Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist: Αν η Ελλάδα δεν πληρώσει τα 3,5 δισ η ΕΚΤ θα αποσύρει τα 125 δισ στις τράπεζες και θα χρεοκοπήσουν

tags :
Economist: Αν η Ελλάδα δεν πληρώσει τα 3,5 δισ η ΕΚΤ θα αποσύρει τα 125 δισ στις τράπεζες και θα χρεοκοπήσουν
Οποιαδήποτε αθέτηση θα υποχρεώσει την ΕΚΤ να τραβήξει την ρευστότητα από τις ελληνικές τράπεζες, μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει το τραπεζικό σύστημα σε οριστική χρεοκοπία
Η 1η Ιουλίου ξεκίνησε με μια υποσημείωση στα οικονομικά εγχειρίδια της οικονομικής ιστορίας:
Η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα του δυτικού κόσμου που δεν πλήρωσε το ΔΝΤ  από την ίδρυσή του ταμείου το 1945 αναφέρει ο Economist.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες κρατούν την τύχη της Ελλάδος στα χέρια τους.
Το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης στην Ελλάδα έληξε επίσημα στις 30 του Ιουνίου, αφήνοντας την Ελλάδα χωρίς bail-out υποστήριξη, για πρώτη φορά από το 2010, ενώ ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα εξακολουθεί να κλειστό για να αποτραπεί η χρεοκοπία.
Η στάση πληρωμών  ΔΝΤ δεν ενεργοποιέι άμεσα κάτι καταστροφικό.
Στη θεωρία, οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, ως μέτοχοι στα κεφάλαια που χρησιμοποιούνται για την διάσωση της Ελλάδας, θα μπορούσαν να κρατήσουν αμείλικτη στάση αλλά δεν το έκαναν.
Ο Τσίπρας ο έλληνας πρωθυπουργός αναδιπλώθηκε και με επιστολή του συμφώνησε στις παραμέτρους της συμφωνίας της πρότασης Juncker.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν και πώς θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια ρευστότητας έκτακτης ανάγκης για τις τράπεζες στην Ελλάδα.
Ορισμένοι εκτιμούν ότι θα μπορούσε να αυξήσει την έκπτωση που ισχύει για την αξία των εξασφαλίσεων που αποδέχεται ως αντάλλαγμα για τη χορήγηση δανείων έκτακτης ανάγκης, μηδενίζοντας το απόθεμα εγγυήσεων στις ελληνικές τράπεζες που βρίσκονται ήδη κάτω από έντονη πίεση, παρά την προστασία των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων.
Το δημοψήφισμα κρίνει την τύχη της Ελλάδος.
Με «ναι» στο δημοψληφισμα θα μπορούσε πιθανότατα να οδηγήσει σε μια νέα κυβέρνηση: ο Α Τσίπρας δεν θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία αν ο λαός ταχθεί υπέρ του ΝΑΙ.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει είτε στον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας από το σημερινό κοινοβούλιο, ή σε νέες εκλογές.
Μόλις Ελλάδα σχηματίσει νέα κυβέρνηση, με την προϋπόθεση ότι δεν θα είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, οι διαπραγματεύσεις μπορούν να αρχίσουν αμέσως για ένα τρίτο bail-out με μια υπόσχεση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Ένα "όχι", από την άλλη πλευρά, θα θέσει την Ελλάδα εκτός ευρώ.
Η ημερομηνία σταθμός είναι η 20η Ιουλίου που πρέπει να πληρωθούν τα 3,5 δισ ομόλογα της ΕΚΤ.
Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πληρώσει χωρίς ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης.
Οποιαδήποτε αθέτηση θα υποχρεώσει την ΕΚΤ να τραβήξει την ρευστότητα από τις ελληνικές τράπεζες, μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει το τραπεζικό σύστημα σε οριστική χρεοκοπία

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης