Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BlackRock: Το πραγματικό θέμα για την Ελλάδα δεν είναι η βιωσιμότητα του χρέους αλλά η ανάπτυξη

BlackRock: Το πραγματικό θέμα για την Ελλάδα δεν είναι η βιωσιμότητα του χρέους αλλά η ανάπτυξη
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη ανάπτυξης», σημειώνει και προσθέτει ότι «η Ελλάδα έχει υποφέρει μια βαθιά ύφεση», αναφέρει ο Russ Koesterich
Το πραγματικό πρόβλημα για την Ελλάδα δεν είναι η βιωσιμότητα του χρέους αλλά η ανάπτυξη, υποστηρίζει ο αναλυτής της BlackRock, Russ Koesterich, τονίζοντας ότι ακόμα και αν η Ελλάδα και οι πιστωτές της καταφέρουν να φτάσουν σε μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία, αυτό είναι απίθανο να λύσει το βασικό πρόβλημα της.
«Καμιά χώρα δεν μπορεί να αναπτυχθεί με ένα τόσο μεγάλο βάρος χρέους.
Οι επενδυτές έχουν επικεντρωθεί στο ολυμπιακών διαστάσεων χρέος, σχεδόν 180% του ΑΕΠ.
Αν και αυτό είναι για τα καλά μέσα στην επικίνδυνη ζώνη οι βραχυπρόθεσμες συνέπειες είναι λιγότερο ολέθριες απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς.
Από την πλευρά της Ελλάδας η χρηματοδότηση του χρέους έγινε πολύ πιο εύκολη από αρκετές παρατάσεις και μειώσεις των επιτοκίων.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι το χρέος δεν δημιουργεί μια ιδιαίτερα επαχθή υποχρέωση, τουλάχιστον όχι άμεσα», αναφέρει στην ανάλυση που δημοσίευσε στο προσωπικό του blog.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη ανάπτυξης», σημειώνει και προσθέτει ότι «η Ελλάδα έχει υποφέρει μια βαθιά ύφεση».
Ενώ η ανάπτυξη ανάκαμψε τον περασμένο χρόνο η πρόσφατη αβεβαιότητα έχει καταστήσει αδύνατη την ανάκαμψη.
Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα η τρέχουσα λίστα προτάσεων της Ελλάδας περιλαμβάνει βαριά φορολογία και ελάχιστες μεταρρυθμίσεις.
Παρόλο που ένας βραχυπρόθεσμος συμβιβασμός είναι ακόμα πιθανός δεδομένης της ατζέντας της τωρινής κυβέρνησης κάθε συμφωνία είναι πιθανό να είναι προσωρινή και να κάνει λίγα για την μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων».
Σύμφωνα με τον αναλυτή της BlackRock «σε βραχυπρόθεσμους όρους μια έξοδος από το ευρώ δεν θα ήταν καταστροφική χάρη στην αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ, τις καλύτερα ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες και νέους μηχανισμούς που βοηθούν στη θωράκιση από τους κινδύνους μετάδοσης».
Αλλά μακροπρόθεσμα, υπογραμμίζει «οι επιπτώσεις είναι λιγότερο ξεκάθαρες.
Η συμμετοχή στην Ευρωζώνη υποτίθεται δεν συνοδευόταν με ρήτρα εξόδου».
Ο ίδιος, αναφορικά με το δημοψήφισμα, σημειώνει ότι στην καλύτερη περίπτωση η ψηφοφορία θα οδηγήσει σε ένα νέο γύρο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές της.
Ωστόσο καθώς οι εξελίξεις έχουν πάρει μια χειρότερη τροπή η βασική υπόθεση για τον αναλυτή της BlackRock είναι ότι οι Ευρωπαίοι θα κάνουν κάθε προσπάθεια για να ελαχιστοποιήσουν τη μετάδοση του κινδύνου και ότι θα είναι περιορισμένος ο αντίκτυπος στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τη βραχυπρόθεσμη αίσθηση κινδύνου.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης