Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Financial Times: Πολιτικό δώρο για τον Rajoy στην Ισπανία η ελληνική κρίση

Financial Times: Πολιτικό δώρο για τον Rajoy στην Ισπανία η ελληνική κρίση
Με τις εκλογές στην Ισπανία να έρχονται ο Rajoy έχει χρησιμοποιήσει το οικονομικό χάος στην Ελλάδα ως ανατριχιαστικό πλαίσιο για να διαφημίσει τη δική του διαχείριση της κρίσης
Μειώσεις φόρων από 1η Ιουλίου στα εισοδήματα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Mariano Rajoy, αρκετούς μήνες νωρίτερα απ’ό,τι ήταν σχεδιασμένο, δίνοντας με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά το σάλπισμα έναρξης της προεκλογικής περιόδου.
Η είδηση έρχεται εν μέσω της κρίσης στην Ελλάδα που, όπως σχολιάζουν οι Financial Times, αποτελεί «πολιτικό δώρο» για τον Rajoy, που στην πατρίδα του έστειλε το μήνυμα «ότι θα μπορούσε να συμβεί σε εμάς αυτό. Δεν συμβαίνει».
Με τις εκλογές στην Ισπανία να έρχονται ο Rajoy έχει χρησιμοποιήσει το οικονομικό χάος στην Ελλάδα ως ανατριχιαστικό πλαίσιο για να διαφημίσει τη δική του διαχείριση της κρίσης. 
Η Μαδρίτη πήρε σκληρές και αντιλαϊκές αποφάσεις στο αποκορύφωμα της κρίσης, είπε ο ίδιος μιλώντας την Τρίτη σε ραδιοφωνικό σταθμό σημειώνοντας ότι : «Βλέποντας τι γίνεται σε άλλους αυτή τη στιγμή, ένα πρέπει να πει κανείς: Ότι άξιζε».
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα είναι πιθανό να βοηθήσει τον Rajoy με δύο σημαντικούς τρόπους: 
Πρώτον επαναπροσδιορίζουν το επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ισπανία μακριά από τη διαφθορά σε θέματα οικονομίας – το κομμάτι στο οποίο ο πρωθυπουργός αισθάνεται πιο ασφαλής. 
Δεύτερον: Βοηθούν να ενισχυθεί το κεντρικό μήνυμα της Μαδρίτης στους ψηφοφόρους – ότι δεν υπήρχε εναλλακτική στα μέτρα λιτότητας και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ο Rajoy ακολούθησε ως απάντηση στην κρίση.
Την περασμένη εβδομάδα Ισπανία και Ελλάδα έχουν πράγματι δώσει μια μελέτη αντιθέσεων. 
Λίγες ημέρες αφότου η Αθήνα αναγκάστηκε να κλείσει τις τράπεζες και να παρακάμψει την πληρωμή προς το ΔΝΤ η ισπανική κυβέρνηση ανέβασε για μια ακόμα φορά την επίσημη πρόβλεψη για ανάπτυξη.
Την Πέμπτη ο κ. Rajoy είπε ότι η ισπανική οικονομία αναμένεται να ξεπεράσει το 3,3% αυτό τον χρόνο, δύο φορές πιο πολύ από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Η κατανάλωση πέφτει απότομα εν μέσω απόδειξης ότι οι Ισπανοί αρχίζουν να αισθάνονται πιο αισιόδοξοι για το οικονομικό τους μέλλον.
Σημάδια μετάδοσης από την Ελλάδα έχουν περιοριστεί σημαντικά: οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων ενισχύθηκαν τη Δευτέρα αλλά σταθεροποιήθηκαν έκτοτε και παραμένουν κάτω από το επίπεδο της περασμένης εβδομάδας. 
Επενδυτές και αναλυτές, σημειώνουν οι FT, δείχνουν πεπεισμένοι ότι η ελληνική κρίση θα προκαλέσει - τουλάχιστον προς το παρόν - μόνο οριακή ζημιά στην Ισπανία και την υπόλοιπη Ευρωζώνη. 
«Αυτά είναι καλά νέα για τον Rajoy και το Λαϊκό Κόμμα.
Μπορούν τώρα να γυρίσουν στους Ισπανούς ψηφοφόρους και να τους πουν: Δείτε, αυτό συμβαίνει όταν εκλέγεις ανεύθυνα κόμματα. 

Δέχεσαι δυσάρεστες συνέπειες», σχολίασε ο José Fernández-Albertos, πολιτικός αναλυτής στο Συμβούλιο Ερευνών CSIC της Ισπανίας.
Στο μεταξύ για το κόμμα κατά της λιτότητας Podemos η Ελλάδα θέτει πολύ περισσότερους κινδύνους παρά ευκαιρίες. 
Αν και ιδρύθηκε μόλις ένα χρόνο πριν το Podemos έχει αναδειχθεί σε παίκτη - κλειδί για τις ισπανικές εκλογές, καθώς σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα μπορούσε να κερδίσει 20% και σημαντικό λόγο στο σχηματισμό κυβέρνησης.
«Ένας στενός σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ το Podemos έχει πολλά να χάσει τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες τόσο από το ολίσθημα της Ελλάδας όσο και της εμβάθυνσης της οικονομικής κρίσης», σχολιάζει ακόμα το δημοσίευμα και προσθέτει ότι οι ηγέτες του ισπανικού κινήματος έσπευσαν να ανανεώσουν τους όρκους πίστης αυτή την εβδομάδα, με μια δήλωση που χαιρετίζει τον χειρισμό της κρίσης χρέους από την ελληνική κυβέρνηση.
Για την ώρα, ωστόσο, η υποστήριξη προς την ελληνική κυβέρνηση είναι πιθανό να πλήξει την επιρροή του κόμματος στην ισπανική μέση τάξη.
«Νομίζω ότι αυτό περιορίζει αρκετά την ικανότητα του Podemos να αναπτυχθεί στο κέντρο», δήλωσε ο Fernández-Albertos.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης