Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Brown Brothers Harriman: Τα capital controls στην Ελλάδα μειώνουν, αλλά δεν σταματούν τη φυγή κεφαλαίων

Brown Brothers Harriman: Τα capital controls στην Ελλάδα μειώνουν, αλλά δεν σταματούν τη φυγή κεφαλαίων
Ανεξαρτήτως αποτελέσματος στο δημοψήφισμα, είναι πιθανόν η ΕΚΤ να μην αυξήσει τον ELA, σημειώνεται
Στην πιθανότητα να μην αυξήσει το όριο του ELA, ακόμη και αν στο δημοψήφισμα της Κυριακής υπερισχύσει το «ναι», επισημαίνει η Brown Brothers Harriman.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «ενώ η τραπεζική αργία στις ελληνικές τράπεζες αναμένεται να διαρκέσει μέχρι την επόμενη Δευτέρα, την επομένη του δημοψηφίσματος, υπάρχει κίνδυνος να κρατήσει παραπάνω».
Μια ψήφος υπέρ του «όχι», σημειώνει, είναι σαφές ότι θα έχει ως αποτέλεσμα να μην αυξήσει η ΕΚΤ το όριο του ELA, όμως προσθέτει ότι ακόμη και αν υπερισχύσει το «ναι», χωρίς πακέτο βοήθειας, η ΕΚΤ πάλι είναι πιθανόν να μην προχωρήσει σε άμεση αύξηση του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας.
Στην πραγματικότητα, αναφέρει η Brown Brothers Harriman, αν υπερισχύσει το «ναι» η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση θα μετατραπεί σε πολιτική κρίση.
Ο Τσίπρας έχει υποδηλώσει ότι δεν θέλει να είναι ο πρωθυπουργός εκείνος που θα εφαρμόσει το πρόγραμμα των πιστωτών, αν και όπως σημείωσε ο Juncker αποδέχεται το μεγαλύτερο μέρος του.
Όσον αφορά τα capital controls η Brown Brothers Harriman σημειώνει ότι μόνον επιβραδύνουν, αλλά δεν σταματούν τη φυγή κεφαλαίων.
Η οικονομία καταρρέει και αυτό που ήταν κρίση ρευστότητας μπορεί να μετατραπεί σε κρίση φερεγγυότητας, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στο να περιορίσει την ικανότητα της ΕΚΤ να επεκτείνει τον ELA.
Παράλληλα, πλησιάζουν και οι ημερομηνίες για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων της χώρας προς την ΕΚΤ, ενώ μέσα στον μήνα ωριμάζει και μια υποχρέωση προς τον ιδιωτικό τομέα ύψους 145 εκατ. ευρώ προς το Samurai και σε περίπτωση που δεν αποπληρωθεί, αντιθέτως με ό,τι συνέβη με το ΔΝΤ, αυτό είναι πιθανόν να χαρακτηριστεί πιστωτικό γεγονός.
Βεβαίως, ακόμη αυτός ο κίνδυνος φαντάζει μακρινός, αν σκεφτούμε πώς θα πληρώσει η ελληνική κυβέρνηση τις 600 χιλ. δημοσίους υπαλλήλους.
Υπάρχουν ενδείξεις, σημειώνει η Brown Brothers Harriman, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην έκδοση IOU's, κάτι που πολλοί βλέπουν ως την εμβρυική μορφή ενός νέου ή παράλληλου νομίσματος.
«Δεν γνωρίζουμε πόσο η ελληνική οικονομία μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ένα τραπεζικό σύστημα σε λειτουργία, όμως υποψιαζόμαστε ότι είναι λιγότερο από τρεις εβδομάδες όταν πλησιάζει η πληρωμή της ΕΚΤ», σημειώνεται.
Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα κεφάλαια από την αναβαλλόμενη φορολογία δύσκολα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να πληρωθούν οι καταθέτες.
Η εμπειρία της Κύπρου, όπου υπήρξε κούρεμα καταθέσεων, είναι ένας από τους φόβους που υπάρχουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης