Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Joschka Fischer(πρώην Γερμανός ΥΠΕΞ): Στους επόμενους 18 μήνες θα φτιάξουμε ή θα γκρεμίσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση

Joschka Fischer(πρώην Γερμανός ΥΠΕΞ): Στους επόμενους 18 μήνες θα φτιάξουμε ή θα γκρεμίσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση
Το παιχνίδι πόκερ που συνεχίζεται ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές πληγώνει όλους όσους εμπλέκονται και περισσότερο την Ευρώπη
Την πεποίθησή του ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και κατ' επέκταση η Ευρώπη θα βρεθεί, 60 χρόνια μετά την δημιουργία της, αντιμέτωπη με μια οριστική κατάρρευση τονίζει σε άρθρο του στο Project Syndicate ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και αντικαγκελάριος της Γερμανίας Joschka Fischer, το διάστημα 1998-2005.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο γερμανός πολιτικός, η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά στον μεγαλύτερο κίνδυνο που έχει αντιμετωπίσει μετά το τέλος του ψυχρού Πολέμου.
Στο άρθρο του υπογραμμίζει τα εξής:

Από το 2008, οπότε και ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται συνεχώς αντιμέτωπη με κρίσεις. Την Ελληνική κρίση που κλιμακώνεται, τον ρωσικό ρεβανσισμό στην Ουκρανία και τη μεταναστευτική κρίση στη Μεσόγειο (που συνδέεται με τις κρίσεις στη Μέση Ανατολή και την Αφρική).
Αυτές οι κρίσεις έχουν επεκτείνει τις εξουσίες της ΕΕ πάνω και πέρα από τα όρια της, γεγονός που απαντά στο γιατί η Ευρώπη έχει γίνει τόσο ταπεινωτικά αδύναμη.
Η αναποτελεσματικότητα των υπαρχόντων δομών και θεσμών της απέναντι στις σημερινές απειλές θέτει σε κίνδυνο τη νομιμότητα της ΕΕ καθώς οι πολίτες της καλούνται να στηρίξουν λύσεις που η ΕΕ είναι φανερά ανίκανη και σε κάποιες περιπτώσεις αδιάφορη να παρέχει.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διάβρωση της υποστήριξης της ΕΕ από τα κράτη- μέλη της.
Και η διάβρωση αυτή θα γίνει ακόμη πιο ορατή τα επόμενα δύο χρόνια, μέσα στα οποία η Βρετανία θα διεξάγει δημοψήφισμα για την παραμονή της στην Ευρώπη, η αριστερή ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να «αποδράσει» από τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της γεγονός που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις ισπανικές εκλογές στο τέλος του χρόνου.
Φυσικά τα γεγονότα θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν θετικά , η Βρετανία να παραμένει στην ΕΕ, η Ισπανία να διατηρήσει το status quo της και η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα να ακολουθήσει το σενάριο της αλλαγής.
Όμως το χειρότερο σενάριο είναι και το πιο πιθανό. Αυτό που προβλέπει ένα Grexit ένα Brexit και ένα εκλογικό αποτέλεσμα στην Ισπανία που θα μοιάζει με αυτό της Ελλάδας.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγούσε στην τέλεια καταιγίδα, και θα έθετε σε αμφισβήτηση την ύπαρξη της ΕΕ καθώς άλλες χώρες θα άρχιζαν να σχεδιάζουν το μέλλον τους μετά την ΕΕ.
Αυτό θα ενίσχυε την δύναμη των ευρωσκεπτικιστών που θα πίεζαν ακόμη περισσότερο για απομάκρυνση των χωρών τους από την ΕΕ.
Με άλλα λόγια, σχεδόν 60 χρόνια από τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ευρωπαϊκό δημιούργημα θα μπορούσε να καταρρεύσει.
Η Ευρώπη δεν χρειάζεται λοιπόν να ακολουθήσει αυτό το μονοπάτι.
Όμως οι ηγέτες της ΕΕ, εμφανίζουν μια αδυναμία να αναγνωρίσουν και να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.
Οπότε ο συνδυασμός του Grexit και του Brexit, που θα μπορούσε να συμβεί, θα οδηγούσε σε τρομερές συνέπειες, όχι μόνο για τη σταθερότητα της ευρωζώνης, αλλά και για τη συνέχιση της ύπαρξης της ΕΕ.
Βρισκόμαστε μπροστά στον μεγαλύτερο κίνδυνο που έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Οι επικίνδυνες κρίσεις αυτές που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στο εσωτερικό της προκαλεί αστάθεια στο γεωπολιτικό της περιβάλλον που θα μπορούσε να δεχθεί εξωτερικές απειλές που θα οδηγούσαν σε στρατηγικές συμμαχίες μεταξύ των κρατών- μελών που θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα στη Ρωσία να διχάσει την Ευρώπη ενισχύοντας τις ευρωσκεπτικιστικές - εθνικιστικές και ξενοφοβικές ομάδες της.
Για να αποφευχθούν όλα αυτά χρειάζεται πάνω από όλα , μια στρατηγική λύση για την ελληνική κρίση.
Η Ελλάδα χρειάζεται χρήματα και μεταρρυθμίσεις σύντομα και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι κυβερνήσεις της Αθήνας, των Βρυξελλών ακόμη και του του Βερολίνου δεν μπορούν να ζήσουν με μια Ελλάδα χρεοκοπημένη.
Το παιχνίδι πόκερ που συνεχίζεται ανάμεσα στις δυο πλευρές πληγώνει όλους όσους εμπλέκονται και περισσότερο την Ευρώπη.
Και μπορεί τελικά να καταλήξει μόνο με μια ανανεωμένη διάσωση της Ελλάδα ή με βουτιά της Ευρώπης στην καταστροφή.
Αν η Ευρωπη αποτρέψει ένα Grexit, οι κίνδυνοι που θέτει το Brexit θα είναι κατά πολύ λιγότερο τρομακτικοί.
Στην πραγματικότητα, οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι για τον Βρετανό πρωθυπουργό David Cameron γιατί είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Σκωτία δεν θα δεχτεί to Brexit, θέτοντας το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου σε κίνδυνο.

www.bankingnews.gr








Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης