν είναι αναπόφευκτη συνέπεια της χρεοκοπίας», αναφέρει ο οίκος σε νέο του σημείωμα που φέρει την υπογραφή του επικεφαλής Colin Ellis και των συναδέλφων του. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «η απόφαση αποχώρησης θα ήταν πολιτική πράξη».
Μερικά αποσπάσματα από την έκθεση:
Δεν είναι 2012 ξανά με την ελεγχόμενη έκρηξη μιας χρεοκοπίας.
Κάθε χρεοκοπία τους επόμενους μήνες - για παράδειγμα μια άρνηση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης να πληρώσει τους δανειστές της εγκαίρως, προτιμώντας να πληρώσει μισθούς κα συντάξεις- είναι πολύ λιγότερο πιθανό να συμβεί ως αποτέλεσμα συναινετικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους επίσημους δανειστές της, ή ως εκ τούτου να το παραβλέψουν τα άλλα κράτη-μέλη.
Έτσι μια χρεοκοπία θα έφερνε τα πάνω κάτω αλλά δεν θα ήταν απαραίτητα το τέλος της δύσκολης ζωής της Ελλάδας στο ευρώ.
Σε αυτό το σημείο η ελληνική κυβέρνηση έχει δύο άμεσες επιλογές.
Η πρώτη είναι να δημιουργήσει εκ νέου – μέσω της εξόδου και της μετατροπής – τη δυνατότητά της να τυπώσει το νόμισμα που χρειάζεται για να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές της.
Η δεύτερη είναι να καταφύγει στην έκδοση «scrip», που τελικά θα μπορούσε να αποδειχθεί τμήμα της μετάβασης για τη δημιουργία νέου νομίσματος.
Ανάμεσα σε αυτές τις δύο επιλογές πιστεύουμε ότι η δεύτερη είναι πιο πιθανή, και θα μπορούσε επίσης να αγοράσει επιπλέον χρόνο για τις διαπραγματεύσεις.
Το «Scrip» - σύντομος όρος για το IOU - είναι ουσιαστικά ένα υποκατάστατο νόμιμου χρήματος, που υποστηρίζεται σε αυτή την περίπτωση από την υπόσχεση της ελληνικής κυβέρνησης να πληρώσει.
Η έκδοση scrip θα ήταν αποτέλεσμα πολιτικής απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης να εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της στο δημόσιο τομέα παρά να χρηματοδοτήσει άλλες δαπάνες όπως οι μισθοί ή οι συντάξεις, με άλλα λόγια να δημιουργήσει μια άλλη μορφή νομίσματος για να χρηματοδοτήσει τις εγχώριες πληρωμές.
Το Scrip έχει χρησιμοποιηθεί σε αρκετές περιπτώσεις, με πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό της Καλιφόρνια τον Ιούλιο του 2009.
Η έκδοση scrip καθαυτή δεν συνεπάγεται απαραίτητα την επίσημη έξοδο από το κοινό νόμισμα εφόσον το scrip χρησιμοποιείται ως προσωρινό μέτρο για τη διευκόλυνση της ρευστότητας.
Ωστόσο η έκδοσή του θα μπορούσε να επιδεινώσει την οικονομική και δημοσιονομική απορρύθμιση, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα εξόδου και ταυτόχρονα να διευκολύνει την πορεία προς την έξοδο δημιουργώντας το πλαίσιο για ένα παράλληλο νόμισμα.
Αν η κυβέρνηση απαιτούσε από τις τράπεζες να αποδεχθούν το scrip παράλληλα με το ευρώ αυτό πιθανότατα θα οδηγούσε σε εκροή καταθέσεων και δυνητικά σε πάγωμα καταθέσεων και έλεγχο κεφαλαίων (capital controls).
Τα capital controls δεν συνεπάγονται απαραίτητα έξοδο – χρησιμοποιήθηκαν στην Κύπρο το 2013 για να συγκρατήσουν τις πιέσεις στον τραπεζικό τομέα.
Αλλά η απαγόρευση της ελεύθερης ανάληψης ευρώ στην Ελλάδα και της μεταφοράς τους αλλού εντός της Ευρωζώνης θα μπορούσε να σημάνει υψηλότερο κίνδυνο εξόδου.

(Πρώτη ενημέρωση: Παρασκευή, 29 Μαΐου - 15:03)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης