Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America Merrill Lynch: Η Ελλάδα είναι ήδη στο δρόμο προς το Grexit - Πως θα αποφευχθεί

tags :
Bank of America Merrill Lynch: Η Ελλάδα είναι ήδη στο δρόμο προς το Grexit - Πως θα αποφευχθεί
Το πρόβλημα τώρα είναι σχεδόν αποκλειστικά πολιτικού χαρακτήρα
Στην πραγματικότητα, θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι η Ελλάδα είναι ήδη στο δρόμο προς το Grexit, καθώς έχει επιβάλει ελέγχους στην κίνηση των κεφαλαίων, διαθέτει περιορισμένη ή και καθόλου ρευστότητα, οι πιθανότητες εισαγωγής των IOUs αυξάνονται με την ώρα, ενώ υπάρχουν ακόμα μεγάλες διαφορές που πρέπει να επιλυθούν με τους πιστωτές.
Αυτό αναφέρει στην τελευταία 8σέλιδη ανάλυσή της η Bank of America Merrill Lynch, υπό τον τίτλο «Greece: Time for the adults to speak» (Ελλάδα: ώρα να μιλήσουν οι ενήλικες), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, στην οποία αναφέρει ότι η μετά το "μεγάλο όχι" της Κυριακής, θα πρέπει να κάνουν και οι δύο πλευρές «εκπτώσεις» στην υπερηφάνια τους για να αποφευχθεί το Grexit.
Η εμμονή της ελληνικής κυβέρνησης για την ελάφρυνση του χρέους μπορεί να περιπλέξει περαιτέρω τα πράγματα, καθώς ο κύριος όγκος των δανείων είναι στον EFSF, ενώ δεν θα αρχίσει να εξοφλείται πριν από το 2021.
Φαίνεται, λοιπόν, ότι δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερη επείγουσα ανάγκη να ασχοληθούν οι Ευρωπαίοι με αυτό το ζήτημα.
Ωστόσο, το μέγεθος των απαιτούμενων δημοσιονομικών προσπαθειών εξαρτάται από το αν ή όχι θα χορηγηθεί ελάφρυνση του χρέους.
Μέχρι στιγμής το Βερολίνο δεν βιάζεται, αν και έχει κάνει γνωστό ότι η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να χορηγηθεί. Το ΔΝΤ και η ελληνική κυβέρνηση θα προτιμούσαν να γίνει αυτό γρήγορα.
Σε κάποιο βαθμό, η θέση των δύο τελευταίων ενισχύθηκε τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας της αναθεώρησης της βιωσιμότητας του ελληνικού από το ΔΝΤ.
Από εκείνο το σημείο, η μπάλα είναι στο στρατόπεδο των Ευρωπαίων, αναφέρει η Bank of America Merrill Lynch.
Το πρόβλημα τώρα είναι σχεδόν αποκλειστικά πολιτικού χαρακτήρα: «αναδιάρθρωση» του χρέους θα μπορούσε πιθανότατα να φανεί στη Γερμανία ως παράδοση στον κ Τσίπρα.
Η Angela Merkel θα πρέπει να πείσει τους κυβερνητικούς της εταίρους και την Bundestag, ότι δεν υποχωρεί στις ελληνικές απαιτήσεις.
Επίσης, οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να αγνοήσουν το δημοψήφισμα, αλλά δεν πρέπει να συμφωνήσουν σε τίποτα.
Στο μεταξύ, η ΕΚΤ δεν μπορεί να επεκτείνει το ανώτατο όριο του ΕLΑ.
Αυτό σημαίνει ότι οι πολύ αυστηροί έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται.
Η οικονομία είναι ήδη σε ελεύθερη πτώση.

Χρειάζονται δύο για να χορέψουν ταγκό

Με κλίση προς την αναβλητικότητα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μπορεί να μπουν στον πειρασμό να αφήσουν τα πράγματα «σιγοβράσουν» περαιτέρω, πριν τελικά δώσουν την παράταση στη βοήθεια, με την ελπίδα ότι η συνεχιζόμενη αποσύνθεση της ελληνικής οικονομίας, τελικά φέρει στην εξουσία μια εντελώς διαφορετική ομάδα στην Αθήνα.
Εάν αυτό δεν λειτουργήσει, τότε ένα "Grexit" θα ακολουθήσει.
Τέτοια προσέγγιση θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως αυστηρή προειδοποίηση προς την ριζοσπαστική αριστερά της υπόλοιπης περιφέρειας.
Αυτή είναι όμως μια επικίνδυνη προσέγγιση, και κάποιες κεντροαριστερές κυβερνήσεις (Παρίσι ειδικότερα) μπορεί να αρχίσουν να αισθάνονται εγχώριες πιέσεις υπέρ της ταχύτερης βοήθειας προς την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης