Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

IIF: Το καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα είναι το Eurogroup να λάβει μια πολιτική απόφαση

tags :
IIF: Το καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα είναι το Eurogroup να λάβει μια πολιτική απόφαση
Υπάρχουν όμως σοβαρά εμπόδια τα οποία είναι πιθανό να καθυστερήσουν και να εκτροχιάσουν κάθε ενδεχόμενη συμφωνία
Το καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα είναι το Eurogroup να λάβει μια πολιτική απόφαση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο τελικά να υπάρξει συμφωνία σχετικά με το πρόγραμμα.
Αυτό αναφέρει η τελευταία ανάλυση του IIF, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν σοβαρά εμπόδια τα οποία είναι πιθανό να καθυστερήσουν και να εκτροχιάσουν κάθε ενδεχόμενη συμφωνία.
Σύμφωνα με το IIF το πιο σημαντικό θέμα που υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρώ είναι αυτό της αναδιάρθρωσης του χρέους.
Η Ελλάδα θέλει να συμπεριληφθεί στη διαπραγμάτευση, λαμβάνοντας ώθηση από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και την πιο πρόσφατη εκτίμηση του ΔΝΤ ότι η μείωση του χρέους είναι απαραίτητη για την βιωσιμότητα του.
Από την άλλη, το Eurogroup θα εξακολουθήσει να επιμένει ότι η ελάφρυνση του χρέους μπορεί να εξεταστεί μόνο αφού η Ελλάδα εφαρμόσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.
Ομοίως, οι Έλληνες θα πιέσουν για χαλάρωση των μέτρων λιτότητας, ενώ το Eurogroup μπορεί να ζητήσει περαιτέρω των όρων.
Ένα άλλο εμπόδιο είναι διαδικαστικό: μετά τη λήξη του προηγούμενου προγράμματος στις 30 Ιουνίου, μια νέα αίτηση συνδρομής στον ESM, πρέπει να εγκριθεί από διάφορα κοινοβούλια, συμπεριλαμβανομένου και του γερμανικού.
Σύμφωνα με το IIF, είναι πολύ σημαντικό οι ηγέτες να καθορίσουν το συντομότερο δυνατόν, εάν ένας συμβιβασμός είναι εφικτός.
Κάθε μέρα που περνάει υπό τον έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων και το κλείσιμο τραπεζών προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και την οικονομία, καθιστώντας οποιαδήποτε μελλοντική προσπάθεια σταθεροποίησης ακόμη πιο δύσκολη και επώδυνη.
Αν προκύψει ότι οι θέσεις των δύο πλευρών είναι ασυμβίβαστες μεταξύ τους, οι ηγέτες θα πρέπει να αρχίσουν να μιλούν για τη διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη για την Ελλάδα, προκειμένου να βγει από την Ευρωζώνη.
Αν και δεν υφίσταται καμία πρόβλεψη στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, μια διαπραγμάτευση και ελεγχόμενη έξοδος σε συνδυασμό με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας θα ήταν πολύ προτιμότερη από μια χαοτική έξοδο γεμάτη αντεγκλήσεις και εχθρότητα.
Δυστυχώς, ο κίνδυνος γι' αυτό το χειρότερο σενάριο κλιμακώνεται μέχρι τώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης