Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Commerzbank: Πως θα νομιμοποιηθεί ένα Grexit – 7 απαντήσεις για το δημοψήφισμα

tags :
Commerzbank: Πως θα νομιμοποιηθεί ένα Grexit – 7 απαντήσεις για το δημοψήφισμα
Το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα θα συνεχιστεί σε κάθε περίπτωση
Τι θα συμβεί εάν ο ελληνικός λαός ψηφίσει «ναι» και τι αν ψηφίσει «όχι» στο προσεχές δημοψήφισμα, εξετάζει η Commerzbank, στην τελευταία ανάλυσή της, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα θα συνεχιστεί σε κάθε περίπτωση.
Στην σημερινή 18σέλιδη ανάλυσή της με τίτλο «Greek referendum: The most important questions» (Ελληνικό δημοψήφισμα: Οι πιο σημαντικές ερωτήσεις), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Commerzbank απαντά σε κάποιες κρίσιμες ερωτήσεις για το ελληνικό δημοψήφισμα.

Θα είναι όλα εντάξει, στην περίπτωση επικράτησης του «ναι»;

Εάν η πλειοψηφία του ελληνικού λαού να απαντήσει με «ναι» την Κυριακή, θα έχει αποδεχθεί τις προτάσεις των θεσμικών οργάνων, το οποίο το Eurogroup υπέβαλε στις 25 Ιουνίου.
Αυτές οι προτάσεις αποτελούνται ουσιαστικά από μια λίστα μεταρρυθμίσεων.
Σε περίπτωση θετικής ψήφου, ο Τσίπρας πιθανώς να υπογράψει πολύ διστακτικά μια συμφωνία.
Μετά από αυτές τις εξελίξεις, το Eurogroup θα πρέπει να ολοκληρώσει την τελευταία αξιολόγηση προκειμένου να αποδεσμευτούν τα κεφάλαια από το δεύτερο πακέτο στήριξης.
Έτσι, θα αποτραπεί, προς το παρόν, η χρεοκοπία, και θα αποτραπεί επίσης η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, επειδή η ΕΚΤ θα αυξήσει πιθανώς το ανώτατο όριο για τον ELA στον τραπεζικό τομέα.
Ωστόσο, είναι πιθανό ότι ο Τσίπρας θα παραιτηθεί μετά την υπογραφή της συμφωνίας.
Ο Τσίπρας δεν μπορεί θεωρητικά να οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις σε ένα τρίτο πρόγραμμα το οποίο θα προβλέπει νέες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις για να παρασχεθεί ένα τρίτο πακέτο στήριξης.
Αλλά τα άλλα κόμματα δεν έχουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία που να τους επιτρέπει να σχηματίσουν μια σταθερή κυβέρνηση.
Πιθανόν να διεξαχθούν νέες εκλογές, των οποίων τα αποτελέσματά τους θα είναι πολύ αβέβαια.
Το πολιτικό αδιέξοδο θα συνεχιστεί έτσι, ακόμη και αν οι Έλληνες ψηφίσουν «ναι» την Κυριακή.

Θα τελειώσουν όλα πάνω στην περίπτωση του «όχι»;

Αν οι Έλληνες ψηφίσουν εναντίον ενός συμβιβασμού με τους πιστωτές την Κυριακή, η Ελλάδα δεν θα έχει τα χρήματα να εξοφλήσει τα κρατικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ (€ 3,5 δισ) στις 20 Ιουλίου.
Η ΕΚΤ τότε δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να κηρύξει την πτώχευση του ελληνικού κράτους και των τραπεζών της, θα διέκοπτε τον ELA, πράγμα που θα σήμαινε ουσιαστικά το τέλος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Στην περίπτωση του «όχι», οι πιθανότητες ενός τέτοιου σεναρίου ξεπερνούν το 66%.
Ακόμη και με το «όχι», οι αρχηγοί των κρατών μελών πιθανόν να συνεχίσουν να διαπραγματεύονται με την Ελλάδα, κάτι που σημαίνει ότι το Grexit δεν θα συμβεί αμέσως.

Πόσο καιρό μπορεί να επιβιώσει η Ελλάδα από το αδιέξοδο;

Χωρίς συμφωνία με τα άλλα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ, η Ελλάδα θα κρατήσει μόνο για λίγες εβδομάδες.
Οι έλεγχοι κεφαλαίων έχουν μετριάσει μόνο την εκροή ρευστότητας από τις τράπεζες.
Μετά από όλα, οι καταθέτες μπορούν ακόμα να αποσύρει 60 ευρώ ανά ημέρα.
Αντιθέτως, σχεδόν κανείς δεν πληρώνει τους λογαριασμούς τους.
Εάν μόνο το ένα τρίτο των Ελλήνων ηλικίας άνω των 18 χρόνων αποσύρουν το μέγιστο ποσό την ημέρα, οι τράπεζες θα χάσουν περίπου 200 εκατ. ευρώ σε ρευστότητα κάθε μέρα.
Σύμφωνα με διάφορες αναφορές, η χρήση του ELA ανέρχεται σήμερα σε μόλις κάτω από το ανώτατο όριο που έχει καθοριστεί από την ΕΚΤ, ήτοι στα 88,6 δισ. ευρώ.
Αυτό το ανώτερο όριο θα μπορούσε πιθανότατα να επιτευχθεί μέσα σε λίγες ημέρες και οι τράπεζες, στη συνέχεια, να είναι γρήγορα μη βιώσιμες.
Η ΕΚΤ θα μπροεί να αυξήσει το ανώτατο όριο αν υπήρχαν εύλογες ελπίδες ότι μπορεί οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με ένα τρίτο πακέτο διάσωσης.
Δεν είναι όμως μόνο τα προβλήματα ρευστότητας των τραπεζών που εντείνουν το αδιέξοδο της Ελλάδας, αλλά και το γεγονός ότι τα δημόσια έσοδα καταρρέουν.
Μέχρι το τέλος του Ιουλίου το αργότερο, το κράτος δεν θα έχει πλέον επαρκή κεφάλαια για να πληρώσει μισθούε και συντάξεις.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αρκετές εξασφαλίσεις για τον ELA;

Η έλλειψη collaterals είναι απίθανο να προκαλέσουν Grexit.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δάνεια ELA ύψους 88,6 δισ. ευρώ, αλλά έχουν δώσει εχέγγυα ύψους 156 δισ. στο τέλος του Μαΐου
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Moody's, οι τράπεζες έχουν επιπλέον εγγυήσεις 35 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο δείχνει ότι έχουν ένα μεγάλο buffer.
Η Commerzbank δεν πιστεύει ότι αυτά μπορούν να εξαντληθούν από μεγαλύτερες εκπτώσεις στα εχέγγυα.
Ήδη το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Β. Coeuré έχει πει ότι η ΕΚΤ δεν θέλει να λάβει οποιεσδήποτε αποφάσεις που θα έχουν «μη αναστρέψιμες συνέπειες» (= Grexit).
Ως εκ τούτου, δεν θα διακινδυνεύσουν οι τράπεζες που έχουν ανεπαρκείς εγγυήσεις για τη διατήρηση της ρευστότητας τους λόγω πιθανών μεγαλύτερων haircut.
Φυσικά, οι εγγυήσεις μπορούν επίσης να υποτιμηθούν από μια περαιτέρω πτώση των τιμών της αγοράς.
Ωστόσο, οι τράπεζες θα μπορούσαν στη συνέχεια να εκδώσουν δικά τους ομόλογα, που υποστηρίζονται από κρατικές εγγυήσεις, και να καταθέσουν αυτά ως
εξασφαλίσεις στην ελληνική κεντρική τράπεζα.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο όγκος επιλέξιμων εξασφαλίσεων του ΕLΑ έχει αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες.

Θα αποτελεί το τέλος του ELA αν υπάρξει πραγματικά Grexit;

Αν υπάρξει μια κρατική χρεοκοπία, ούτε η ΕΚΤ (μέσω της τακτικής υποβολής προσφορών), ούτε η ελληνική κεντρική τράπεζα (μέσω ELA) θα μπορούσαν να παράσχουν ρευστότητα σε ευρώ.
Αντιθέτως, το Ευρωσύστημα θα πρέπει να επιταχύνει την πληρωμή των δανείων των ελληνικών τραπεζών.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν θα έχουν πλέον αρκετή τραπεζική πίστωση για να κάνει τις εγχώριες μεταφορές και τις πληρωμές χωρίς μετρητά.
Έτσι, η οικονομία θα καταρρεύσει λόγω της φυσικής έλλειψης μετρητών.
Αυτό θα αναγκάσει την κυβέρνηση να θεσπίσει γρήγορα ένα νέο νόμισμα, πράγμα που θα σήμαινε το τέλος της από την Ευρωζώνη.
Στην περίπτωση που υπάρξει ένα απότομο τέλος στον ELA, η πιθανότητα του παραπάνω σεναρίου ανεβαίνει στο 80%.

Είναι ένα Grexit νομικά δυνατό;

Νομικοί εμπειρογνώμονες συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό ότι καμία χώρα δεν μπορεί να πεταχτεί έξω από τη νομισματική ένωση.
Ωστόσο, αμφισβητείται κατά πόσο μια χώρα μπορεί να αποφασίσει σχετικά με την ίδια έξοδο.
Το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας ορίζει ότι κάθε κράτος μέλος μπορεί να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όμως η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση είναι μια νομική συνιστώσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έτσι, η έξοδος από την ΕΕ θα σήμαινε αυτόματα την έξοδο από τη νομισματική ένωση.
Σύμφωνα με μια έκθεση της ΕΚΤ, μια «σημαντική ανεπάρκεια» της Συνθήκης είναι ότι ρητά αναφέρει την έξοδο από την ΕΕ, αλλά δεν αναφέρει τίποτα σχετικά με την έξοδο από τη νομισματική ένωση.
Μια μονομερής έξοδος από τη νομισματική ένωση θα ήταν αδιανόητη, καθώς όπως ορίζεται στο πρωτόκολλο Νο 24 "για τη μετάβαση στο τρίτο επίπεδο της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης", η ένταξη στην ΟΝΕ είναι «αμετάκλητη».
Την ίδια στιγμή, η ΕΚΤ αναγνωρίζει επίσης στην έκθεσή της ότι η έξοδος από τη ζώνη του ευρώ είναι δυνατή, εάν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφωνούν.
Έτσι, κανένα κράτος μέλος δεν θα μπορούσε να αντιταχθεί σε μια έξοδο από τη Νομισματική Ένωση, εάν δεν υπάρχει καμία συμφωνία με την Ελλάδα, και η ελληνική κυβέρνηση βλέπει το Grexit ως την τελευταία πιθανή λύση.

Θα μπορούσε η Ελλάδα να εισάγει ένα παράλληλο νόμισμα;

Αν το ελληνικό κράτος καταστεί αφερέγγυο, θα μπορούσε να πληρώσει τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους προμηθευτές μέσω γραμματίων (IOUs) - όπως η αμερικανική πολιτεία της Καλιφόρνια το 2009.
Οι τράπεζες θα πιστώσουν τους αποδέκτες αυτών των γραμματίων με την αντίστοιχη αξία σε χωριστούς λογαριασμούς.
Αυτό το παράλληλο νόμισμα θα επιτρέψει στους Έλληνες να πληρώνουν τους φόρους τους.
Επιπλέον, η τιμή αυτού του παράλληλου νομίσματος θα υποτιμηθεί σημαντικά έναντι του ευρώ.
Ένα παράλληλο νόμισμα θα ήταν νομικά δυνατό αν η ελληνική πολιτεία απέφευγε να το αναβαθμίσει νόμιμο χρήμα, καθώς απαγορεύεται από το άρθρο 128 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αλλά ακόμα και χωρίς αυτή την κατάσταση, ένα παράλληλο νόμισμα θα μπορούσε να κυκλοφορήσει εάν το κράτος προσφέρει τη δυνατότητα να πληρώνει κανείς με αυτό τους φόρους.
Ανεξάρτητα από τη νομική εκτίμηση, η Commerzbank βλέπει την προοπτική ενός παράλληλου νομίσματος ως επισφαλή εξέλιξη.
Επίσης, οι Έλληνες είναι απίθανο να εμπιστευτούν ένα τέτοιο «νόμισμα».
Επιπλέον, μετά τις περικοπές των μισθών των τελευταίων ετών, η Ελλάδα δεν πάσχει πλέον από υπερβολικά υψηλό κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, αλλά από μια δυσλειτουργική διοίκηση, όπου ένα παράλληλο νόμισμα δεν θα κάνει καμία διαφορά.

Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης