Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Έξι γραφήματα που εξηγούν το ελληνικό πρόβλημα - Το Grexit και το ευρώ

Bloomberg: Έξι γραφήματα που εξηγούν το ελληνικό πρόβλημα - Το Grexit και το ευρώ
Το μέγεθος και το εύρος των ελληνικών προβλημάτων μεγεθύνεται
Oύτε ένα, ούτε δύο… αλλά έξι γραφήματα, τα οποία αντικατοπτρίζουν τα πραγματικά αίτια της καθίζησης της ελληνικής οικονομίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών παραθέτει το Bloomberg.
Ενόσω, επισημαίνει το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Αλέξης Τσίπρας οδεύει προς ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, το μέγεθος και το εύρος των ελληνικών προβλημάτων μεγεθύνεται.
Για του λόγου το αληθές, το Bloomberg παραθέτει έξι γραφήματα:

Οικονομία
Οι εκτιμήσεις για την πορεία του ΑΕΠ είναι δυσοίωνες, καθώς η ανάπτυξη δεν αναμένεται να επιστρέψει στην ελληνική οικονομία πριν το 2016.





Ανεργία
Από τα τέλη του 2014, ο δείκτης ανεργίας για τους νέους, ηλικίας μεταξύ 20 και 29 ετών, έχει αρχίσει να διαγράφει εκ νέου ανοδική πορεία.
Μάλιστα, η ανεργία εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες, λόγω της επιβολής των κεφαλαιακών περιορισμών, προκαλώντας νέες κοινωνικές αναταραχές.





Ομόλογα
Ο Mario Draghi στις απαρχές της ελληνικής κρίσης, είχε δεσμευτεί πως θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να διατηρήσει την Ευρωζώνη ενωμένη.
Αυτή η δέσμευση ωστόσο, φαίνεται πως εξαιρεί τη διάσωση της Ελλάδας.





Καταθέσεις
Η επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών συνιστά το πρώτο βήμα προς το νέο εθνικό νόμισμα.





Υποτίμηση
Η Ελλάδα διαθέτει μία σχετικά «κλειστή» οικονομία.
Αυτό σημαίνει ότι μία βίαιη υποτίμηση θα επιφέρει τραγικές επιδράσεις στην οικονομία, λόγω της αύξησης της τιμής των εισαγόμενων προϊόντων.





Ανισορροπία
Η ανισορροπία μεταξύ του Νότου και της Γερμανίας συνιστά την πηγή όλων των προβλημάτων, καθώς το ισχυρό γερμανικό πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών λειτουργεί εις βάρος των υπόλοιπων χωρών.
Γι’ αυτό το λόγο όμως, η διάλυση της Ευρωζώνης πρώτα απ΄ όλα θα πλήξει την ίδια την Γερμανία.







www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης