Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Αυξάνεται η πίεση στην Ελλάδα για συμφωνία - Συστημικές οι συνέπειες του Grexit

tags :
Goldman Sachs: Αυξάνεται η πίεση στην Ελλάδα για συμφωνία - Συστημικές οι συνέπειες του Grexit
H Goldman Sachs εκτιμά οι δύο πλευρές είναι κοντά σε συμφωνία
Αυξάνεται η πίεση στην Ελλάδα για να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές, εν όψει των πληρωμών σε ΔΝΤ και ΕΚΤ, αναφέρει η Goldman Sachs, η οποία εκτιμά ότι ενδεχόμενο Grexit θα έχει συστημικές συνέπειες,
Σε ανάλυσή της με ημερομηνία 28 Μαϊου 2015 και τον εύγλωττο τίτλο «A Deal Is Not a Deal Until It’s a Deal – Μία συμφωνία δεν είναι συμφωνία μέχρι να… κλείσει η συμφωνία», την οποία παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Goldman Sachs σημειώνει ότι οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα θα παραμείνουν στο επίκεντρο, παρά το γεγονός ότι οι υποχρεώσεις του ελληνικού δημόσιου τομέα προς τον ξένο ιδιωτικό τομέα είναι μικρές (οι ιδιώτες κατέχουν κρατικών ομόλογα ύψους κάτω των 40 δισ. ευρώ).
Μέσα από τις εξελίξεις, οι επενδυτές θα αξιολογούν την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ δεν αποκλείεται να ενσωματώσουν στα χαρτοφυλάκιά τους και τον κίνδυνο αποχώρησης της χώρας από την Ευρωζώνη, εξέλιξη η οποία ενδέχεται να προκαλέσει συστημικές συνέπειες.
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι η συμφωνία είναι κοντά, με φόντο τις τελευταίες αναφορές των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, παρά το γεγονός ότι μία αθέτηση πληρωμών προς το ΔΝΤ δεν θα μπορούσε να ενεργοποιήσει την πληρωμή των CDS, δεν θα οδηγούσε στην ενεργοποίηση των απαιτήσεων προς το EFSF και δεν ανέστειλε τη χρήση του ELA της ΕΚΤ από τις ελληνικές τράπεζες, ενδέχεται να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – πιστωτών.
Με φόντο τα παραπάνω ενδεχόμενα, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα παραμείνουν ευμετάβλητες.
Παράλληλα είναι ορατός ο κίνδυνος μετάδοσης και στα ομόλογα των υπόλοιπων χωρών της περιφέρειας.
Όσον αφορά τις ευρωπαϊκές αγορές, η Goldman Sachs σημειώνει ότι εάν υπάρξει συμφωνία θα υποδεχθούν θετικά την εξέλιξη, ενώ θα προκληθεί και ράλι εφόσον διατεθούν τα απαραίτητα κεφάλαια για να αποφευχθεί ένα πιστωτικό γεγονός.
Ωστόσο το ράλι ενδεχομένως να είναι βραχύβιο ελλείψει μιας σταθερής συμφωνίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης