Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Ανέφικτη η άμεση μετάβαση στη δραχμή - Ποια είναι τα σημαντικότερα εμπόδια

Bloomberg: Ανέφικτη η άμεση μετάβαση στη δραχμή - Ποια είναι τα σημαντικότερα εμπόδια
Το μεγαλύτερη πρόβλημα της Ελλάδας σήμερα είναι η απόλυτη εξάρτηση της από την Ευρώπη και την ΕΚΤ, που δεν θα κάνει εύκολη τη μετάβαση στη δραχμή
Η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, υπογραμμίζει σε νέο του δημοσίευμα το Bloomberg παραθέτοντας ως παράδειγμα την υιοθέτηση του γερμανικού μάρκου από την ανατολική Γερμανία μετά την πτώση του τείχους αλλά και το 1993 όταν διαχωρίστηκε η Τσεχοσλοβακία.
«Ιστορικά αυτό που ίσως συμβεί στην Ελλάδα θα είναι μια τεράστια πρόκληση» υπογραμμίζει στο πρακτορείο ο καθηγητής οικονομικών του London Business School, Richard Portes, υπογραμμίζοντας ότι «στην Ελλάδα η κατάσταση μπορεί να είναι χειρότερη από τις προαναφερθείσες χώρες γιατί η κυβέρνηση ίσως δεν έχει την ικανότητα να κινηθεί γρήγορα  για να επιστρέψει στη δραχμή».
Πολλοί οικονομολόγοι ωστόσο εκτιμούν ότι η θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για την Ελλάδα να διατηρήσει μια οικονομική σταθερότητα εάν το αποτέλεσμα της αυριανής κάλπης δείξει ΟΧΙ για το λόγο ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την ΕΚΤ η οποία δεν αποκλείεται να αποσυρθεί σταδιακά.
«Παρότι θεωρητικά θα μπορούσε μακροχρόνια η Ελλάδα να ωφεληθεί από την επιστροφή στη δραχμή η μετάβαση και ο δρόμος έως εκεί θα είναι κακοτράχαλος» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Όπως υποστηρίζει το Bloomberg «οι χώρες που έχουν αλλάξει νομίσματα αντιμετωπίζουν δυο βασικά ζητήματα. Πώς να εισάγουν το νέο νόμισμα και πως θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα των χρεών τους και των τραπεζικών καταθέσεων, εάν διαθέτουν δηλαδή τα απαραίτητα εργαλεία για να απομακρυνθού από το παλιό νόμισμα».
«Το να τυπώσεις ένα νέο νόμισμα χρειάζονται τουλάχιστον 6 μήνες και σε πολλές περιπτώσεις έχουν απατηθεί ακόμη και δύο χρόνια ενώ το πιο δύσκολο σημείο αυτού του εγχειρήματος είναι να κάνεις το νέο νόμισμα ασφαλές ώστε να μην είναι δυνατή η παραχάραξή του» τονίζει ο Boris Raguz, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Κροατίας που το 1993 οδήγησε τη χώρα στη δημιουργία ενός νέου νομίσματος μετά την αποχώρηση της από την Γιουγκοσλαβία.
Το επόμενο κρίσιμο ερώτημα, σύμφωνα με τον καθηγητής οικονομικών στο Insead business school του Παρισιού Antonio Fatas, είναι σε ποια ισοτιμία θα μπει το νέο νόμισμα στην αγορά. Όπως υπογραμμίζει η αρχική ισοτιμία πρέπει να είναι 1 προς 1 για μια μικρή τουλάχιστον χρονική περίοδο.
«Το ευρώ για παράδειγμα δημιουργήθηκε το 1999 και για τρία χρόνια λειτουργούσε εικονικά μέχρι να μπει στην ευρωπαϊκή αγορά τον Ιανουάριο του 2002» τονίζει ο καθηγητής.
«Η Ελλάδα δεν διαθέτει τον απαιτούμενο χρόνο για μια ομαλή μετάβαση από το ευρώ στη δραχμή» τονίζει ο Ludek Niedermayer, επικεφαλής του τμήματος αντιμετώπισης προβλημάτων της Τράπεζας της Τσεχίας, ο οποίος το 1993 ηγήθηκε της μετάβασης της χώρας στη Κορώνα μετά το διαχωρισμό της από τη Σλοβακία.
«Το μεγαλύτερη πρόβλημα της Ελλάδας σήμερα είναι η απόλυτη εξάρτηση της από την Ευρώπη και την ΕΚΤ γεγονός που κάνει πολύ δύσκολη την ομαλή μετάβαση της σε ένα νέο νόμισμα ακόμη κι αν είναι η παλιά δραχμή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης