Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Μικρή αύξηση του haircut στα collaterals των τραπεζών αποφασίζει σήμερα η ΕΚΤ

FT: Μικρή αύξηση του haircut στα collaterals των τραπεζών αποφασίζει σήμερα η ΕΚΤ
Σήμερα το μεσημέρι η απόφαση της ΕΚΤ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να αυξήσει το ύψος του κουρέματος (haircut) στις εγγυήσεις (collaterals) των ελληνικών τραπεζών, επισημαίνουν οι Financial Times, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα, η ΕΚΤ θα επιβάλει υψηλότερο haircut στα collaterals των ελληνικών τραπεζών, αποστραγγίζοντας πλήρως τη ρευστότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Εάν επιβεβαιωθεί το δημοσίευμα των Financial Times, οι ελληνικές τράπεζες επί της ουσίας θα αποκλειστούν από τη ρευστότητα της ΕΚΤ, συνεπάγοντας την κατάρρευσή τους.
Σημειώνεται ότι το ELA βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα 89 δισ. δολάρια.
«Υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με τη δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών να επιβιώσουν αυτή την εβδομάδα» προειδοποιούν οι Financial Times.
«Οι τράπεζες είναι αδύναμες σε τέτοιο βαθμό, όπου ενδέχεται να καταρρεύσουν πριν το δημοψήφισμα της Κυριακής» επισημαίνει το δημοσίευμα.
Ήδη, αξιωματούχοι της ΕΚΤ μιλούν ανοιχτά για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, με τον Benoit Coeure να επισημαίνει ότι δεν μπορεί να αποκλείσει κανένα ενδεχόμενο.
«Ορισμένοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης φοβούνται ότι η έκθεση της Ευρώπης στην Ελλάδα είναι αρκετά υψηλή, θέτοντας σημαντικούς κινδύνους στην ΕΚΤ» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Πάντως, σύμφωνα με τους Financial Times, το ύψος του haircut θα κυμαίνεται σε επίπεδα, τα οποία δεν θα οδηγήσουν τις ελληνικές τράπεζες στην κατάρρευση.
«Τα haircuts θα είναι σαφώς μικρότερα» τονίζει πηγή της Φρανκφούρτης, η οποία εκτιμά ότι το ELA θα παραμείνει αμετάβλητο στα 89 δισ. ευρώ.
Άλλωστε, τυχόν απόσυρση του ELA θα σημάνει την άμεση κατάρρευση των τραπεζών, δεδομένων των σημαντικών εκροών καταθέσεων.

Τι ανέφερε το bankingnews.gr στις 30 Ιουνίου του 2015
Την Τετάρτη 1η Ιουλίου του 2015 η ΕΚΤ θα εξετάσει την αύξηση των haircuts στις ελληνικές τράπεζες κατά 30% με βάση τραπεζικές πηγές.
Είχαν υπάρξει διαρροές ότι η ΕΚΤ δεν θα προβεί σε καμία άλλη ενέργεια, θα ανέμενε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και εν συνεχεία θα προέβαινε σε ανάλογες κινήσεις.
Ωστόσο πάνω από 5 μέλη του διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ ζητούν άπαξ και η Ελλάδα δεν πληρώνει το ΔΝΤ που σημαίνει καθίσταται άμεσα ληξιπρόθεσμο το ποσό των 1,53 δισεκ και έχει λήξει το πρόγραμμα, να επιβληθούν νέα haircuts κατά μέσο όρο 30% στις collaterals των ελληνικών τραπεζών.
Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν περίπου 18-20 δισεκ. απόθεμα collaterals που σημαίνει ότι μετά βίας φθάνει για να καλυφθεί το έλλειμμα που ανακύπτει εφόσον υπάρξει νέο haircuts
Η ΕΚΤ έχει χορηγήσει μέσω του ευρωσυστήματος 125 δισεκ. 89 δισεκ. ELA και 36 δισεκ. απευθείας χρηματοδότηση.
Γι΄ αυτά τα 125 δισεκ. οι τράπεζες έχουν καταβάλει σε ΕΚΤ και ΤτΕ εγγυήσεις 225 δισεκ.
Εφόσον επιβάλλει νέα haircuts 30% στις ελληνικές τράπεζες η ΕΚΤ σημαίνει ότι χρειάζονται 24 δισεκ. πρόσθετα collaterals (για κάθε 10% haircut απαιτούνται 8 δισεκ. νέες εγγυήσεις).
Οι τράπεζες σε αυτή την περίπτωση εξαντλούν και το τελευταίο ευρώ αποθέματος εγγυήσεων που διαθέτουν και από εκεί και πέρα δεν….υπάρχει μέλλον, υπάρχει μόνο χρεοκοπία

Τι θα συμβεί με το ELA
Η ΕΚΤ δεν θα αυξήσει το ELA και δεν θα προβεί σε κινήσεις ακραίες αυτή την εβδομάδα.
Όμως όπως αποκαλύπτουμε σε ρεπορτάζ αν υπάρξει ΟΧΙ η ΕΚΤ θα ανακαλέσει όλο την ρευστότητα που έχει χορηγήσει στις τράπεζες δηλαδή τα 125 δισεκ. και με μια τέτοια εξέλιξη οι τράπεζες χρεοκοπούν καθολικά.
Η ιστορική συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι η 8η Ιουλίου.

Ζητήσαμε 6 δισεκ. και πήραμε 0 ELA
Η ΤτΕ ζήτησε 6 δισεκ. ELA και έλαβε μηδέν.
Όλα αυτά μας οδήγησαν σε capital controls και σε οικονομικό και τραπεζικό αδιέξοδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης