Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Spiegel: Το δημοψήφισμα διχάζει τους Έλληνες - και οι δύο πλευρές εκμεταλλεύονται την ψηφοφορία

Spiegel: Το δημοψήφισμα διχάζει τους Έλληνες - και οι δύο πλευρές εκμεταλλεύονται την ψηφοφορία
Στο δημοψήφισμα καλούνται να ψηφίσουν συνολικά 9.800.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 4.700.000 άνδρες και 5.100.000 γυναίκες
Με τα πρακτικά του αυριανού δημοψηφίσματος ασχολείται η γερμανική έκδοση του Spiegel σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν οι γερμανοί πολίτες έννοιες όπως «τί είναι η δεξιά κυβέρνηση για τους έλληνες» και «ποιά είναι τα λάθη του δημοψηφίσματος».
Όπως υπογραμμίζει, τόσο ο έλληνας πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός οικονομικών έχουν ταυτίσει την μοίρα τους με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αναφερόμενος στις δηλώσεις και των δυο ότι θα παραιτηθούν σε περίπτωση που επικρατήσει το ΝΑΙ.
Στο δημοψήφισμα καλούνται να ψηφίσουν συνολικά 9.800.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 4.700.000 άνδρες και 5.100.000 γυναίκες. Η προσέλευση θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 40%,για να είναι το αποτέλεσμα δεσμευτικό για την κυβέρνηση, αναφέρει το περιοδικό.
Οπως υποστηρίζει ωστόσο, "το πρόβλημα για τους έλληνες είναι η ασάφεια στο ερώτημα του δημοψηφίσματος που καλούνται να ψηφίσουν. Κι αυτό γιατί, η ελληνική κυβέρνηση, όπως υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό , δεν έκανε σαφές ποιο είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας που φέρνει σε δημοψήφισμα".
Σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος αναφέρεται η «σχέση των ελλήνων με τη δεξιά κυβέρνηση η οποία όπως υπογραμμίζεται είναι αυτή που υπέγραψε τα σκληρά μέτρα λιτότητας που εκτόξευσαν την ανεργία και την ύφεση» ενώ στο πρόσωπο του έλληνα πρωθυπουργού βλέπουν ένα πολιτικό ππου προσπαθεί να προστατευσει την αξιοπρέπεια τους. Αυτό όμως έχει διχάσει τους έλληνες.
«Όλες οι πλευρές εκμεταλλεύονται την ψηφοφορία για τους δικούς τους σκοπούς. Η ελληνική αντιπολίτευση, η οποία έχει ταχθεί υπέρ της υπογραφής συμφωνίας με τους θεσμούς (οπότε και νέα μέτρα λιτότητας ΕΕ) δίνει μια εικόνα της αναπόφευκτης εξόδου από το ευρώ για την Ελλάδα εάν οι έλληνες ψηφίσουν όχι. Η παραμονή στη ζώνη του ευρώ θα είναι ωστόσο δύσκολη, καθώς ακόμα και ο επικεφαλής του eurogroup, Jeroen Dijsselbloem υπογράμμισε πρόσφατα. Η κυβέρνηση του Α. Τσίπρα, ο οποίος είναι ενάντια στα μέτρα λιτότητας και την υπογραφή νέου μνημονίου προσπαθεί να καθησυχάσει και να πείσει τους έλληνες ότι το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα δεν συνεπάγεται με επιστροφή στη δραχμή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης